Fyzioterapeutka Mgr. Biščová bola online: Ako na bolesti chrbta?

Mgr. Daniela Biščová je fyzioterapeutkou v zdravotnom centre Mind&Body.
2013-07-24 07:54:00

Vedeli ste o tom, že bolesť chrbtice sa môže preniesť aj do iných častí tela, a že sa jej môžete zbaviť cvičením 10-15 minút denne a vyhýbaním sa preťažujúcim polohám a činnostiam? Aj to prezradila fyzioterapeutka Mgr. Daniela Biščová, ktorá bola online dnes od 11:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Čitatelia sa na ňu obracali hlavne s takými prnlémami ako bolesti chrbta. Pozrite sa, čo ešte poradila ostatným čitateľom.

Neustále narastá počet ľudí, ktorých trápi bolesť chrbta, svalov či kĺbov. Jednak sú to bolesti „každodenné“, ktoré berieme ako súčasť sedavého alebo manuálne namáhavého zamestnania. Druhú skupinu tvoria vážne problémy, ktoré už znižujú kvalitu života, obmedzujú pohyblivosť tela a bránia v bežných alebo športových aktivitách.

Nájdite príčinu bolesti

Bolesť pohybového systému by nemala byť prítomná, ale ak sa objaví, ide o varovný signál, že niečo nie je v poriadku. Z reklamy a z okolia sa nám ale „vtláča“ predstava, že bolesť vylieči tabletka. Bohužiaľ ide o potlačenie dôležitého signálu tela. Treba vždy nájsť príčinu! Keďže nám telo nemôže poslať SMS ani e-mail, snaží sa nás upozorniť diskomfortom alebo bolestivým signálom. Väčšinou je zdrojom problémov nesprávne držanie tela, pohybové návyky alebo nesprávne pohybová životospráva.

Čo je úlohou fyzioterapie?

Úlohou fyzioterapie je naučiť klienta zmeniť jeho nesprávne, nadmerné alebo nedostatočné zaťažovanie pohybového aparátu. Každý človek by mal ovládať správnu techniku držania tela. To platí nielen pri státí, ale aj sedení, zdvíhaní bremien, športe či bežných denných činnostiach. Naučiť sa včas správne zaobchádzať s telom a mať v živote dostatok správneho pohybu aj odpočinku je pre zdravý chrbát kľúčové!

Fyzioterapeutka Mgr. Daniela Biščová pracuje v psychosomatickom zdravotnom centre Mind&Body v Bratislave. Je autorkou edukačnej webovej stránky Škola chrbta o prevencii a liečbe ťažkostí s pohybovým aparátom.  Mgr. Daniela Biščová bola dnes od 11:00 online. Mnohým poradila, ako napr. predchádzať bolestiam chrbta, čo môže byť ich príčinou či ako ich liečiť.  


Online rozhovor

2013-07-24 10:56:04 - otázka od: olga Dobrý deň, môj problém, každé ráno pri vstávaní z postele mi trvá aspon 15 min. aby som sa mohla narovnať, bolia ma v driekovej časti kríže, po 15 min. chôdze bolesti prestanú. Za odpoveď a poradenie v danej veci pekne ďakujem Oľga Dobrý deň, pani Oľga. Ranné bolesti chrbta môžu byť spôsobené jeho celkovým preťažovaním počas dňa, nesprávnou polohou pri spaní alebo nevhodným matracom a vankúšom. Treba dodržiavať zásady školy chrbta / www.skolachrbta.sk / - správne sedieť, vstávať z postele, športovať alebo aj spať v správnej polohe. Chrbtu chýba správny pohyb - večer a ráno by ste sa mali ponaťahovať.

2013-07-24 10:56:29 - otázka od: Mgr.Beata Hanusová Dobrý deň, každé ráno vstávam s neznesiteľnou bolesťou bedrovej chrbtice. Keďže bolesť vystreľuje aj do bedrových kĺbov - zo športu som skúšala plávanie ale bolesti sa ešte zhoršili. Pridalo sa tŕpnutie končatín. Mám 40 rokov. Moja matka má bechterevovu chorobu. Viete mi poradiť? Ďakujem, s pozdravom Mgr.Beata Hanusová Dobrý deň, pani Beata. Bolesti v chrbte sa začínajú, ak chrbát nesprávne zaťažujete, málo zaťažujete alebo preťažujete. Ak, bežný šport bolesť zhoršuje je dobré vyhľadať fyzioterapeuta. Pre tŕpnutie končatín musíte ísť k lekárovi, ktorý Vás odporučí špecialistovi. Fyzioterapia bude potrebná.

2013-07-24 10:56:47 - otázka od: Terézia Repková (53) Dobrý deň. Pociťujem bolesť chrbta v oblasti pása vpravo a to hlavne: - ráno sa neviem predkloniť - v noci pri obracaní cítim bolesť, ako by som bola prirastená k posteli - ak dlhšie sedím, neviem sa hneť rozchodiť Pravidelne raz do mesiaca chodím na klasickú masáž, ale táto bolesť mi vždy zostáva. Prosím, čo mám robiť. Ďakujem za Vašu radu. S pozdravom Repková Dobrý deň, pani Terézia. Pre bolesti chrbta je Vás potrebné vyšetriť. Bolesti chrbta a obmedzenie pohybu sú už pokročilé príznaky funkčných zmien chrbta. Klasická masáž svaly uvoľňuje, ale nenapraví ich funkciu. Väčšina bolestí chrbta súvisí so svalovou nerovnováhou. Individuálna fyzioterapia Vás naučí správne cvičenie a dodržovanie zásad školy chrbta: www.skolachrbta.sk

2013-07-24 10:59:28 - otázka od: Alena Dobry den.Mna boli kostrč na chrbticiale nie stale,medzi lopatkami ma stale boli a aj klby bedrove a lokte.Kde moze byt pricina,moze to byt aj alergia na potraviny alebo mlieko,ešte som na vysetreni nebola,ci to nemoze mat nieco spolocne.Taha sa to uz tri roky.Dakujem za odpoved.Pekny den Dobrý deň, pani Alena. Samozrejme, Vašu diagnózu treba došetriť a nájsť príčinu. Väčšinou sú bolesti spojené s nesprávnym, nedostatočným, alebo nadmerným zaťažením pohybového aparátu. Ak, máte správne držanie tela a vyváženú pohybovú životosprávu, treba hľadať príčinu inde spolu s lekárom.

2013-07-24 10:59:41 - otázka od: Vlado Handzo Dobrý deň, už desaťročia sa potýkam s bolesťou chrbtice tzv hexenšus, s aktuálnou diagnózou: LIS L5 sin. Sekund. stenóza neuroforaminu L4-5 He Di L4-5 sin. Bol som na CT a tam mi zistili: Dextrokonvexná skolióza. Spinálny kanál primárne zúžený na cca 11-12 mm. Difúzne výrazné spondylartrotické zmeny s osteoprodukciou. Baastrupov sy L2-S l. Schmorlove uzly v tele stavca L2, L4 a L5. V segmente L4/Ľ5 osteochondróza s vákuovým fenoménom, v tomto priestore sa zobrazuje hernia disku, zasahuje do predného epidruálneho priestoru na cca 5-6 mm, s tlakom na durálny vak. iVl'avo zúžený neuroforamen na podklade degeneratívnych zmien, s tlakom na koreňovú pošvu L4. V segmente L2/L3 sa zobrazuje cirkulárne vyklenutie disku so zasahovaním na cca 3mm, s tlakom na durálny vak. Potreboval by som poradiť čo to vlastne znamená a na čo sa mám sústrediť pri rehabilitácii - na aké procedúry a cviky aby som čo najviac minimalizoval nepriaznivé dôsledky tohoto môjho zdravotného stavu. Veľmi mi tým pomôžete, za čo Vám vopred ďakujem. Vlado Handzo, MT: 0905 613 326 Dobrý deň, pán Vlado. Znamená to, že potrebujete pravidelnú a individuálnu fyzioterapiu. To znamená, že Váš fyzioterapeut, Vás má edukovať o tom, čo môžete a nemôžete robiť a aké cviky sú pre Vás vhodné. V jednoduchosti sa dá povedať, že vaša drieková chrbtica je dosť opotrebovaná a Vaše miechové nervy sú v ohrození. Na prvom mieste sú zásady školy chrbta / www.skolachrbta.sk. Čo sa týka cvičenia, sú to cviky na posilnenie hlbokých stabilizátorov chrbtice, správneho držania tela a zlepšenie vnímania a stabilizácii tela. Bohužial, neexistuje konkrétna zostava,ktorá pomôže každému, preto je osvečené, keď pacient pracuje s fyzioteraputom individuálne.

2013-07-24 11:03:05 - otázka od: Ivana Dlugošová Dobrý deň, chcem sa opýtať čo môže byť príčinou mojich bolestí. Vždy pri dlhšom státí, chodení, alebo zohnutí pociťujem v krížovej oblasti pocit "zaseknutia" akoby nervu. ďakujem Dobrý deň, pani Ivana. Bolesť je varovný signál. Väčšinou je na príčine svalová nerovnováha, ktorá vzniká nesprávym zaťažovaním chrbta./ niektoré svaly sú skrátené alebo oslabené alebo stuhnuté. Mali by ste denne aspoň 10-15 minút cvičiť a dodržovať zásady školy chrbta. Ak by to neprešlo treba ísť na vyšetrenie k fyzioterapeutovi.

2013-07-24 11:03:23 - otázka od: marek Dobry den .Pani doktorka chcel by som vas poprosit o radu .Mam 38rokov a už 2roky ma bolia križe,ale raz je to menej inokedy viac dokonca až tak že sa nedokažem ani trochu prehnut dopredu.Pracujem ako montažny pracovnik v strojarstve ,takže asi je to s prace kedže pracujem aj s tažkymi bremenami.Bol som aj na masaž ale nič.Dakujem vopred za radu.Dovidenia. Dobrý deň, pán Marek. Dovoľte, aby som Vaše oslovenie uviedla na pravú mieru, som magistra fyzioterapie. Najdôležitejšie je, aby ste svoju prácu vykonávali správnou technikou - podľa zásad školy chrbta. Masáž svaly uvoľní, ale nezmení ich funkciu. Mali by ste denne cvičiť apoň 10-15 minút a po práci ponaťahovať celé telo. Ak, Vám ťažkosti neprestanú vyhľadajte fyzioterapeuta alebo lekára.

2013-07-24 11:03:58 - otázka od: Martin Dobry den ,chcel by som sa opytat co moze mat za nasledok ,ze ma boli chrbat v spodnej casti ? vedsinou ked nieco robim ,alebo dlho som na nohach a netrva ta bolest dlho max. par hodin .Za vasu odpoved Vam dakujem Dobrý deň, pán Martin. Príčinou môže byť nesprávna technika držania tela pri danej práci. Najčastejšie je to však svalová nerovnováha, svaly sú skrátené a slabé a nevládzu dannú činnosť vykonávať. Pravidelné cvičenie a úprava techniky práce podľa školy chrbta by vám mala pomôcť.

2013-07-24 11:07:56 - otázka od: Miro Rád by som sa opýtal čo mám robiť keďže sa mi stále vracajú bolesti chrbtice vystreluje mi to medzi lopatkami až tak že pociťujem slabosť.Skúšal som už všetko masáže ,plávanie pohybu mám dosť časté prechádzky.Mám 37r. Stále sa mi to vracia asi v takých mesačných intervaloch. Za odpoveď Ďakujem Dobrý deň, pán Miro, Dostatok pohybu je vždy relevantný. Človek, by mal denne 10-15 minút cvičiť a počas dňa dodržiavať zásady školy chrbta - správne držanie tela / www.skolachrbta.sk /. Ak, sa bolesť stáva chronickou, mali by ste ísť na vyšetrenie k fyzioterapeutovi.

2013-07-24 11:08:05 - otázka od: miro Dobrý deň,mám v poslednom čase dosť problémov s chrbtom ,bolí a tiež ked rano stavam bolí,mam manualnu dosť naročnú pracu, neviem ako by som sa toho zbavil. Dakuem Dobrý deň, pán Miro, Pri manuálne namáhavej práci je potrebná správna technika práce a pravidelné kompenzačné cvičenia. Človek, by mal denne 10-15 minút cvičiť a počas dňa dodržiavať zásady školy chrbta - správne držanie tela. Ak, sa bolesť stáva chronickou, mali by ste ísť na vyšetrenie k fyzioterapeutovi.

