Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koniec preplnených čakární: Takto vyzerá medicína budúcnosti

Možno budeme onedlho komunikovať s doktormi len cez obrazovku na diaľku.
Možno budeme onedlho komunikovať s doktormi len cez obrazovku na diaľku. (Zdroj: sxc.hu )

Žijeme v 21. storočí, kedy technológie ovládajú náš život. Najnovšie sa to dotklo aj medicíny, kde do popredia prichádzajú online doktori. Preplneným čakárňam odzvoní, s lekárom budeme konzultovať náš zdravotný stav na diaľku z pohodlia domova. Technológie, ktoré sa používajú v niektorých krajinách vo svete, sa momentálne testujú u nás. Je preto len otázkou času, kedy budú papiere minulosťou.

Vyšetria vás na diaľku

Viete si predstaviť, že by ste už nemuseli ísť k lekárovi a zaradiť sa tak medzi nervóznych pacientov čakajúcich na vyšetrenie? Onedlho to možno bude realitou, čo ocenia hlavne tí, ktorí trpia nejakou chronickou chorobou a chodia k lekárovi častejšie. Vďaka telemedicíne sa spoja pacienti, špecialisti a lekári a predĺži sa dosah zdravotnej starostlivosti. Lekári budú môcť vzdialene poskytnúť zdravotnú starostlivosť pacientom a riadiť každodenný chod zdravotníckych zariadení bez straty kvality alebo starostlivosti. Aby však tento vzdialený prístup fungoval, je potrebné disponovať špeciálnym zariadením.

Z domu ukážete lekárovi, čo vás bolí

Funguje to v Dánsku, kde majú na to technológie, ktoré sa jednoducho používajú. Stačí len stlačiť jedno tlačidlo a hneď sa ľudia dovolajú lekárovi, s ktorým môžu konzultovať svoj zdravotný stav. Komunikácia prebieha cez videohovor, pacienti tak môžu vďaka webkamere ukázať, čo ich bolí. Samozrejme, každý má doma k dispozícii špeciálne vybavenie, ako napr. prístroje na meranie tlaku, teplotu či pulzu.

Zachráni život

Čo je na tom najlepšie je fakt, že vďaka telemedicíne môžu lekári zachrániť nejeden život. Špeciálny prístroj majú pacienti napojený na mobil alebo tablet a ten reaguje na akékoľvek zmeny. Ak by mal pacient infarkt, pomoc príde okamžite. Vďaka prístroju mobil hneď odošle SMS do centrálneho sledovacieho servera, ktorý upozorní lekára. Novinkou sú zariadenia pracujúce s GPS signálom, ktoré sú vhodné pre pacientov s demenciou.

Prínosy telemedicíny

  • Stanovenie diagnózy v reálnom čase na diaľku bez potreby cestovania.
  • Istota pre viacerých pacientov ako v nemocniciach, kde je kapacita lôžkových oddelení obmedzená.
  • Zvyšuje sa kvalita života seniorov.
  • Denné meranie vitálnych hodnôt a ich vyhodnotenie vedú k včasnej a pravidelnej úprave medikácie.
  • Šetrí nielen čas, ale aj peniaze.

Slabé stránky

Aj keď na prvý pohľad prináša telemedicína množstvo výhod pre pacientov, má i svoje slabé stránky. Patrí sem nedostatočná podpora v legislatíve a nedostatok finančných prostriedkov, s čím má Slovensko neustále problém. Aj lekári by mohli byť nespokojní – pacienti by ich mohli stále obťažovať i s maličkosťami. Navyše, nie všetci môžu využiť služby online doktorov. Sú určení pre tých, ktorí nemajú zložitú diagnózu alebo nepotrebujú špecifické vyšetrenia. Navyše, keďže sú údaje uchované v počítači, hrozí únik dát.

Využívajú ich virtuálne nemocnice

Online doktorov využívajú hlavne virtuálne nemocnice, ktoré nie sú pevne viazané na určité miesto, ale flexibilne sa prispôsobujú požiadavkám klienta a jeho časovým možnostiam. Podporujú ich mimovládne organizácie, ktoré pomocou počítača, internetového pripojenia a webkamery vytvoria e-kliniku, ktorá komunikuje s virtuálnou nemocnicou. Funguje to takým spôsobom, že sa pacient zaregistruje a potom sa odošle žiadosť o konzultáciu viacerým lekárom z príslušného odboru. Jeden z nich prijme žiadosť a rozhoduje o ďalšom postupe – určí diagnózu a odporúčací list pošle do kamennej nemocnice.

Kde sa využíva?

Udomácňovať sa začína v Česku v Ústí nad Labem, kde využívajú robota RP-7, ktorý sa nachádza pri lôžku pacienta. Pacient má na sebe elektródy, vďaka ktorým robot zmeria napr. EKG alebo urobí röntgenovú snímku. Tú potom pošle lekárovi, nech sa nachádza kdekoľvek na svete. Ďalšou výhodou tohto robota je televízna obrazovka a kamera, ktorým je vybavený. Pacient a lekár sa tak navzájom vidia. Cena za toto zariadenie je však veľmi vysoká – stojí okolo 400-tisíc eur. A to je ten problém. Zavedenie telemedicíny si vyžaduje prístroje, ktoré sú drahé. Uvidí sa, kedy sa telemedicína dostane u nás do praxe. Špeciálnu telezostavu zatiaľ používa Detská fakultná nemocnica v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9