Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Patríte medzi šťastnejších zamestnancov? Zistite, čo vypátrali vedci

Zamestnanci v kanceláriách, kde majú veľa okien, sú šťastnejší a majú lepšiu kvalitu života.
Zamestnanci v kanceláriách, kde majú veľa okien, sú šťastnejší a majú lepšiu kvalitu života.

Pri výbere zamestnania zohráva veľkú úlohu okrem iného plat a benefity pre zamestnanca. No čoskoro sa zrejme do zoznamu pridá aj miesto na sedenie v kancelárii. Nový výskum totiž zistil, že tí, ktorí pracujú v kancelárii s väčším počtom okien a prísunom denného svetla, sú šťastnejší ako tí, ktorí sa venujú svojej robote v tmavšej miestnosti len s pár oknami.

Mali lepšiu kvalitu života

Výskumníci, ktorí zrealizovali túto štúdiu prišli na to, že pracovníci v kanceláriách s množstvom okien, majú v noci lepší spánok, sú fyzicky aktívni a majú vyššiu kvalitu života, ako tí v tmavších pracoviskách bez okien.

Do štúdie bolo zapojených 49 kancelárií so zamestnancami, pričom 22 z nich boli pracoviská s oknami a 27 bez nich. Tí, ktorí pracovali v kanceláriách s oknami boli o 173 percent viac vystavení dennému svetlu počas pracovnej doby a spali v priemere o 46 minút viac ako ostatní v pracoviskách bez okien. Zamestnanci v kanceláriách s oknami mali tiež tendenciu byť viac fyzicky aktívni, mali lepšiu kvalitu a menšie poruchy spánku, neboli ospalí počas dňa a mali celkovo vyššiu kvalitu života.

„Do akej miery mala expozícia denného svetla dopad na administratívnych pracovníkov je pozoruhodná,“ povedal spoluautor štúdie Ivy Cheung a doktorant na Northwestern University v Chicagu.

Kancelárske budovy by sa mali navrhovať s oknami

Ako potvrdili vedci, podľa nich by sa preto pri architektonickom návrhu kancelárskych budov malo vziať do úvahy, ako môže denné svetlo prispieť k pohode zamestnancov. Budovy by mali byť navrhnuté tak, aby mali množstvo okien, cez ktoré bude prenikať do kancelárií denné svetlo.

 „Kvalita života a spánok zamestnancov sa môže zlepšiť tak, že sa bude klásť väčší dôraz na pôsobenie svetla a úrovne osvetlenia v súčasných kanceláriách pri navrhovaní budúcich kancelárií,“ povedal Cheung.

Tieto závery by mali byť prezentované na zasadnutiach, preto sú ešte predbežné. Zo zdravotného hľadiska sa ale odporúča, aby mali budovy, v ktorých pracujú zamestnanci, väčší prísun svetla.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9