2013-07-24 11:08:13 - otázka od: Rasťo Dobrý deň, mám problém v oblasti krížov,ktoré sa opakujú každý rok.Liečia mi to injekciami od bolesti,čo mi zaberie avšak bolesť mi začala prechádzať do ľavej nohy(kĺbu). pichali mi do žili hydrokordyson a injekcie od bolesti.Ráno ma však kĺb bolí-pálivá bolesť po rozchodení bolesť prestáva.Mám sedavé zamestnanie.Na bicykli bolesť necítim.Pri bežnej chôdzi má kĺb pobolieva.Chcem sa poradiť,či zaberú nejaké cviky alebo vitamíny,.... Ďakujem za odpoveď Dobrý deň, pán Rasťo, Podľa toho čo píšete ste sledovaný lekárom, špecialistom a myslím si, že by bolo vhodné Váš stav liečiť aj rehabilitáciou. Vyšetrenie fyzioteraputom identifikuje stav svalov a mäkkých štrukúr a podľa toho Vám môže vybrať správne cviky.

2013-07-24 11:08:24 - otázka od: Dušan Kubička Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať, čo môže byť príčinou bolesti chrbta v oblasti lopatiek, najmä pri behu (dokonca ma pichá aj v hrudi). Pokiaľ sa pohybujem iba chôdzou tak ma chrbát nebolí. Bolieva ma dokonca aj pri dlhšom sedení. Vedeli by ste mi odporučiť možno aj nejaké cviky, ktoré by som mal cvičiť (mám jemnú skoliózu a kyfózu). Dobrý deň, pán Dušan. Primárne je pre Vás dôležité poznať a vykonávať správnu techniku sedenia a denne 10-15 minút cvičiť cviky na uvoľnenie a posilnenie svalov trupu a končatín. Jednoduché cviky môžete nájsť aj na stránke www.skolachrbta.sk alebo je dobré absolvovať lekciu s fyzioteraputom, ktoŕy Vás cviky naučí. Nezabudnite, že pred každým športom musí byť adekvátna rozcvička a po športe strečing.

2013-07-24 11:12:11 - otázka od: Olga Obernauerová Dobrý deń, bolesťami chrbtice v oblasti krížov trpím od pôrodu a je to už 24 rokov. Po absolvovaní rehabilitácií je to lepšie, ale len na chvíľu. Kríže ma bolia keď dlho sedím, alebo stojím, alebo chodím, či cvičím, alebo necvičím, je to jedno. Poraďte mi,čo mám cvičiť, aby to bolo účinné. Som štíhla, aktívna, nerada sedím doma, ale toto ma dosť obmedzuje. Ďakujem a príjemný deň. Dobrý deň, pani Oľga. Kedže, Vám rehabilitácia pomáhala bolo by dobré v nej pokračovať. Dôležité, je podrobné vyšetrenie pohybového aparátu. Treba tam nájsť príčinu a potom Vám môžem poradiť konkrétne cviky, ktoré budú riešiť Váš problém.

2013-07-24 11:12:22 - otázka od: Fero Dobrý deň, Môže sa bolesť chrbtice prenášať aj do ostatných končatín? Bez toho aby sa bolesť prejavovala priamo v chrbtici ? dakujem Dobrý deň, pán Fero. Samozrejme, že môže. Často je to aj zdroj diagnostických omylov.

2013-07-24 11:12:31 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, chcem sa spýtať na vhodné cviky po operácii chrbtice - má vymenenú krížovú platničku a jednu vystuženú. Som rok po tejto operácii a chcela by som vedieť, či môžem bicyklovať. Ďakujem Dobrý deň, pani Zuzana. Odpovedať by som Vám vedela, ale až po vyšetrení v mojej ambulancii. Zostava cvikov by mala byť vo Vašom prípade prudko individuálna. O možných športoch vždy rozhoduje aktuálny zdravotný stav.

2013-07-24 11:12:45 - otázka od: Peter Dobry den mam herniu na disku v driekovej casti chrbtice,sekvester L3-L5. Ked ma 1x seklo v krizoch marodoval som cca 6mes...nakoniec konzervativna liecba bez operacie ktora realne hrozila.Za 3 roky ma mozno seklo 2-3x. Naposledy cca 3 mesiace ma seklo a pomohly injekcie. Viem ze by som nemal robit tazko manualne,spravne sa pri praci zohnut...nepravidelne cvicim cviky ktore ma naucil rehabilitacny personal,pohybu mam dost,pracujem ako maser- mam 32 r. Driekovu stranu vsak citim kazdy den,najviac po zatazi.Nastastie mi uz bolest nevystreluje do nohy ako 1x. Viem že lepšie to už nebude ale rad by som aby mi chrbat neznizil kvalitu zivota alebo ostal co najdlhsie v takom stave ako je teraz. Takze co s nim :D? Dobrý deň, pán Peter. Kedže, sa už nejedná o funkčný, ale štrukturálny problém, musíte sa k liečbe postaviť aktívne. Pravidelne chodiť na rehebailitáciu (fyzioterapiu). Vykonávať každodenné cvičenie a primerane športovať, aby Váš stav ostal zastabilizovaný, pretože sa Vám, už nevrátia ťažkosti z minulosti, ale horšie! Začnite návštevou Vášho fyzioteraputa. Človek by mal cvičiť denne (min. 10-15 minút.)!

