MYLNÁ predstava o DEPRESII: Prekvapivé ZISTENIE, ktoré ZMENÍ váš názor na chorobu

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-12 12:00:00

Mnoho ľudí stále nevie, čo sa skrýva pod slovom "depresia". Myslia si, že sa dá odstrániť liekmi ako každá choroba. Vzniká skutočne chemickou nerovnováhou v mozgu alebo je spúšťačom ťažké životné obdobie? 

Podľa veľkého prehľadu z predchádzajúceho výskumu sa zistilo, že nie sú žiadne jasné dôkazy o tom, že hladiny serotonínu alebo jeho aktivita by boli zodpovedné za depresiu, informuje sciencedaily.com.

Čítajte tiež: TRIK na suché PODPAZUŠIE v extrémnych TEPLOTÁCH: Domáci RECEPT proti poteniu

Antidepresíva nie sú riešením 

Nový prehľad existujúcich metaanalýz a systematických prehľadov, publikovaný v Molecular Psychiatry, naznačuje, že depresia pravdepodobne nie je spôsobená chemickou nerovnováhou, a spochybňuje tak účinky antidepresív. 

Väčšina antidepresív sú selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI), o ktorých sa pôvodne hovorilo, že upravujú abnormálne nízke hladiny serotonínu. Neexistuje žiadny iný akceptovaný farmakologický mechanizmus, ktorým by antidepresíva ovplyvňovali symptómy depresie

Vedúca autorka Joanna Moncrieffová, profesorka psychiatrie na UCL a konzultantka psychiatra z North East London NHS Foundation Trust (NELFT), povedala: "Po obrovskom množstve výskumov uskutočnených v priebehu niekoľkých desaťročí možno povedať, že neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že by depresia bola spôsobená abnormalitami serotonínu, najmä nižšími hladinami alebo zníženou aktivitou tohto hormónu.’' 

Chýbajú dôkazy 

Obľúbenosť teórie "chemickej nerovnováhy" depresie sa časovo zhoduje s obrovským nárastom užívania antidepresív. Predpisy antidepresív od 90. rokov dramaticky vzrástli, pričom každý šiesty dospelý v Anglicku a 2 % tínedžerov v súčasnosti berú ročne tieto lieky. 

"Mnoho ľudí užíva antidepresíva, pretože boli vedení k presvedčeniu, že ich depresia má biochemickú príčinu, ale nový výskum naznačuje, že to nie je založené na dôkazoch,” dodala odborníčka. 

Žiadny rozdiel medzi ľuďmi s depresiou a bez

Cieľom prehľadu bolo zachytiť všetky relevantné štúdie, ktoré sa týkali výskumu serotonínu a depresie. Štúdie zahrnuté do prehľadu zahŕňali desiatky tisíc účastníkov. Výskum, ktorý porovnával hladiny serotonínu a produktov jeho rozpadu v krvi alebo mozgových tekutinách, nezistil rozdiel medzi ľuďmi s diagnostikovanou depresiou a zdravými účastníkmi. 

Výskum serotonínových receptorov a serotonínového transportéra, teda proteínu, na ktorý sa zameriava väčšina antidepresív, našiel slabé a nekonzistentné dôkazy naznačujúce vyššiu úroveň serotonínovej aktivity u ľudí s depresiou. Vedci však tvrdia, že zistenia sú pravdepodobne vysvetlené používaním antidepresív medzi ľuďmi s diagnostikovanou depresiou.

Môže za to serotonín? 

Autori sa tiež zaoberali štúdiami, v ktorých boli hladiny serotonínu umelo znížené u stoviek ľudí tým, že ich strava bola zbavená aminokyseliny potrebnej na tvorbu serotonínu. Tieto štúdie boli uvádzané ako dôkaz, že nedostatok serotonínu je spojený s depresiou. 

Metaanalýza vykonaná v roku 2007 a vzorka nedávnych štúdií však zistili, že zníženie serotonínu týmto spôsobom nevyvolalo depresiu u stoviek zdravých dobrovoľníkov. U malej podskupiny ľudí s rodinnou anamnézou depresie existovali veľmi slabé dôkazy, ale týkalo sa to iba 75 účastníkov a novšie dôkazy boli nepresvedčivé. 

