Varovný signál INFARKTU, ktorý sa môže objaviť na UCHU: Všímajte si nezvyčajné MIESTO!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-10 21:00:00

Hoci ide o nezvyčajný príznak srdcového infarktu, nemal by sa podceňovať. Sledujete tento znak na uchu? Ide totiž o jeden zo signálov.

Infarkt je jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Odhaduje sa, že v roku 2016 zomrelo na kardiovaskulárne ochorenia 17,9 milióna ľudí, čo podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) predstavuje 31 % všetkých celosvetových úmrtí. Globálna zdravotnícka agentúra uvádza, že z týchto úmrtí bolo až 85 % spôsobených srdcovým infarktom a mozgovou príhodou.

Čítajte tiež: TRIK na suché PODPAZUŠIE v extrémnych TEPLOTÁCH: Domáci RECEPT proti poteniu

Jedným z hlavných dôvodov takýchto alarmujúcich čísel je fakt, že tento stav zvyčajne príde náhle a bez akýchkoľvek príznakov, ako sa píše na timesofindia.indiatimes.com. Aj keď sa objavia nejaké prejavy, ľahko si ich pomýlite s inými bežnými problémami, ako sú napr. poruchy trávenia alebo pálenie záhy. 

Na čo si treba dávať pozor?

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) väčšina srdcových záchvatov sa objaví vo forme bolesti či nepohodlia v strede alebo na ľavej strane hrudníka, ktoré trvá dlhšie ako niekoľko minút alebo, môže ustúpiť a opäť sa vrátiť. Môžete pociťovať nepríjemný tlak alebo bolesť. Taktiež sa objaví ako pocit slabosti, točenie hlavy alebo mdloby. Tiež vás môže obliať studený pot. American Heart Association (AHA) naznačuje, že príznaky srdcového infarktu sa môžu u mužov a žien líšiť.

"Rovnako ako u mužov, najčastejším príznakom srdcového infarktu u žien je bolesť na hrudníku (angína) alebo nepohodlie. Ženy však majú o niečo väčšiu pravdepodobnosť ako muži, že budú pociťovať niektoré z ďalších bežných príznakov, najmä dýchavičnosť, nevoľnosť/vracanie a bolesť v chrbáte alebo na čeľusti,“ vysvetľuje zdravie telo.

Zaujme vás: 2 nové PRÍZNAKY opičích kiahní, o ktorých by ste mali VEDIEŤ: Aj takto sa UKÁŽE choroba

Znak v uchu

Veľmi neobvyklým znakom je tzv. „Frankov znak“, čo je diagonálna ryha na ušnom lalôčiku siahajúca od tragusu cez lalôčik k zadnému okraju ušnice. Tento stav bol pomenovaný po Sandersovi T. Frankovi, ktorý ako prvý pozoroval záhyb u pacientov s bolesťou na hrudníku a blokádou koronárnych artérií. To znamená, že súvisí so srdcovou patológiou a s aterosklerózou koronárnej artérie.

Za týmto znamením sa však skrýva niekoľko teórií. Správy naznačujú, že "Frankov znak" by mohol byť prediktorom mozgových infarktov. Tiež sa spája s predčasným starnutím a stratou dermálnych a cievnych vlákien. Závažnosť môže byť rôzna od 1. do 3. stupňa. Stupeň 1 zahŕňa malé množstvo vrások na ušnom laloku, stupňom 2a sa zase označuje povrchová ryha cez ušný lalok. Stupeň 2b je, keď sa záhyby rozšíria do viac ako polovice ušného lalôčika a nakoniec, stupeň 3 zahŕňa hlboké záhyby cez celý ušný lalôčik.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia infarkt uši príznaky

2022-08-10 21:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia