Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Netrápte sa v zime kašlom: Ako sa ho zbaviť? (1. časť)

Nepodceňujte kašeľ, môže znamenať vážnejšiu chorobu.
Nepodceňujte kašeľ, môže znamenať vážnejšiu chorobu.

Medzi najčastejšie dôvody návštevy lekára v zime patrí kašeľ. Aj keď príčinou kašľa môže byť nachladnutie, môže však signalizovať aj vážnejšiu chorobu ako astmu alebo zápal priedušiek. Neoplatí sa preto podceniť jeho liečbu.

Kašeľ je obranný reflex organizmu, ktorého úlohou je zabezpečiť priechodnosť dýchacích ciest, dočasne zablokovaných hlienmi. Jeho úloha spočíva v očistení dýchacích ciest od nečistôt alebo hlienu, ktorý sa vo vysokej miere tvorí pri infekčných ochoreniach. Do značnej miery je teda užitočný.

Nie je chorobou, ale príznakom, pričom ho môže vyvolať množstvo rôznych príčin. Niekedy je len neškodnou reakciou na prašné prostredie či cigaretový dym, inokedy môže signalizovať vážnejšiu poruchu v dýchacom ústrojenstve.

Suchý verzus vlhký kašeľ

Rozlišujeme dva druhy kašľa:

  1. Vlhký - s hlienom, tzv. produktívny. Vlhký kašeľ sa väčšinou objaví v neskoršej fáze ochorenia dýchacích ciest. Jeho príčinou sú hlavne vírusy a vyskytuje sa nielen u klasického nachladnutia, ale tiež pri chrípke. Uľahčuje odstránenie nahromadeného hlienu v dýchacích cestách. Nie je dobré ho potlačovať, ale naopak podporiť vykašliavanie, aby kašeľ ustúpil.
  2. Suchý - tzv. neproduktívny. Ide o bolestivý a dráždivý kašeľ, ktorý má tendenciu meniť sa na vlhký. Nedochádza pri ňom k produkcii žiadnych hlienov. Vzniká na začiatku ochorenia, keď sa vírusy usadia v prieduškách a dráždia sliznice.  Môže byť záchvatový a môže vyvolávaťaž bolesť na hrudníku. Zhoršuje sa hlavne v teplom a suchom prostredí, no spôsobiť ho môže aj prach či cigaretový dym.

Ktoré látky v liekoch sú účinné?

Na liečbu sú výborné antitusiká - látky, ktoré dokážu potlačiť kašeľ. Delia sa do dvoch skupín - antitusiká kodeínového typu a antitusiká nekodeínového typu. Prvá skupina látok znižuje pocity dráždivosti a tlmí bolesť. Druhá skupina dokáže tlmiť podnety, ktoré stimulujú centrum pre kašeľ v mozgu. Na rozdiel od prvej, druhá skupina látok nepôsobí proti bolesti.

Priaznivo pôsobia i expertoranciá - látky, ktoré uľahčujú vykašliavanie. Používajú sa hlavne pri prechladnutí. Existujú dve skupiny týchto látok, mukolytiká a sekremotoriá. Mukolytiká menia molekulovú štruktúru hlienu, no nezväčšujú jeho objem. A druhá skupina látok dokáže hlien zriediť, a tak zväčšiť jeho objem.

Všetky účinné látky nájdete v šumivých tabletách, kvapkách, sirupoch a tabletách, ktoré sú voľne dostupné v lekárni.

Posilnite si imunitný systém

Za vznik kašľa môže hlavne znížená imunita. Vtedy na nás útočia vírusy spôsobujúce ochorenia horných a dolných dýchacích ciest, ktoré sa prenášajú kvapôčkovou infekciou. Ak ste vyčerpaní a unavení, riziko, že podľahnete ochoreniu, je omnoho väčšie. Preto je základom odolnosti posilovanie celkovej imunity organizmu.

Práve teraz v zime je chrípkové obdobie, preto sa snažte vyhýbať priestorom s veľkou koncentráciou ľudí a hlavne priestorom, kde sa fajčí, keďže aj pasívne fajčenie negatívne ovplyvňuje imunitu dýchacieho ústrojenstva. Umývajte si pravidelne niekoľkokrát denne ruky a doprajte si dostatok čerstvej zeleniny a ovocia. Imunitu vám posilní aj otužovanie. Vyberte sa občas do sauny a relaxujte. Pomôže i každodenné  striedanie pri sprchovaní teplú a studenú vodu.

V druhej časti článku sa dozviete ďalšie účinné tipy, ako sa zbaviť kašľa, kedy signalizuje vážne ochorenie a niečo o nebezpečnom čiernom kašli.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9