Rozsiahle štúdie, zahŕňajúce desiatky tisíc pacientov, sa zaoberali génovými variáciami, vrátane génu pre transportér serotonínu. Nezistili žiadny rozdiel v týchto génoch medzi ľuďmi s depresiou a zdravými kontrolnými skupinami. 

Prečo človek upadne do depresie 

Tieto štúdie sa tiež zaoberali účinkami stresujúcich životných udalostí a zistili, že mali silný vplyv na riziko, že ľudia upadnú do depresie – čím viac stresujúcich životných udalostí človek zažil, tým pravdepodobnejšie bol depresívny. 

Štúdia zistila vzťah medzi stresovými udalosťami, typom génu prenášajúceho serotonín, ktorý človek mal, a možnosťou depresie. Väčšie a komplexnejšie štúdie však naznačujú, že to bolo nesprávne zistenie. 

Tieto zistenia viedli autorov k záveru, že „neexistuje žiadna podpora pre hypotézu, že depresia je spôsobená zníženou aktivitou alebo koncentráciami serotonínu."

Výskumníci tvrdia, že ich zistenia sú dôležité, pretože štúdie ukazujú, že až 85-90% verejnosti verí, že depresiu spôsobuje nízky serotonín alebo chemická nerovnováha. Rastúci počet vedcov a profesionálnych organizácií uznáva rámovanie chemickej nerovnováhy ako prílišné zjednodušenie. 

Existujú tiež dôkazy, že zlá nálada je spôsobená chemickou nerovnováhou a vedie ľudí k pesimistickému pohľadu na pravdepodobnosť zotavenia a možnosti zvládať nálady bez lekárskej pomoci.

Autori tiež našli dôkaz z veľkej metaanalýzy, že ľudia, ktorí užívali antidepresíva, mali nižšie hladiny serotonínu v krvi. Dospeli k záveru, že niektoré dôkazy uznávajú možnosť, že dlhodobé užívanie antidepresív znižuje koncentrácie serotonínu. 

Pozor na antidepresíva

Profesor Moncrieff povedal: "Podľa nás by sa pacientom nemalo hovoriť, že depresia je spôsobená nízkym serotonínom alebo chemickou nerovnováhou, a nemali by byť vedení k presvedčeniu, že antidepresíva fungujú tak, že sa zameriavajú na tieto nepreukázané abnormality. Nerozumieme tomu, čo presne antidepresíva robia s mozgom a poskytovanie takýchto dezinformácií im bráni urobiť rozhodnutie v tom, či budú užívať tieto lieky alebo nie.” 

Zaujme vás: Obľúbené POTRAVINY urýchľujú POKLES funkcií v MOZGU: Na ktoré si treba dávať pozor?

Spoluautor doktor Mark Horowitz psychiater a klinický výskumný pracovník v psychiatrii na UCL a NELFT, povedal: „V mojom psychiatrickom tréningu ma učili, že depresiu spôsobuje nízky serotonín a dokonca som to učil študentov na svojich vlastných prednáškach. Účasť na tomto výskume mi otvorila oči a mám pocit, že všetko, čo som si myslel, že viem, bolo prevrátené. Jedným zaujímavým aspektom v štúdiách, ktoré sme skúmali, bolo, aký silný vplyv mali nepriaznivé životné udalosti na depresiu, čo naznačuje, že nízka nálada je reakciou na životy ľudí a nemožno ju zredukovať na jednoduchú chemickú rovnicu.” 

Profesor Moncrieff dodal, že tisíce ľudí trpia vedľajšími účinkami antidepresív, vrátane závažných abstinenčných účinkov. Miera predpisovania však stále rastie. Veríme, že táto situácia bola čiastočne spôsobená falošným presvedčením, že depresia je spôsobená chemickou nerovnováhou. Je najvyšší čas informovať verejnosť, že to nie je vedecky podložené.

Vedci upozorňujú, že každý, kto zvažuje prestať užívať antidepresíva, by mal vyhľadať radu zdravotníckeho pracovníka vzhľadom na riziko nežiaducich účinkov po vysadení. Profesor Moncrieff a doktor Horowitz vykonávajú prebiehajúci výskum, ako najlepšie postupne prestať užívať antidepresíva.

Fotogaléria


Tagy:
depresia serotonín duševné zdravie

2022-08-12 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia