Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fyzioterapeut Martin Skladan bol ONLINE: Pýtali ste sa na všetko o rehabilitácii

Fyzioterapeut Martin Skladan. Foto: Spine Clinic Zobraziť galériu (2)
Fyzioterapeut Martin Skladan. Foto: Spine Clinic (Zdroj: Spine Clinic)

Pri akých zdravotných problémoch by ste nemali váhať s návštevou fyzioterapeuta a čo robiť, aby vás kĺby alebo chrbtica neboleli? Na to ste sa mohli pýtať fyzioterapeuta Martina Skladana zo Spine Clinic, ktorý na Vyšetrení odpovedal online v stredu 23. januára 2019 od 10.30 do 11.30 h.

Fyzioterapeuta by ste mali vyhľadať vtedy, keď vás trápia napríklad bolesti kĺbov, chrbtice, alebo nemôžete pohyby vykonávať v plnom rozsahu. Fyzioterapiu zvyknú podstupovať aj ľudia po menej závažných úrazoch, terapii však v takom prípade musí predchádzať odporúčanie a diagnostika zo strany lekára.

Čítajte viac: Za dlhodobým kašľom môže byť skrytá diagnóza, varuje fyzioterapeutka

„Vyšetrenie fyzioterapeutom spočíva z anamnézy, ale tiež z funkčného vyšetrenia pacienta, ktorého cieľom je zistiť, ktorá funkcia pohybového aparátu je poškodená či obmedzená. Ak ide napríklad o končatiny, vždy porovnávame funkčnosť ,chorejʻ so zdravou,“ vysvetľuje fyzioterapeut Martin Skladan.

Ako ďalej dopĺňa, jeho najčastejšími klientmi sú ľudia, ktorí majú problémy s kostrovo-svalovým aparátom. Vyhľadávajú ho aj ortopedickí pacienti či ľudia s neurologickým problémom. „Fyzioterapia je tiež súčasťou každého lôžkového oddelenia v nemocniciach,“ spresňuje.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Bolesť či preťaženie pohybového aparátu si často spôsobujeme sami svojimi návykmi, vysvetľuje špecialista. Preto je veľmi dôležité myslieť na prevenciu, teda snažiť sa predchádzať zdravotným problémom – prerušovať dlhodobé sedenie za počítačom, pravidelne cvičiť a nemanipulovať s príliš ťažkými predmetmi.

„Jednotný recept na prevenciu pre všetkých neexistuje. Ale určite je naše telo stavané na to, aby sa hýbalo, čiže už len samotnou pravidelnou chôdzou sa vieme vyhnúť problémom pohybového aparátu do budúcna,“ odporúča.

Mgr. Martin Skladan

Fyzioterapiu vyštudoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Postupne praxoval v UNB Ružinov na lôžkovom oddelení, ale na starosti mal aj ambulantnú rehabilitáciu. V súčasnosti pracuje v Spine Clinic, kde sa zameriava najmä na ortopedické pooperačné a poúrazové stavy ambulantnou formou rehabilitácie, rovnako aj na pacientov s vertebrogénnymi ťažkosťami. Špecializuje sa tiež na terapiu rázovými vlnami.

Absolvované kurzy a školenia:

  • Certifikát na ShockWave Therapy (terapia rázovými vlnami)
  • Dornova metoda PLUS
  • SPS I. + II.
  • PROPRIOFOOT CONCEPT
  • Diagnostika a terapia ramenného kĺbu
Viac o téme: Fyzioterapeut Martin SkladanFyzioterapia
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

