Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Aj s kontaktnými šošovkami si môžete užiť leto: Ako neprísť o oči?

V lete by ste mali nosiť kontaktné šošovky s UV filtrom.
V lete by ste mali nosiť kontaktné šošovky s UV filtrom.

Letné dni sú v plnom prúde a pekné počasie láka na trávenie času vonku pri vode. Bohužiaľ, nositelia kontaktných šošoviek to majú o niečo ťažšie ako ostatní. Musia sa trochu obmedzovať a dávať si pozor, no aj napriek tomu si môžu užiť šantenie vo vode. Stačí len dodržiavať niekoľko preventívnych opatrení, aby ste neprišli o svoje šošovky a hlavne, aby ste si udržali svoje oči v zdraví.

1. Používajte ochranné okuliare pri plávaní.

Mnoho ľudí si neuvedomuje riziká, ktorými vystavuje svoje oči pri plávaní. Ak otvoríte oči pod vodou, kontaktné šošovky vám ľahko vypadnú z očí.  Aj keď sa nepotápate, neodporúča sa ich nosiť, nakoľko i pri špliechaní vody z bazéna sa vám môžu na ne prilepiť baktérie a chemikálie. A to bez ohľadu na to, koľko je chlóru vo vode. Ak teda nechcete prísť o šošovky, ktoré nie sú práve najlacnejšie, či ak si nechcete zaniesť do oka nejakú infekciu, nezabudnite na plavecké okuliare. Aspoň si nepokazíte zábavný deň pri vode.

2. Noste slnečné okuliare s UV ochranou.

Nielenže budete vyzerať štýlovo, ale tak si aspoň udržíte slnko mimo očí. Navyše, vďaka nim zabránite nečistotám pri fúkaní vetra, ktoré sa vám môžu dostať do očí a na kontaktné šošovky. Taktiež nebudete mať vďaka tomu suché oči.

3. Vždy používajte opaľovací krém na tvár, odolný proti potu a vode.

Či už trávite čas vonku alebo pracujete, ubezpečte sa, že opaľovací krém, ktorý používate, vám na tvár nebude kvapkať. Majte na pamäti, že aj keď si natierate vodeodolný opaľovací krém na zvyšok vášho tela, pri dotknutí alebo trení svojej tváre sa vám môže krém dostať ľahko do očí. Kedykoľvek si osušte tvár po tom, ak ste mokrí alebo sa potíte a uistite sa, že používate čisté a suché utierky.

4. Uistite sa, že sú vaše kontaktné šošovky s UV filtrom.

Spýtajte sa svojho lekára na kontaktné šošovky s UV filtrom. Ak ich nemáte, požiadajte o šošovky, ktoré sú prvej triedy, čo sa týka ich ochrany pred slnečným žiarením. Jedná sa o najvyššiu dostupnú ochranu v šošovkách, ktoré blokujú až 96% UVA a 100% UVB žiarenia. Tieto šošovky nie sú náhradou za slnečné okuliare, ale pomáhajú k dodatočnej ochrane očí.

5. Udržujte svoju tvár a oči mimo prúdiaceho vzduchu.

Či už klimatizácia alebo akýkoľvek chladný vánok  v horúcom dni môže spôsobiť vyschnutie kontaktných šošoviek a tiež vám kvôli prúdiacemu vzduchu môžu zaniesť do očí škodlivé nečistoty. Taktiež nie je dobré pri jazde autom, ak máte otvorené okno a fúka vám priamo do tváre. Majte tvár radšej naklonenú smerom dole. Ak ich budete mať suché, majte po ruke aspoň kvapky, ktoré si budete môcť dať aj vtedy, keď máte šošovky práve na sebe.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9