Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prevratné výsledky výskumu: Týmto deťom hrozia duševné choroby

Dieťa môže mať zvýšené riziko vzniku duševných chorôb, ak má otca staršieho.
Dieťa môže mať zvýšené riziko vzniku duševných chorôb, ak má otca staršieho. (Zdroj: photl.com)

Islandskí vedci skúmali okolnosti počatia necelej stovky duševne chorých detí. Snažili sa prísť na to, čo majú spoločné. Nakoniec ich prekvapili šokujúce výsledky. Kedysi sa predpokladalo, že sa to týka len matiek, no pravda je inde. Za duševnými chorobami detí nie sú len matky, ale i starší otcovia. Tí môžu podľa výskumníkov disponovať vekom zmutovanými spermiami, ktoré nesú genetický kód viac náchylný na rôzne ochorenia duševného charakteru.

Genetický kód sa mení aj počas života. Ak muž získava vekom rôzne návyky, závislosti a schopnosti, je veľký predpoklad, že aj jeho potomok bude mať nábeh na niektoré z otcových ochorení, závislostí alebo schopností.

Hrozí úzkosť, depresie a fóbie

Výsledky ukázali, že deti, ktoré mali otca staršieho o 11 rokov ako ich matky, boli vystavení zvýšenému riziku niektorých duševných porúch, vrátane úzkosti, depresie, obsedantno-kompulzívnej poruchy a fóbie. Potomkovia, ktorých otcovia mali 19 rokov alebo boli mladší v čase, keď sa dieťa narodilo, mali 9-percentné riziko vzniku duševných porúch. Bez ohľadu na vek otca, ak bol o 11 rokov starší ako matka, riziko „vyskočilo“ už na 24 percent. Najviac ohrozené boli deti, ktorých otcovia boli vo veku 50 rokov a viac – mali 42-percentné riziko vzniku duševných porúch.

Týka sa to i starších žien

Zistilo sa tiež, že u starších žien je riziko narodenia dieťaťa s Downovým syndrómom. Aj keď je toto ochorenie založené na smutnej náhode, vek matky túto náhodu len zvyšuje. Riziko začne stúpať pri veku ženy vyššom ako 30 rokov, kedy uprednostňujú skôr kariéru a až neskôr deti. Spôsobuje ho porucha v stavbe chromozómov v bunkách. Ide o vrodené genetické ochorenie, ktoré je u detí pozorovateľné už pri narodení. Dokonca sa dá odhaliť ešte pred narodením, lekár ho spozná podľa deformácie tváre a zhoršenou schopnosťou učiť sa a sústrediť.

Ako znížiť riziko?

V súčasnosti je veľa párov, ktoré uprednostňujú prácu pred založením si rodiny. O deťoch preto uvažujú neskôr. To však neznamená, že by mali byť automaticky starší partneri bez potomkov. Znížiť riziko prípadných zdravotných problémov sa dá aj zdravou životosprávou. Taktiež môžete osloviť lekára s testami a preverením schopností a predpokladov na zdravého potomka. Navyše, zahraničné výsledky výskumov nemusia byť úplne totožné so Slovákmi...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9