Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dajte si pozor na dlhodobý stres: Môže vyvolať roztrúsenú sklerózu

Zbavte sa stresu, ktorý môže spôsobiť roztrúsenú sklerózu.
Zbavte sa stresu, ktorý môže spôsobiť roztrúsenú sklerózu.

Roztrúsená skleróza je dnes pomerne častá choroba. Život znepríjemňuje viac ako dvom miliónom ľudí na svete. Ak nechcete patriť medzi nich, dávajte si pozor na dlhodobý stres. Môže byť totiž spúšťačom tejto nepríjemnej choroby.

Roztrúsená skleróza je druhým najčastejším chronickým neurologickým ochorením. Ide o ochorenie centrálnej nervovej sústavy a napáda väčšinou ľudí  vo veku 20 až 40 rokov.

Stres škodí

Spúšťačom choroby môže byť dlhodobý stres. Týka sa to hlavne tých, ktorí v predchádzajúcich dvoch rokoch boli vystavení nadmernému stresu. Chorobou trpia často vysokoškoláci, u ktorých bola choroba diagnostikovaná po ukončení náročného štúdia.

Medzi pacientmi sa ale často nachádzajú aj tí, ktorí dlhodobo žijú v partnerstve s alkoholikom alebo muži, ktorí majú za sebou dva roky základnej vojenskej služby. Chorobu môže spustiť aj obezita a nezdravý životný štýl.

Ako vzniká?

Roztrúsená skleróza vznikne vtedy, keď v centrálnej nervovej sústave vzniknú roztrúsené ložiská s veľkosťou niekoľko milimetrov až centimetrov, ktoré sú roztrúsené v bielej hmote v mozgu a mieche. V týchto ložiskách dochádza k rozpadu obalov nervových vlákien.

Keďže poškodené vlákna potom nie sú schopné prenosu vzduchu, nastávajú nepríjemné zdravotné problémy. Močový mechúr prestane pracovať tak, ako by mal, ruka sa prestane hýbať, oko správne nezaostrí – to je len zlomok zdravotných ťažkostí, ktoré môžu spôsobiť poškodené vlákna.

Príznaky

Najprv sa môže objaviť únava, problémy so zrakom, závrate, inkontinencia, problémy pri rozprávaní, poruchy rovnováhy, zmätenosť a pod. Roztrúsená skleróza je však veľmi individuálna a u každého prebieha odlišne. Jeden môže byť pripútaný k invalidnému vozíku, druhý môže mať len ľahšie zdravotné problémy.

Mnohí pacienti s touto diagnózou majú ťažkosti so zvládaním každodenných činností. Bez príbuzných a priateľov by postihnutý touto chorobou mohol len ťažko existovať.

Liečba

Pri  diagnóze tohto ochorenia sú pohyb a rehabilitácia veľmi dôležité. V súčasnosti  sa cvičenie zaraďuje medzi významné činitele v boji so zákerným ochorením. Tiež je dôležitá racionálna strava -  obmedzovanie tukov a bielej múky. Nezabudnite aj na vitamíny v podobe zeleninových šalátov, no výborný je najmä cesnak, keďže má dezinfekčné účinky. Netreba však zabúdať na to, že v prvom rade by ste mali navštíviť lekára, ktorý vám nastolí vhodnú liečbu.

Pozitívny prístup je najdôležitejší

V prípade roztrúsenej sklerózy je dôležitý pozitívny prístup a vyhýbať sa situáciám, ktoré vás stresujú. Vďaka pozitívnemu prístupu a včasnou liečbou môže pacient priebeh ochorenia veľmi ovplyvniť.

Čím skôr pôjdete za špecialistom, tým viac nervových vlákien sa môže zachrániť. A nakoniec budete aj za svoju chorobu vďační, pretože vás prinútila zastaviť sa a začať si život konečne užívať.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9