Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čo sa stane, ak si nevymeníme vankúše? Pravda, ktorá vás zaskočí!

To, ako vyzerá váš vankúš, je pre zdravie podstatné. A aj to, že ho treba čistiť aspoň raz do mesiaca. Ako?
To, ako vyzerá váš vankúš, je pre zdravie podstatné. A aj to, že ho treba čistiť aspoň raz do mesiaca. Ako? (Zdroj: thinkstock.com)

Vymieňanie posteľných obliečok je činnosť, na ktorú nezabúdame. Niekto ich mení raz za mesiac, niekto častejšie, niekto na to príliš nedbá. Ako je to ale s vankúšom? Je dlhodobou investíciou alebo je potrebné ich meniť pravidelne?

Ak si aspoň občas vyperiete svoje obliečky, spravíte pre svoje zdravie obrovskú službu. Nikto však nemyslí nato, čo spraviť so samotným vankúšom. Obsahuje rovnaké „potvorky“ ako obliečka? Ako sa o neho správne starať?

Najmenej pravdepodobná, no môže sa stať 

Najhroznejšia vec, ktorá sa môže stať je, že na vyležanom vankúši príde vaša chrbtica k „úrazu“ v podobe zaseknutého nervu, čo je však najmenej pravdepodobné.

Ak pociťujete problémy s chrbticou, vankúš môže byť skvelou oporou, preto by mal mať čo najlepšie tvarovanie. Inak sa môže stať, že nervy smerujúce z chrbtice môžu telu spôsobiť ešte väčšie bolesti, prípadne môžu prejsť aj do iných nervov a spôsobiť bolesť niekde inde. Nehovoriac o necitlivosti, pulzujúcej bolesti či strate citu v danom mieste.

Zhoršenie alergie

Ak trpíte alergiami na roztoče či prach, môže prísť k určitému zhoršeniu. Obliečky totiž nie sú jediným miestom, kde sa tieto čiastočky usádzajú. V takomto prípade sú na mieste antialergénne vankúše a obliečky, ktoré zabraňujú zhoršeniu stavu.

Prečo sú také dobré?

Je to najmä preto, že sú hustejšie tkané, majú užšie väzby ako normálne obliečky, čím sťažujú prenikaniu čiastočiek dovnútra.

„Hlavná vec pri znižovaní počtu alergénov je pranie posteľných vecí každý týždeň v horúcej vode a ich sušenie v horúcom vzduchu,“ povedal Cliff Bassett, lekár z Allergy and Asthma Care v New Yorku.

Pravdepodobne by sa mohlo stať aj toto

Ak máte svoj vankúš vyležaný a neslúži už tak, akoby mal, pravdepodobne sa ani dobre nevyspíte.

„Štruktúra celistvosti vankúša sa stráca – stlačí sa a stráca svoju funkciu,“ povedal Christoper Winter, prezident Charlottesville Neurology and Sleep Clinic.

Bolesti chrbíte sú známkou toho, že je dobré popremýšlať nad tým, či predsa len investícia do nového vankúša nie je rozumný nápad.

Jednoduchý trik, ktorý vám „zachráni“ krk

Ak chcete zistiť, či je potrebné kúpiť nový vankúš, vyskúšajte tento trik. Zložte vankúš na polovičku a sledujte, čo sa s ním stane.

Ak sa vráti do pôvodného stavu, je to v poriadku a vankúš zatiaľ „slúži“. Ak však ostane zložený, je dobré popozerať sa po novom, aby vás to nestálo zdravie.

Ako často teda vankúše prať?

Ak naozaj chcete spať na čistom vankúši, do práčky by ste ho mali dať aspoň raz za mesiac.

  • Je podstatné, či sa prať môže a na akej teplote – tieto informácie nájdete na etikete
  • Suché pranie by ste mali dodržiavať – inak by ste mohli poškodiť vankúš a rovno ho hodiť do koša
  • Vankúš alebo aj paplón perte bez inej bielizne, vždy samostatne
  • Ak nechcete praním zmeniť tvar vankúša či paplónu, zvoľte program na jemnú bielizeň a neprekračujte teplotu 60 stupňov Celzia 

Čítajte tiež: Vymažte si kruhy pod očami: Jednoduchý recept na ich odstránenie vás ohromí! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9