23.01.2019 11:31 - otázka od Gabriela Kövérová
Dobrý deň. Koncom septembra 2017 som sedela 3 dni v chladnej kancelárii. Cítila som že mi je zima na kríže. Cez víkend som sa už nepostavila na nohy. Október november december 2017 som vydržala na nohách 45 minút. Potom to začalo bolieť, trpnúť, musela som si ľahnúť a uvoľniť.Navštívila som ortopéda, neurológa, neurochirurga, absolvovala som 3x rehabilitáciu. Od apríla 2018 cvičím v posilňovni 3x týždenne pod dohľadom trénera. Lieky som nebrala, bolo mi zle. Len infúzie neodolpasse, ale nepomohlo. Po cvičení sa to postupne zlepšovalo, myslela som že bolesti postupne odznejú. V októbri som mala pocit, že sa to zlepšovanie zastavilo. Bolesti mám doteraz. Hlavne, keď sedím alebo ležím. Neviem sa postavíť a rozchodiť. Ale chodiť už vládzem aj 5 hodín. Nákup cca 5 kg som predtým nevládala odniesť, pichalo ma to v krížoch. Teraz už vládzem. Bolesti sú hlavne, keď stojím na mieste a chcem sa pohnúť, ľavú nohu ťažšie dvíham napr. pri obliekaní alebo keď sa postavím zo sedu a chcem urobiť krok. V novembri 2018 som bola na algeziológii v Košiciach, MUdr. Mláka mi pichol 4 injekcie do krížov, nemala som pocit zlepšenia a tým pádom podľa vyjadrenia lekára som nebola vhodný adept na ďalšiu liečbu. Bolesti s krížami mám však už cca 5 rokov, keď som zdvihla ťažké bremeno ( šuflík z komody )vtedy ma prvýkrát seklo. Odvtedy raz alebo 2x ročne ma seklo, buď som niečo ťažké zdvihla alebo som prechladla, ale stále mi pomohli infúzie.V októbri 2017 som bola Magnetickej rezonancii. Mám aj posunutú platničku 7 mm L5. Som ročník 1974.
Dobry den, navstivil by som fyzioterapeuta so vsetkou dokumentaciou ktoru mate, inak takto vam neviem poradit. Dakujem.
23.01.2019 11:29 - otázka od Elenka P.
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, aký ďalší postup by ste navrhovali pri mojej diagnóze: výpis z MR: Oploštená L lordóza a dextroskolióza, osteochondrózy L diskov, laterodorz. protrúzia L5-S1 vľavo s priamym kontaktom s odstupom m. koreňa S1 I. diskrétny dorz. posun stavca L5 oproti S1 pri diskopatii. Nález je z júla 2016. Cítim stále bolesť,momentálne miernejšiu, keď som sa v novembri 2011 u neurológa dožadovala pomoci, povedal, že mám prísť, až keď to bude akútne. Bolesť cítim, ale žiť a chodiť zatiaľ môžem. Je to normálne, že nenavrhol žiadnu prevenciu alebo terapiu. Cvičím doma podľa internetu. Ďakujem za odpoveď.
Dobry den, tak mate vicero diagnoz, problemov v tej driekovej chrbtici. Cvicit by ste urcite mali na spevnenie svaloveho korzetu, spevnenie posturaleno svalstva. Radsej by som na vasom mieste vyhladal a navstivil fyzioterapueta, nech vas stav s vami skonzultuje a nauci vas cviky, ktore vam pomozu a neublizia, lebo na internete je vela veci, no i vela zlych. Dakujem za otazku, snad so poradil.
23.01.2019 11:27 - otázka od Adam
Akým spôsobom sa vo fyzickej kondícii udržuje fyzioterapeut?
Dobry den, vtipna otazka, niekedy je to tak, ze obuvnik chodi bosy ako sa vravi, co je skor smutne. Zalezi od toho, kde a s kym fyzioteraput robi, zas "nelameme" kolena, takze tak fyzicky sa nenamakame, niekedy skor psychicky a tam postaci ticho a klud :)
23.01.2019 11:24 - otázka od Jozef Haluška
Dobrý deň pán Skladan, pred ôsmimi rokmi som mal laparoskopiou operovanú manžetu rotátora - lézia pravého ramena. Podľa operatéra operácia OK, pooperačná MR OK. Odvtedy bolesti-"boľavé špagáty" striedavo cez dvojhlavý-trojhlavý sval. Vyskúšané všetko možné, aj fyzioterapeut. Po čiastočných zlepšeniach sa bolesti vracajú. Vedeli by ste mi odporučiť akým smerom a čo ešte skúsiť, aby som dosiahol trvalé zlepšenie. Ďakujem za Vašu odpoveď. J.H.
