Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Predátori závislí na krvi útočia: Takto sa postupne dostanú do pokožky obete!

Viete, čo sa s vami deje, keď vás uštipne komár?
Viete, čo sa s vami deje, keď vás uštipne komár? (Zdroj: thinkstock.com)

Sú otravné a dotieravé, nepríjemne bzučia a pijú nám krv. Také sú komáre, ktoré nám dokážu pokaziť každodenný život. Tento bodavý hmyz je veľmi šikovný, dokáže si ľahko nájsť svoju obeť, prebodnúť sosákom jej pokožku a sať krv bez toho, aby si to obeť všimla! Ako to robí?


Ako prepichne pokožku?

Komárí sosák môže na prvý pohľad vyzerať jednoducho, no zdanie klame! V skutočnosti je to zložitejší komplex nástrojov, ktoré sú uzavreté v puzdre zvanom labium. Je zložený z dvoch súbežných trubíc, ktoré používa na satie krvi a na posielanie vlastných slín do obete. Jednou trubicou prúdi krv obete do tela komára (samičky) a druhou komár zabezpečuje svojimi slinami plynulý priebeh satia. Dve tenké vlákna na sosáku tak pomáhajú prepichnúť pokožku obeti.

Prečo si komára nevšimneme?

Keď si komár vyhliadol hostiteľa, nájde si veľmi ľahko krvné cievy. Hneď ako sa prisaje k svojej obeti, začne vylučovať do jeho tela sliny, ktoré obsahujú proteíny. Tie udržujú cievy roztiahnuté, zabraňujú zrážaniu krvi a tlmia bolesť obeti. Preto si človek ani nevšimne, že si komár pochutnáva na jeho krvi. Tieto vylučované látky uvedú do chodu náš imunitný systém, ktorý spustí produkciu histamínu.

Neškrabte si pokožku

Práve histamín je dôvodom toho, že miesto vpichu ľahto opuchne, zčervenie a svrbí. V žiadnom prípade si neškrabte pokožku. Zvýšite tým riziko, že si do rany zanesiete infekciu. Aj tak vás uštipnutie neprestane svrbieť. Produkcia histamínu bude pokračovať a miesto vpichu vás bude svrbieť naďalej, pokiaľ vás imunitný systém nebude vedieť odbúrať proteíny zo slín komára.

Reakcie na bodnutie sú rôzne

Niektorí ľudia majú vážnejšie reakcie na bodnutie komárom. Napríklad môžu mať modriny, vyrážky po celom tele, extrémne veľký opuch alebo sa im môžu tvoriť pľuzgiere po uhryznutí.

Nasledujúce video ukazuje, čo sa stane, keď si komár nájde obeť a preniká cez jej pokožku. Komáre v priemere pijú cca 2 - 4 minúty, pričom sa vedia až trojnásobne zväčšiť!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9