2013-07-24 11:12:55 - otázka od: Martina Dermeková Dobry den, chcela by som sa spytat, v poslednom case ma velmi picha na hrudniku. dychanie mam vporiadku,len ked sa otocim,alebo ked sa nadychnem tak pocitujem take pichanie, skor hore nad prsiami. moze to byt z chrbtice? nepicha ma pri srdci alebo niekde niezsie okolo prs,ale hore na dekolte. ked si stlacim dekolt tak je to neznesitelna bolest. dakujem za Vasu odpoved Prajem krasny den Ing. Dermekova Dobrý deň, pani Martina. V prvom rade treba ísť k lekárovi, ktorý posúdi či sa predsa len nejedná o ťažkosti vychádzajúce z orgánu. Inak, je pre Vás vhodná fyzioterapia. Môže sa jednať o svalový spazmus alebo kĺbnu blokádu. Vyšetrenie ukáže príčinu.

2013-07-24 11:13:10 - otázka od: NATY Dobrý den meriam 159cm važim 42 kg,mám 5 ročního syna a 27 rokov,vela plávam,mám ortopedicku matrac spím osem hodin ale aj tak ma každý den boli chrptica...čim to je?syna už na ruky nieke dva roky vobec nedviham Dobrý deň, pani Naty. Prídte na vyšetrenie a pokúsim sa Vám odpovedať. Väčšinou sa jedná o svalovú nerovnováhu. Bolesti sa dajú odstrániť denným cvičením a dodržiavaním zásad školy chrbta. Odporúčam, Vám vyšetrenie u lekára alebo fyzioterapeuta.

2013-07-24 11:13:21 - otázka od: zufanka Dobry den, mavam casto bolesti chrbtice. Pred dvoma rokmi som bola operovana na prave rameno kvoli roztrhnutemu svalstvu, avsak zistili, ze roztrhnute svalstvo mam i na druhom ramene. Operaciu zatial odmietam z dovodu narodenia dietatka. Rada by som vsak vedela, aka je sanca, ze bolesti a caste "vyskakovanie" chrbtice po druhej operacii ustupia? Sportovanie nie je moja domena, ale rada vykonavam fyzicku tazku pracu, takze myslim, ze pohybu mam dostatok. Dakujem Dobrý deň, pani Zufanka, Bolesť chrbta je vždy signál, ktorý sa Vás snaží upozorniť na nejaký problém. Vyšetrenie pohybového aparátu by osvetlilo viac. Po operácii ramena a dôslednej individuálnej rehabilitácii by sa mali ťažkosti upraviť. Ak, je zdravá štruktúra - rameno, potom už len nech sú funkčné tkanivá - svaly.

2013-07-24 11:13:52 - otázka od: Tina Pri odbornom vysetreni ortopedom mi zistil silne opotrebovany druhy a treti stavec v bedrovej casti chrbtici. Bolest mi vychadza do bedrovych klbov, ktore ma bolia aj pri spani, mam problem zaujat nejaku spravnu - bezbolestnu polohu. Momentalne beriem tabletky DORSIFLEX 200 mg. Ako sa mozem zbavit neustalych bolesti ? Je nutna operacia ? Su nejake specialne cviky ? Dakujem za odpoved Dobrý deň, pani Tina. Keď, doberiete tabletky, treba zahájiť individuálnu fyzioterapiu. Sú cviky, ktoré stabilizujú driekovú chrbticu aj dané stavce. Hlavne správne dýchanie a posilnenie hlbokých stabilizačných svalov chrbta by Vám malo bolesti minimalizovať. Dôležité je striktne dodržiavať zásady školy chrbta. Špeciálne koncepty a cviky Vám odporučí fyzioterapeut až po vyšetrení.