Dobry den, MRI vysetrenie zas nemusi na 100% zachytit vsetky makke struktury (upony, vazy), ale samozrejme moze byt len nejaky upon skrateny, nerozhybany. Ale 8 rokov po operacii, je zvlastne. Dolezite je ci problemy trvaju 8 rokov, alebo sa spustili len nedavno, ci ste nespravili nejaky neprimerany pohyb, ci nebol uraz, atd. Mozno skusit este ineho fyzioterapueta, inak vam neviem poradit. Ďakujem
23.01.2019 11:17 - otázka od Katarína
Je potrebné aby môj ortopéd úzko spolupracoval s mojim fyzioterapeutom, prosím?
Dobry den Katarina, tak isto zalezi aky problem vas trapi, ale vo vseobecnosti, by tam spolupraca mala byt, najma ak ide o nejaky pooperacny stav, kde ortoped vie co spravil a "vidi" do toho operovaneho miesta a oboznami s tym fyzioterapueta, ktory sa vyhne pripadnym komplikaciam pri terapii, alebp na zaklade informacii od ortopeda zvoli lepsi postup pri terapii. Cize ano, spolupraca by mala byt. Dakujem za otazku.
23.01.2019 11:15 - otázka od Zuzana
Dobrý deň pán Mgr. Skladan, prosím Vás, ako treba postupovať s rehabilitovaním po nie celkovom ustupení bolestí pri seknutých krížoch? Keď bolesti pri pohybe ešte mierne pretrvávajú, ako treba postupovať pri doliečovaní? Je vhodný v tejto fáze pohyb?
Dobry den Zuzana, v tejto faze by som sa vyhol dlhodobemu sedeniu, rotacnym pohybom v chrbtici, behu a teda sportom vseobecne. Vyhnut sa taktiez prefuknutiu chrbtice a mokremu teplu (wellness, sauna, perlicka). Skor suche teplo na okolite svalstvo (fén, zábaly) a teda bud lezat na chrbte, alebo kratsie prechadzky. Kludne zo zaciatku prechadzky aj s nasadeným driekoveho pasom (fixacia chrbtice). Co sa tyka cvicenia, zatial len na chrbte, dychove cvicenia, vylozit nohy na fitloptu, relax, dychat, samozrejme to bez driekoveho pasu. Bolo by fajn po odozneni bolesti navstivit fyzioterapueta, nech vam ukaze cviky, ktore mozte vykonavat na posilnenie svaloveho korzetu. Ďakujem za otazku, snad som poradil.
23.01.2019 11:11 - otázka od Monika Kršková
Dobrý deň, chcem sa opýtať,ako fungujú v zdravotnom systéme fyzioterapeuti.Potrebujem na návštevu fyzioterapeuta odporúčanie a výmenný lístok od všeobecného lekára a poisťovňa mi starostlivosť fyzioterapeuta hradí?Alebo si ho mám hľadať sama a za jeho služby zaplatiť?Môže si človek pomôcť aj sám doma?Napríklad tým,že cvičí podľa videa na internete?Nemôže si bez odborného dohľadu zameraného na ten-ktorý konkrétny problém takto skôr ublížiť? Ďakujem a prajem pekný deň. M.Kršková
Dobry den, dobra otazka. Fyzioterapeuti pracuju ci v statnom ci v sukromnom sektore, no mozu i samostatne na zivnost napriklad. Pracoval som v statnej nemocnici a tam odporucanie na rhb bolo indikovane od rehabilitacneho lekara. V sukromnej klinike, v ktorej pracujem sucasne, prichadzaju vacsinou pacienti odoslani ortopedom. No ak uz mate nejake vysetrenie (lokality s ktorou mate problemy) do sukromneho sektora, ci k fyzioterapeutovi, co pracuje sam, staci sa objednat a prist so spravou ktoru mate. Kzadopadne dlhodobejsie probelmy pohyboveho aparatu by mal vediet zhodnotit aj fyzioterapeut, no ak je nieco akutne ako uraz, opuch, ktory pretrvava, treba navstivit ortopeda a on na zaklade diagnozy odporuci rhb. V statnom sektore hradi terapiu