Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odveký pomocník zdravých očí: Mrkva už nie je najlepšia, pozrite sa čo ju nahradí!

Mrkva je stále pomocníkom, no iná zelenina pomáha viac. Ktorá to je? Zobraziť galériu (2)
Mrkva je stále pomocníkom, no iná zelenina pomáha viac. Ktorá to je? (Zdroj: Thinkstiock.com )

Mrkva vždy bola a vždy bude zelenina, ktorú si spájame so zdravím našich očí. Nezmizla zo zoznamu, naďalej je jedným z najlepších pomocníkov. Ktorá zeleninu je ale pomyselne tromfla? Budete prekvapení!

Viac zelenej zeleniny

Zelenina bohatá na nitráty redukuje risk vzniku glaukómu o takmer 30%. Takže ak chcete mať zdravé oči, nezabúdajte na zelenú zeleninu – na špenát, kel a hlávkový šalát.

„Diétne dusičnany sa nachádzajú prevažnej v listovej zelenine, predstavujú približne 80 % príjmu dusičnanov,“ povedal Jae Kang, asistent profesora medicíny.

Na zistenie prišli vedci z Brigham & Woman´s Hospital a Harvard Medical School, ktorých úlohou bolo zistiť, ako nitráty a strava na ne bohatá súvisí s glaukómom s otvoreným uhlom.

Tento stav je jednou z foriem glaukómu, kedy dochádza k stavu, kedy vnútroočná tekutina voľne preteká zreničkou do prednej očnej komory a ďalej do komorového uhla tvoreného dúhovkou a rohovkou (popis sedí aj na chronický jednoduchý glaukóm).

Toto ochorenie ale nebolí, nebývajú pri ňom záchvaty a dlho prebieha bez zjavných príznakov. Glaukóm ako taký je príčinou slepoty najmä po 60 roku života, neliečený slepotu skutočne spôsobuje.

Výskum trval takmer štvrťstoročie

Výskumu sa podrobilo 64 tisíc žien v rozmedzí rokov 1984 až 2012, mužov bolo o niečo menej, takmer 41 tisíc. Na začiatku sa všetci podrobili vyšetreniu očí, kedy sa zistili, že ani jeden z nich nemá glaukóm a každé dva ďalšie roky chodili na preventívne prehliadky. Každý participujúci mal 40 rokov, výskum trval takmer štvrťstoročie.

Okrem vyšetrení každý pacient musel vypĺňať dotazník, ktorý obsahoval otázky ohľadom stravy. Z toho vedeli vedci posúdiť, či nitráty majú alebo nemajú vplyv na zdravie očí. U viac ako 1 400 účastníkov sa počas výskumu objavilo ochorenie očí.

Participujúci boli rozdelení do piatich skupín podľa toho, koľko dusičnanov v potrave prijali. Pacienti so vzniknutým glaukómom boli porovnávaní aj z hľadiska stravy a na základe toho boli vykonané závery.

Ako nitráty ovplyvnili vznik glaukómu? 

Skúmaním dotazníkov vedci zistili, že pacienti s príjmom nitrátov mali o 20 – 30% menší risk vzniku glaukómu ako ostatní. Táto porucha vznikala najmä v dôsledku dysfunkčného prietoku krvi.

„Tieto výsledky, ak sa v observačných a intervenčných štúdiách potvrdia, môžu mať na verejné zdravie významné dôsledky,“ píše sa v štúdii. 

Ktoré potraviny ešte pomáhajú? 

  • pomaranče
  • rybí olej
  • mandle
  • černice  

Čítajte tiež: Hrsť zdravej maškrty má neočakávané účinky: Osvojte si tento zvyk, budete prekvapení! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9