Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Smrteľné e-mailové hriechy: Dokážu nielen otráviť, ale i uškodiť zdraviu

Práca dokáže človeka i vyčerpať a vystresovať.
Práca dokáže človeka i vyčerpať a vystresovať.

Potvrdenia o prečítaní či vtieravé reklamy. To sú typy e-mailových správ, ktoré nás vedia počas pracovnej doby poriadne rozčúliť. Až tak, že môžu poškodiť naše duševné zdravie.

Škodia duševnému zdraviu

Predstavte si, že ste „zahltení“ prácou. Zrazu vám príde niekoľko e-mailov vrátane reklám, rôznych automatických správ či životných príbehov od vašich priateľov, ktoré keď neodošlete, tak vám hrozí niekoľko rokov nešťastie. Keď takéto typy e-mailov vyskočia na obrazovke monitora, vedia poriadne otráviť.

Zlá e-mailová etiketa dokáže podľa psychológov ľudí na pracovisku nielen podráždiť, ale môže poškodiť i naše duševné zdravie, rovnako ako i kolegov.

Vedeckí tím z Kingston Business School zrealizoval zaujímavý výskum. Analyzoval 28 e-mailových účtov, aby zistil, ktoré správy zvyšujú hladiny stresu pracovníkov. Identifikoval sedem návykov alebo "smrteľných hriechov" e-mailov, ktoré majú tendenciu vyvolať u človeka negatívne alebo škodlivé pocity.

Sedem smrteľných e-mailových hriechov

1. Pingpong – e-maily tam a späť. 

2. Posielanie e-mailov mimo pracovnú dobu.

3. E-maily mimo firmy.

4. Úplné ignorovanie e-mailov.

5. Žiadosť o potvrdenie, že ste si e-mail prečítali.

6. Okamžite reagovať na e-mail.

7. Automatické odpovede a pravidlá.

Ktoré správy nás najviac stresujú?

Najhoršie sú tzv. pingpongové správy, keď dvaja ľudia rýchlo reagujú na správy. Obaja sa cítia pod tlakom, že musia odpovedať. Nakoniec nevenujú e-mailovým správam dostatočnú pozornosť.

Neustále odpovedanie na e-maily počas úradných hodín mnohých stresuje. Príjemca má potom pocit, že sa nevenoval svojej práci tak, ako by mal. Aj ignorovanie e-mailov môže byť stresujúce.

Vedúca výskumu Dr. Emma Russell potvrdzuje, že mnohé z e-mailov môžu mať nepriaznivý vplyv na ľudí, s ktorými pracujeme. Niektoré zo správ sú zlé pre odosielateľa, iné pre prijímateľa. E-mailovanie v spoločnosti druhých robí zlý dojem a ukazuje na nedostatok záujmu.

Webová závislosť

Nedávno vedci v USA zistili, že ľudia, ktorí pravidelne používajú internet, môžu vykazovať príznaky, ako ich vidieť u drogovo závislých.

U piatich až 10 percent všetkých užívateľov internetu sa objaví webová závislosť. Štúdie, súčasťou ktorých boli vyšetrenia mozgu ukazujú, že nutkavé užívanie internetu môže vyvolať zmeny a následné poškodenie nervových dráh v mozgu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9