Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Každodenná rutina, ktorú robíte zle: O týchto chybách ste ani len netušili!

Nezabúdajte na pravidelnú hygienu zubov.
Nezabúdajte na pravidelnú hygienu zubov. (Zdroj: thinkstock.com)

Každý deň vykonávame množstvo činností automaticky, takže sa ani nezmýšľame, či ich robíme správne. Týka sa to aj čistenia zubov, čo je pre nás každodennou rutinou. Pre nás maličkosti, no v skutočnosti môžu mať veľký vplyv na zdravie. Obzvlášť vtedy, ak ich robíte zle..


Umývanie zubov po raňajkách

Nie je nič horšie, ako keď sa pustíte do čistenia svojho chrupu až po tom, čo dejete prvé jedlo dňa. Tým si len môžete narušiť zubnú sklovinu. Platí to hlavne v prípade, ak ste jedli niečo kyslé. Počkajte aspoň hodinu po raňajkách a až vtedy sa pustite do dentálnej hygieny. Alebo radšej zmeňte tento zvyk a začnite s hygienou pred raňajkami.

Dentálna niť pred čistením

Významným pomocníkom v dentálnej hygiene je nepochybne zubná niť, pomocou ktorej si dôkladne vyčistíte medzizubný priestor, kde sa inak kefka nedostane. Nikdy ju však nepoužite pred čistením kefkou, ale až potom!

Vyplachovanie úst

Po vyčistení chrupu si poriadne vodou vypláchnete ústnu dutinu, aby ste odstránili zubnú pastu. Tak to robí väčšina ľudí, no nesprávne! Dr. Michael Tam tvrdí,  že by sme mali len vypľuť prebytočnú zubnú pastu z úst, no nemali by sme si chrup vyplachovať vodou. Fluorid zo zubnej pasty by mal ostať na zuboch ešte aspoň 30 minút po ich čistení.


Túžba po žiarivom úsmeve ho takmer zabila: Tento úkon nabudúce radšej nechá na stomatológa!


Tvrdá zubná kefka

Ak sa chcete zbaviť zubného plaku a dôkladne si vyčistiť chrup, mohlo by sa zdať, že zubná kefka s tvrdšími štetinami je správna voľba.

"Tvrdé kefky sú skvelé len na čistenie škárovacej hmoty vo vašej kúpeľni. V skutočnosti sú škodlivé pre ďasná," hovorí Dr. Alldritt.

Tvrdou kefkou si môžete ľahko poškodiť ďasná. Lepšie je siahnuť po mäkkej kefke, no uistite sa, že ju nepoužívate viac ako tri mesiace. Je dôležité pravidelne obmieňať kefku. Ak ste chorí, po chorobe ihneď siahnite po novej. Aj vtedy, ak ste ju používali len pár týždňov..

Umývate si zuby menej ako dve minúty

Priemernou dobou sú dve minúty, kedy by ste sa mali venovať čisteniu svojich zubov. Ak to bude menej, je pravdepodobné, že odchádzajúce usadeniny zubného kameňa a potravín ostanú na vašom chrupe. Čistite si zuby aspoň dve minúty a neponáhľajte sa. Rýchle čistenie, kedy tlačíte kefkou na zuby, môže mať skôr opačný efekt a spôsobuje ich poškodenie.

Čistenie v sprche

Ruku na srdce. Zvyknete si čistiť zuby v sprche, len aby ste ušetrili čas? Chyba! Tak sa nesústredíte na celý proces. Je dobré si preto čistiť zuby pred zrkadlom, aby ste si boli vedomí, čo robíte.. Mali by ste sledovať uhol kefky a uistiť sa tak, že ste nezabudli ani na zadné zuby.

Čítajte tiež: Zlozvyk po jedle, na ktorý nedajú mnohí dopustiť: Šlofík po dobrom jedle sa vám môže vypomstiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9