Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Neuveríte, čo je účinným tlmičom bolesti: Nadávanie!

Ponadávajte si občas, aspoň sa zbavíte stresu a bolesť nebudete tak vnímať!
Ponadávajte si občas, aspoň sa zbavíte stresu a bolesť nebudete tak vnímať! (Zdroj: thinkstock.com)

Odmalička sa nás rodičia snažili odnaučiť používať škaredé slová. Vštepovali nám do hláv, že je to neslušné a mali by sme sa tomu vyhýbať. Bez obáv si však môžete zahrešiť pri fyzickej či psychickej bolesti. Vtedy vám totiž nadávanie veľmi pomôže.

Dávate si zhrozene ruku na ústa, keď z vás „vyjde“ nejaký vulgarizmus? Neberte to tak tragicky. Nadávanie má podľa psychológov hojivý účinok na dušu. Doteraz potvrdilo už niekoľko štúdií, že sa pri nadávaní zvyšuje tolerancia voči bolesti.

Vnímanie bolesti sa znížilo

Príkladom je jedna zaujímavá štúdia, ktorej sa zúčastnilo 66 dobrovoľníkov. Každý jeden z nich držal ruku vo vode plnej ľadu, pričom prvýkrát sa vyhýbali nadávaniu a hovorili len milé slová a druhýkrát im boli nadávky odpustené. Výsledky ukázali, že keď opakovali nahlas vulgarizmy, dokázali vydržať s rukou v ľadovej vode dlhšie, ako keď hovorili milšie slová alebo mlčali. Zaujímavé bolo aj zistenie, že pri vyslovovaní vulgarizmov sa ich srdečný tep zvýšil, no celkové vnímanie bolesti sa znížilo.

Ako potvrdil autor štúdie Dr. Richard Stephens, nadávanie môže slúžiť k zvýšeniu úrovne agresivity, obmedzuje slabosť a zvyšuje možnú toleranciu voči bolesti.

Čo dokáže nadávanie?

Nadávanie vám môže aj takto pomôcť:

  • Zvyšuje toleranciu voči bolesti.
  • Uvoľňuje nahromadený stres.
  • Zvyšuje sebavedomie.
  • Podľa vedcov ostrejší slovník vedie v práci k lepším výkonom.

Mali by byť vzácnosťou

Má to však jeden háčik. Aby bolo nadávanie skutočne účinným liekom na silnú a náhlu bolesť, nemali by ste sprosté slová používať v bežnej reči pravidelne. V opačnom prípade sa minú účinku. Vulgarizmy by mali byť pre vás skôr vzácnosťou, vtedy pôsobia ako tlmič bolesti.

Nezabúdajte, že vulgárnosť má svoje medze. Hrubé slovo na nesprávnom mieste či v nesprávnom čase vás môže vyjsť draho..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9