2013-07-24 11:16:27 - otázka od: Jozef.T. Ako liečiť koxatrózu a gonatrózu 3.stupňa. Operáciu zatiaľ nechcem. Skúsil som zhruba pred pol rokom liečbu kmeňovými buňkami a krvnou plazmou. Zatiaľ nejaký výrazný efekt nepociťujem. Už ma začína bolieť aj spodná časť chrbtice v oblastí krížov. Aký je Váš názor na túto liečbu? Prípadne čo by ste mi poradili? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem a prajem Vám pekný deň. Jozef Dobrý deň pán Jozef. Môžete podstúpiť konzervatívny liečbu ako stre už písali. K tomu patrí aj intenzívna rehabilitácia a každodenné cvičenie. Rovnako ako aj správne pohybové návyky, vedieť svoje obmedznia, vhodná obuv…. Ak nedochádza k zlepšiu pristupuje sa k operačnej liečbe.

2013-07-24 11:16:50 - otázka od: z.novotný neustale bolesti od chrbtovej kosti do pravej nohy-poradte! Dobrý deň, pán Novotný. Navštívte lekára a dodržujte pokyny fyzioterauta.

2013-07-24 11:17:06 - otázka od: Alexander Dobrý deň, občas ma trápia bolesti chrbta, najma po zvýšenej námahe. Dobrý deň, pán Alexander. Pri námahe dodržujte zásady školy chrbta www.skolachrbta.sk. Dodržujte správnu pohybovú životosprávu: 10-15 minút denne cvičte, primerane športujte a vyhýbajte sa preťažujúcim polohám a činnostiam.

2013-07-24 11:17:21 - otázka od: Radoslav Dobrý den . Zaujíma ma hlavne čo môžem pre to urobit aby som opísané bolesti nemal -alebo aspoň zmiernil . Podľa Vášho rozdelenia - som skôr v druhej skupine - Mám 34r. a Bolesti ktoré ma sprevádzajú - raz viac inokedy menej pocitujem (slabe slovo) už viac ako 3-4 roky . Začalo to oblastou "krížov"- A posledné 2 roky je prejav 95% len v hornej časti - krčnej chrbtice. Dolná časť len občas (Pripisujem to tomu že bolesť krčnej časti - "prehluší" spodnú). Navštívil som tuším už všetkých neurológov v okolí. Taktiež reumatológa aj pľúcne odd. nakoľko som mal zo začiatku problémy z dýchaním, pichaním medzi lopatkami pri kýchnutí, zakašľaní a pod. V súčastnosti riešim bolesť liekmi - Diclobene.... neviem či je to normálne v tomto veku, ale ak mna-čo som celý čas do doby kedy začali bolesti športoval, tak netuším čo naozaj človek "musí urobiť " aby ho nič podobné nepostihlo .... Dobrý deň, pán Radoslav. Podobne, ako vyššie uvádzam ide o vyrovnanú pohybovú životosprávu. Bohužial, lieky Vaše ťažkosti asi nevyliečia. Kde je bolesť, bude aj zmenená funkcia svalov. Tá sa dá upraviť jednať každodenným cvičením na posilnenie a uvoľnenie chrbta a končaťin. Dodržovaním zásad školy chrbta - správne vstávať zo stoličky, nastavenie pracoviska, výber športu alebo vankúša… Ak, sa ťažkosti sami neznížia, treba vyhľadať odborníka na liečbu pohybového aparátu: napríklad fyzioterauta, ktorý odstráni prípadné bloky, spazmy a naučí Vás aktívne predchádzať bolestivým stavom.

2013-07-24 11:17:35 - otázka od: jaja Pred 2 rokmi mi operovali chrbticu. Teraz som bola na MRI a zistilo sa stacionárny nález difuzného vyklenovania disku L4/5 s pooperačnými zmenami v ľavom laterálnom epidurálnom priestore zasahujúcimi až do predného epidurálneho priestoru pri stave poparcialnejhemilaminektomiil4/5. Neviem, či to je zhoršene, alebo aké. Ale mám bolesti. Aké cviky by som mala absolvovať a čo to vlastne je. Ďakujem Dobrý deň, pani Jaja. Keďže neviem aký ste mali nález pred operáciou, neviem či je teraz zhoršený. Operovaná platničke je vyklenutá smerom do chrbticového kanálu. Viac ako MRI nález je Vás pocit. Po operácii je nezbytné aby ste pravidelnne chodili na individuálne lekcie k fyzioterapeutovi, ktorý Vás naučí či, už polohovanie, dýchanie, cvičenie a zásady školy chrbta. Konkrétne cviky Vám viem povedať len na základe vyšetrenia.

