Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Novinky v medicíne za rok 2015, ktoré zachránia ľudské životy

Lekári a odborníci sa tento rok zaslúžili o mnohé objavy v medicíne.
Lekári a odborníci sa tento rok zaslúžili o mnohé objavy v medicíne. (Zdroj: Thinkistock.com)

Medicína napreduje míľovými krokmi. Takmer každú chvíľu sa objaví správa alebo štúdia, ktoré informujú o výsledkoch výskumov a nových možnostiach liečby, ktoré ovplyvnia zdravie. Pozrite si najzaujímavejšie objavy z medicínskej oblasti za tento rok, za ktoré vďačíme vedcom a lekárom.

Ošetrenia kazu bez vŕtačky

Zvuk zubárskej vŕtačky mnohým naháňa strach. Býva často dôvodom, prečo sa do ambulancie nakoniec neodvážia vstúpiť. Vďaka odborníkom v Londýne môžu byť klasické vŕtačky už len minulosťou. Úspešne otestovali novú metódu ošetrenia, ktorá je bezbolestná, bez vŕtačky a bez zubných výplní. Sen mnohých pacientov! Metóda sa nazýva Elektricky akcelerovaná a zosilnená remineralizácia čiže EAER. Procedúru otestovali v zubnom inštitúte pri univerzite King´s College London. Má dva kroky: pripraví poškodenú zubovinu a potom pomocou elektrického prúdu núti minerály ako fosfor a vápnik putovať do miesta poškodenia. Tam sa zubovina remineralizuje a zubný kaz mizne. To však nie je všetko. Táto metóda tiež účinne bieli chrup!

Pumpa, ktorá zachráni život diabetika

Od júla 2015 je na Slovensku dostupná nová inzulínová pumpa. Je výnimočná v tom, že okrem podávania inzulínu ochráni pacienta pred hroziacou hypoglykémiou. Tá môže viesť k strate vedomia, či dokonca sa končí smrťou! Je určená pre pacientov s diabetom 1. typu. Zabudovaný inteligentný systém dokáže predvídať hladinu cukru v krvi a rozpoznať tak hroziace riziká pre pacienta o pol hodinu skôr ako vôbec nastanú. Dokáže sama na tieto riziká reagovať a regulovať množstvo a čas podávaného inzulínu. Inzulínová pumpa je veľká ako mobilný telefón. Infúzna súprava je zakončená malou kanylou, ktorá sa zavádza tesne pod kožu. Pumpa automaticky uvoľňuje množstvo inzulínu, udržuje hladinu cukru v krvi v požadovanom rozmedzí bez nutnosti pravidelnej aplikácie inzulínu bez jedla.

Prelomová liečba žltačky typu C

Veľký zlom v živote 160 miliónov chorých na svete! Taká je nová liečba žltačky typu C, ktorá zabezpečuje 100 % účinnosť, neobsahuje interferón a podáva sa formou tabliet. Lieky dokážu hostiteľa úplne zbaviť vírusu - efektívne a bezbolestne. Skúsenosti s touto liečbou sú veľmi pozitívne. Dokonca vyliečia aj pacientov s pokročilou cirhózou.


Dajte si cesnak na 30 minút do úst: Ohromí vás sila tohto triku!


Prvá transplantácia penisu

Po prvý raz v histórii sa lekárom z Juhoafrickej republiky podarilo úspešne transplantovať penis 21-ročnému mužovi. Zákrok bol veľmi zložitý, keďže cievy nachádzajúce sa v penise majú totiž v priemere iba 1,5 milimetra. Pred troma rokmi mu ho museli amputovať v dôsledku komplikácií po neodborne vykonanej rituálnej obriezke. Unikátna operácia trvala 9 hodín. Penis pochádzal od mŕtveho darcu, pričom telo pacienta ho prijalo a funguje doteraz tak ako má!

Lebka vyrobená z 3D tlačiarne

Tech­no­ló­gia 3D "bio­tla­če", te­da 3D tla­če na rep­ro­duk­ciu ži­vé­ho tka­ni­va a or­gá­nov, sa tento rok roz­ví­jala veľmi rých­lo. Malá Hanhan z Číny sa narodila s vrodenou vadou, ktorá spôsobila, že sa jej hlava zväčšila do obrovských rozmerov. Dievčatko trpelo poruchou, pri ktorej dochádza k množeniu tekutiny v dutinách mozgu, čo spôsobilo zväčšenie jej lebky a začalo ohrozovať mozog. Podstúpila špeciálnu operáciu, pri ktorej jej odsali prebytočnú tekutinu a implantovali jej titanový kus lebky, vytvorený na 3D tlačiarni. Dievčatko tak má prirodzený tvar hlavy!

Liečba leukémie

Veľký pokrok v liečbe leukémie a ďalších rakovín! Na svete je prvý človek, ktorý podstúpil priekopnícku genetickú liečbu. Malé ročné dievčatko ochorelo na leukémiu. Lekári jej nedávali šancu prežiť, napriek tomu sa teraz teší pevnému zdraviu! Podstúpila unikátnu genetickú liečbu, ktorá spočívala v zavedení pozmenených imunitných buniek, nazývaných UCART19, do tela. Následne vedci použili špeciálne upravené biele krvinky jedného zdravého darcu. Dievčatko malo agresívnu leukémiu, takže pozitívna odozva je ako zázrak! Tento prípad je ďalším miľníkom v používaní nových genetických technológií. Uvidí sa ešte, či sa liečba stane používanou metódou.

Čítajte tiež: Čo s nami urobí pohár červeného vína pred spaním? Takto zmení naše telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9