poistovna,v sukromnych centrach, ktore spolupracuju s poistovnami, by to tiez malo byt preplacane, no u sukromnikov, ci fyzioterpauetov na zivnost je platba za sluzbu. Co sa tyka videí na internete, netvrdim, ze niektore niektore nemozu byt dobre, no clovek laik, ked nevie aku polohu ma zaujat, ako ma dychat (co na videu neodsledujete) si naozaj moze viac ublizit ako pomoct. Radsej aspon jedna navsteva u fyzio, nech vas nauci spravne vykonavat dany cvik a potom pravidelne doma cvicit. Ďakujem za otazku.
23.01.2019 11:01 - otázka od Eva Webbinkova RR-CENTRUM
Dobry den, nedavno sme zakupili swt od firmy BTL spolu s laserom HIL12w. Pri kt.ochoreniach vyuzivate swt s najlepsimi výsledkami? Dakujem
Dobry den, SWT od BTL mame aj my na klinike. Najlepsie vysledky vidno najma pri úponovych problémoch (epikondylitidy, poskodenie manzety rotatorov pri ramennom klbe, entezopatie Achilovky, no i calcar calcanei spojeny s fascitis plantaris). Ďakujem za otazku.
23.01.2019 10:56 - otázka od Tamara Kalejova
Dobrý deň zaujimalo by ma či je napravanie dornowou metodou skloliozy u7 deti trvalé pretože majú celi rast pred sebou
Dobry den, napravenie v ramci kostroveho aparatu dornovou metodou je jedna vec, ale druha vec je funkcia svaloveho aparatu. pri skolioze je vzdy jedna strana pretazovana a druha oslabena a prave svalovemu aparatu by som sa venoval napriklad SM systemom (po novom SPS - spiralna stabilizacia), kde su cviky specialne zamerane na skoliozu (navstivit skuseneho fyzioterapueta, ktory pracuje so skoliozami). Samozrejme zalezi od uhla vykrivenia chrbtice, veku dietata, jeho aktivit atd. Su veci, ktore sa daju ovplyvnit, no su aj veci ktore nie. Kombinacia Dornovky a SPS by mali byt vysledky, ale chce to pravidelnost a drinu a opat pravidelnost cvicenia. Ďakujem za otazku, snad som trochu pomohol.
23.01.2019 10:50 - otázka od Barbora
Môžem po výmene bedrového kĺbu prostredníctvom dobrej rehabilitácie ešte niekedy plnohodnotne športovať?
Dobry den, zalezi aj od toho, aky sport chcete vykonavat. Profesionale pravdepodobne nie, ale rekreacne ano, ale zalezi konkretne od daneho sportu. Dakujem za otazku.
23.01.2019 10:48 - otázka od Mária Vyparinová
Som tri mesiace po výmene bedrového kĺbu. Denne 2 krát cvičim cviky na posilnenie stehenného svalu. Rehabilitáciu som ešte neabsolvovala. Môj problém je v tom, že operovanú nohu mám o 2cm dlhšiu, čo zrejme spôsobuje aj bolesť na vnútornej strane stehna, ktorá prechádza do kolena až po chodidlo. Moja otázka znie: predĺži sa mi cvičením stehenný sval a šľachy, predpokladám, že bolesť mi spôsobuje práve dlhšia stehenná kosť a krátky sval a šľachy. Ďakujem za odpoveď. Mária V.
Dobry den, co sa tyka roznej dlzky koncatin je vacsinou ten, ze pred operaciou, coho predpokladam bola pokrocila artroza bedroveho klbu, bolo vydrate klbne lozko aj hlavica klbu a preto sa koncatina skratila, po operacii a vymeneni klbu ju ortopedi dali do povodnej dlzky. Ale ak je dlhsia oproti neoperovanej, zas moj odhad je, ze aj druha koncatina je pravdepodobne v nejakom stadiu artrozy. bez ohladu na to, 3 mesaice po operacii by taketo bolesti nemali byt, ak ste nespadli, neprehnali to s cvicenim, nasilu nezvacsovali rozsah pohybu a sli pri cviceni len do bolesti, tak by taketo bolesti nemali byt. Moja rada je navstivit lekara, ktory vam operoval dany klb. A odpoved na vasu otazku, svaly z okolia bedroveho klbu sa maximalne tiahnu ku kolennemu klbu, cize bolest vystrelujuca az do chodidla bude sposobena niecim inym a to by ste mali skonzultovat s lekarom, co vas operoval. Ďakujem za otazku, snad som poradil.
