Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Diagnóza športový fanúšik: Prečo fandiť svojmu tímu?

Fandíte pravidelne našim slovenským hokejistom? Len tak ďalej, je to zdravé.
Fandíte pravidelne našim slovenským hokejistom? Len tak ďalej, je to zdravé. (Zdroj: profimedia.sk)

Máme za sebou zápas slovenských hokejistov s Českom. Väčšina hokejových fanúšikov s napätím sledovala zápas. Byť športovým fanúšikom je zdravé!

Keď obľúbený tím prehrá, človek vtedy stráca nervy a podľa výsledku celej hry srší optimizmom alebo má zlú náladu.  Ide o normálne správanie, ktoré sa prejaví u každého, kto fandí nejakému športu.  

Sú zdraví

Vedci už dlhé roky študujú vlastnosti, návyky a celkový zdravotný stav športových fanúšikov sledujúcich napínavé zápasy. Pozorujú u nich hlavne konzumáciu alkoholu, hladiny testosterónu či dokonca aj to, v akom stave je ich srdce.

Výsledky výskumov nakoniec nie sú až také zlé, ako sa predpokladalo. V skutočnosti sa športoví fanúšikovia považujú za veľkých "povaľačov", konzumentov pív, ktorí bojujú s pár kilami navyše. Daniel L. Wann, profesor psychológie na Murray State Univeristy v Kentucky a autor práce „Športoví fanúšikovia: Psychológia a sociálny vplyv divákov“ tvrdí, že ich zdravie je v poriadku. Pritom sa hovorilo, že ak ide o mimoriadne dôležitý zápas, zvyšuje sa výskyt nadmerného stresu či srdcových zlyhaní.

"Športoví fanúšikovia sú veľmi aktívni fyzicky, politicky i spoločensky,“ povedal Daniel L Wann.

Vyššie sebavedomie a menšia agresivita

Byť športovým fanúšikom je vraj veľmi zdravé. Môže byť dobré pre emocionálne, duševné a sociálne zdravie. Tí, ktorí sa identifikujú s miestnym tímom, majú vyššie sebavedomie, sú menej osamelí a nie sú takí agresívni, ako ostatní, ktorí športu príliš nefandia.

"Čím viac sa stotožňujete s miestnym tímom, tým viac máte tendenciu byť zdravý z psychickej stránky," povedal Wann, ktorý sledoval športových fanúšikov po dobu 25 rokov.

Ďalšie výhody

Sian Beilock, profesorka psychológie na University of Chicago našla ďalšiu výhodu, prečo je dobré byť športovým fanúšikom. Zistila, že hranie alebo sledovanie športu zlepšuje jazykové znalosti.

Profesorka pozorovala hokejových hráčov, fanúšikov a ľudí, ktorí sa nikdy nevideli alebo hrali šport. Zistila, že oblasť mozgu, ktorá sa zvyčajne spája s plánovaním a kontrolnými činnosťami je aktivovaná, keď fanúšikovia a hráči počúvali rozhovory o ich obľúbenom športe. Týka sa to i sledovania zápasu. Výskum tak naznačuje silné spojenie medzi mysľou a telom. Keď človek sedí na gauči a sleduje futbal či hokej, v skutočnosti je jeho mozog aktívny.

Ďalšia štúdia z University of Utah potvrdila fakt, že mužská hladina testosterónu sa zvyšuje u tých, ktorí videli, ako ich tím vyhráva - či už sa pozerali na hru osobne alebo v televízii. Vyššie hladiny testosterónu sú spojené so zlepšením sexuálnych funkcií a zvýšením energie.

Odvrátená strana

Výskumníci z University of Arkansas zase prišli s výsledkom výskumu, ktorý zistil, že vášniví športoví fanúšikovia majú tendenciu mať horšie stravovacie návyky ako ľudia, ktorí nemajú záujem o šport. Športoví fanúšikovia zjedia viac rýchleho občerstvenia a menej zeleniny. Dokonca vynechávajú raňajky častejšie ako ostatní. Podľa Daniela Sweeneya, asistenta profesora športového manažmentu na univerzite a hlavného autora štúdie, ide o veľkú iróniu. Pozeráme sa na ostatných, ako sú na vrchole svojej kondície a ako sa preháňajú po ľade či na trávniku, zatiaľ čo my holdujeme skôr pivu či zemiakovým lupienkom.

Na druhej strane prehnané vžívanie sa do hry nie je práve najlepšie. V niektorých prípadoch, keď zápas nedopadne podľa našich predstáv, môžu prísť nepríjemné pocity ako emocionálny stres, ktorý vedie k fyzickým ťažkostiam.

Dr. Robert A. Kloner, riaditeľ výskumu v Heart Institute of Good Samaritan Hospital v Los Angeles sledoval srdcovú činnosť u fanúšikov po finálovom zápase Super Bowl. Srdcová úmrtnosť u mužov a žien vzrástla, keď ich obľúbený tím prehral. Vedci však nemali prístup k informáciám o zdravotnom stave pacientov, či niektorí z nich náhodou nemali chronické zdravotné problémy, ktoré by ich ohrozili.

V konečnom dôsledku nie je nič zlé na tom, mať svoj obľúbený športový tím a fandiť mu. Treba si však uvedomiť jediné – nech je výsledok zápasu akýkoľvek, vždy ide len o hru. Myslite na to pri každom zápase!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9