Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bolo varovanie o cholesterole len jeden veľký podvod? Nie je vraj až taký nebezpečný!

Slanina a priveľa vajec môžu zvyšovať cholesterol!
Slanina a priveľa vajec môžu zvyšovať cholesterol! (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci nás pred ním vystríhajú! Zdôrazňujú, aby sme si dávali pozor a vyhýbali sa konzumácii pokrmov s vysokým obsahom cholesterolu. Experti americkej vlády, ktorí zostavujú potravinové odporúčania, však rušia varovanie o cholesterole. Ako je to možné?

Varovanie pred užívaním jedál, ktoré obsahujú priveľa cholesterolu, odvolané! Rozhodli tak odborníci americkej vlády, ktorí, ako napísal denník The Washington Post, nepovažujú cholesterol za „znepokojivú látku“, ako si doteraz mnohí mysleli. Že nejde len o plané slová svedčí fakt, že už čoskoro vydajú správu pre vládu, ktorá bude základom dietetických odporúčaní. V poslednej správe od amerických expertov, vydanej v roku 2010, sa píše o konzumácii menej než 300 miligramov cholesterolu za deň, čo zodpovedá približne jednému vajíčku.

Nie je až taký zlý?

Podľa lekárov prísun cholesterolu v potravinách jeho krvné hodnoty príliš neovplyvňuje. U zdravých ľudí údajne nezvyšuje nebezpečenstvo srdcových ochorení. Cholesterol je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý. Väčšinu z neho si telo vyrobí samé, zvyšok prijmeme z potravy a prebytok už škodí.

Pozor! Ako sa v liste uvádza, varovanie pred tzv. zlým cholesterolom (LDL) a jeho vysokými hodnotami v krvi odvolané nebolo.

Rozhodujú aj iné faktory

Je cholesterol pre nás skutočne nevyhnutný a čo sa stane, ak máme málo tzv. dobrého cholesterolu (HDL)? Podľa výživového poradcu Ing. Libora Javra má cholesterol v optimálnych hodnotách v ľudskom organizme svoje opodstatnenie, no netreba z toho robiť žiadnu veľkú vedu. Problém nastáva až vtedy, keď jeho hodnoty, predovšetkým horšieho LDL cholesterolu či triacylglycerolov presiahnu svoju povolenú hranicu.

„Avšak, celý proces kardiovaskulárnych ochorení je komplexnejší problém. K tomu, aby mohol cholesterol poškodiť prítok krvi či tepny, musia byť tieto steny tepien poškodené ešte ďalším faktorom, napr. voľnými radikálmi, vysokým krvným tlakom, genetickou predispozíciou atď. Teda cholesterol je iba jednou „puzzlou“ v problematike srdcovo cievnych ochorení,“ upozorňuje nutričný špecialista.

Podľa odborníka je vhodné zaoberať sa pri odstraňovaní porúch krvného obehu týmito zložkami:

  • Znižovaniu zlého cholesterolu (najmä tučné prerastené mäsá, mäsové výrobky, plnotučné mlieko a mliečne výrobky) a zvyšovaniu dobrého cholesterolu (morské ryby, vlašské orechy, olivový olej v šalátoch).
  • Zvyšovaniu antioxidačného skóre (kvalitná zelenina, ovocie a ich šťavy), správny denný pohyb (napr. cca 45 min rezká chôdza).

Pre každého však platí trochu iné odporučenie a inak naformulovaná strava, treba sa poradiť s odborníkom na stravu a pohyb.

„Správnou kombináciou stravy a pohybu sa dá predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam až v 60-70%, čo je určite číslo na zamyslenie!“ dodal na záver expert na výživu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9