Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Koniec mýtu o cvičení: O takomto čase je najefektívnejšie!

Kedy svaly pri cvičení pracujú najefektívnejšie?
Kedy svaly pri cvičení pracujú najefektívnejšie? (Zdroj: thinkstock.com)

Niektorí tvrdia, že tréning pri východe slnka má najlepšie účinky na telo, iní nedajú dopustiť na cvičenie vo večerných hodinách. Kedy telo spaľuje tuk, svaly pracujú najefektívnejšie a vôbec kedy telo z cvičenia získa maximum?

Cvičenie na lačný žalúdok sa môže zdať pre mnohých ako ideálnym časom, kedy precvičiť svoje telo. Mnohí tréneri nedajú dopustiť na ranné posilňovanie, čím tak odštartujú deň s dávkou energiou. Avšak, v skutočnosti svaly nefungujú efektívne v ranných hodinách! Najvyššia účinnosť práce vo svaloch je v inú časť dňa – konkrétne okolo poludnia.

Rozhoduje časť dňa

Každý jeden orgán v tele dosahuje maximum svojej činnosti. Záleží len na tom, aké je obdobie počas dňa, či ráno, obed alebo večer. Každý z nás má svoje vnútorné hodiny a tie sa synchronizujú so striedaním noci a svetlého dňa.

"Kyslík a vnútorné hodiny vytvárajú súhru vo vnútri svalových buniek na produkciu energie, pričom časť dňa rozhoduje o tom, ako bude táto súhra synchronizovaná," povedal hlavný autor Dr. Joseph Bass. "Kapacita bunky pre výkon vo svojej najdôležitejšie funkcii, sťahovaní sa, sa líši počas dňa."


Takto má vyzerať správne splachovanie toalety: Ak to nebudete robiť, koledujete si o veľa!


Keď je človek najviac bdelý, jeho svalová funkcia je maximálna. Nedostatok kyslíka vo svalových bunkách spôsobí tvorbu enzýmov – hypoxiou indukované faktory, vďaka ktorým svaly pracujú aj pri veľkej záťaži, kedy dýchacia sústava nedodáva dostatok kyslíka. Aeróbne spaľovanie sa prepína na anaeróbne a jeho produktom je kyselina mliečna. Tieto bielkoviny sú najefektívnejšie práve počas svetlej časti dňa.

Vedci z univerzity Nortwestern Medicine však upozorňujú, že si nemusíte zakazovať cvičenie vo večerných hodinách alebo pri východe slnka. Aj vtedy a môžete venovať fyzickej aktivite, no rátajte s tým, že nebude také účinné a výkon nebude maximálny. 

Čítajte tiež: Dajte si pečené strúčiky cesnaku: Toto sa udeje vo vašom tele v priebehu 24 hodín!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9