23.01.2019 10:42 - otázka od duso
Aky je dealny cas straveny na bicykli kolko minut denne je najlepsie cvicit?
Dobry den, tazko odpovedat na vasu otazku, kedze neviem, z akeho dovodu chcete bicyklovat. Ci ste po uraze, ci po operacii kolenneho klbu, ci len v ramci kondície, ci kardio trening, vsetko je velmi individualne. Vseobecne ak organizmus a svalstvo nie je pripravene na zataz, tak by som si postupne pridaval aj cas, aj zataz, popripade kombinacie - dlhsi cas, mensia zataz - kratsi cas, vacsia zataz. Ale vravim, zalezi od toho, ci a aky problem mate. Ďakujem za otazku.
23.01.2019 10:39 - otázka od Dáša
Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať. Mám 54 rokov a začali mi puchnúť kolená. Bolesti nemám. Dvakrát týždenne cvičím, neviem či vôbec môžem, keďže cviky sú náročné na kolená. Mám sedavé zamestnanie. Poradíte mi nejaké cviky? Alebo kde sa mám obrátiť? Ďakujem.
Dobry den, vascinou byva, ze boli, opuchne len jedno koleno pri nejakej zatazi a nie sucane obe naraz, samozrejme ak nebol nejaky uraz oboch kolien. Ak opuch vznikne pri dlhsej chodzi, ci behu, navstivil by som radsej ortopeda. Ak nebol uraz, opuch by nemal vzniknut pri bicyklovaní (stacionar), je to pohyb cyklický v osi a bez dopadov. No radsej by som na vasom mieste navstivil ortopeda. Ďakujem za otazku.
23.01.2019 10:34 - otázka od Marika
Dobrý deň, mám artrózu ramena (2 operácie) a kolien II.-III. stupňa. Okrem bežných rehabilitácií a injekcií do kĺbov od ortopéda cvičím každý deň, hlavne na udržanie rozsahu pohybu ramenného kĺbu. Zaujímalo by ma, či by mi cvičenie metódou SM systém pomohlo k zlepšenie hybnosti kĺbov, hoci je primárne určené na chrbticu.
Dobry den, SM system, alebo teda Spiralna stabilizacia je primarne zamerana na zlepsenie stavu chrbtice a posturalneho svalstva, no uz pri zakladnych cvikoch v sede, ci v stoji sa zapaja cely ramenny pletenec (teda aj okolite klby a svaly), teda ramenu by ublizit nemalo, no mohlo by zlepsit stav v zmysle posilnenia okolitach svalovych skupin. na kolena by som doporucil skor ine cviky, hlavne na posilnenie svalstva okolo kolenneho klbu - cvicenie s expandermi, cvicenie na nestabilnych plochach (BOSU), atd.. Dakujem za otazku.
23.01.2019 10:29 - otázka od Zuzana
Dobry den, moj otec ma 65 rokov a nema ziadne zdravotne problemy, okrem toho, ze ho zacala boliet chrbtica /krcna/. Mava s tym dost problemy. Viete mi poradit, co by bolo pre neho dobre? Dakujem Vam velmi pekne.
Ak nebol ziadny uraz, bude to pravdepodobne sposobene dlhodobym pretazovanim krcnej chrbtice (praca, hobby), kde sa problem postupne "nazbieral" az zacali bolesti. Kazdopadne moze to byt len stuhnute svalstvo, no moze to byt aj problem s mezdistavcovou platnickou, v tom pripade by som preistotu radil navstivit neurologa, ktory pravdepodobne doporuci MRI vysetrenuie krcnej chrbtice, nech sa zisti aky je v nej problem, respektive problem vyluci. Zatial by som hlavne nedoporucoval rotacne pohyby krcnej chrbtice, záklony a prudké pohyby vseobecne. Vyhybat sa prechladnutiu, prefúknutiu a ak nemá problemy s krvyným tlakom (hypertenzia), tak okolite svaltvo by mohlo uvolnit suche teplo (zábaly, fén). Ďakujem za otazku, snad som trochu pomohol.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9