2013-07-24 11:17:45 - otázka od: Jarmila Dobrý deň prajem, mám sedavé zamestnanie a často sa mi stáva, že keď dlhšie sedím a potom sa postavím, na ľavej strane v krížovej oblasti mi vystreľuje bodavá bolesť a nemôžem sa ani vystrieť ani pohnúť. Chvíľu musím počkať a potom akoby mi odrazu v tých krížoch niečo luplo alebo kliklo a môžem sa vystrieť a ísť. Neviete prosím, čo to môže byť a či je nutné ísť s tým k lekárovi,ďakujem, želám všetko dobré. Dobrý deň, pani Jarmila. Takéto ťažkosti naznačujú fuknčný problém chrbta - svalovú nerovnováhu. Čo znamená, že svaly nepracujú správne. Primárme je dôležité naučiť sa správnu techniku sedenia, vstávania zo stoličky a práce s počítačom. Zásady školy chrbta si môžete pozrieť na stránke www.skolachrbta.sk. Denne by ste mali cvičiť cviky na úpravu svalovej nerovnováhy, uvoľnenie chrbta a posilnenie svalov. Ak, Vám ťažkosti neprejdu je vhodné ísť k fyzioterapeutovi, ak sa zhoršia k lekárovi.

2013-07-24 11:17:55 - otázka od: Martin Ďurica Zdravím , chcel by som sa opýtať. V poslednom čase ma bolieva chrbát v oblasti krížov. Ráno keď vstanem ledva sa postavím s postele ale ako nahle pochodím tak to uplne prestane. Začal som pracovať pre jednu firmu a mám 8 hodinovú smenu a som na nohách po celý čas + začal som nosiť ortopedické vložky, mám ploché nohy.Tak neviem či je to z únavy alebo z vložiek.Možte mi porať Dakujem Dobrý deň, pán Martin. Správne orotopedické vložky sú len prínosom. Úmerne s pracovným zaťažením treba robiť kompenzačné cviky. Naťahovanie a posilňovanie chrbta a končatín. A dôležitá je správna technika práce!

2013-07-24 11:18:37 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, už približne mesiac pociťujem bolesti v pravej krížovej oblasti. Počas dňa je to relatívne ok, horšie je to večer, keď ležím a často sa v noci budím na bolesť celých krížov (matrac mám zdravotný, kvalitný), dokonca som si na pravej strane krížov našla nepohyblivú, nebolestivú hrčku. Môže byť bolesť spôbená tlakom uvedenej hrčky, alebo môžu byť kríže prechladnuté z klímy, nakoľko pracujem v prostredí, kde je možné vetrať iba klímou. Dobrý deň, pani Zuzana. Klimatizácia je jeden z faktorov, ktorý môže pri nesprávnom používaní stiahnuť alebo prechladiť svaly. Dôležité je pracovať v správnej polohe a chrániť si kríže. Určite by vám pomohli cviky zamerané na uvoľnenie a posilnenie krížov. Ak by sa zhoršila pohyblivosť je dobré vyhľadať fyzioterapeuta.

2013-07-24 11:19:31 - otázka od: Alex Dobry den, hlavne v zime sa mi stava, ze pri dlhsom pobyte vonku ma strasne zacne boliet chrbtica, neviem, ci presne opisem to miesto, v okoli lavej lopatky - vedla nej zlava a pod nou a niekedy je ta bolest tak velka, ze vystreluje do lavej ruky. tieto bolesti zazivam hlavne v zime, staci ked mam na sebe zimnu bundu a som dhlsie vonku (tak 2-3hodiny) a aj vtedy ked mam na sebe bundu a batoh alebo kabelku. Ale ako nahle pridem domov, zlozim si bundu, bolest prejde asi do minuty. niekedy tato bolest pride aj vtedy, ked sa dlho zohynam, napriklad ked umyvam dlhsie podlahu, vanu atd. doktor mi povedal, ze to mam preto, ze mam ochabnute svalstvo na chrbtici a tym padom vacsia zataz mi sposobuje tuto bolest. dal mi aj lieky na uvolnenie svalstva a silne od bolesti, ale tie vobec nepomahali. ziadne cviky na chrbticu nerobim. viete mi poradit, ako sa bolesti zbavit? dakujem pekne. Alex Dobrý deň, pán Alex. Svalová nerovnováha je dôvodom Vašich ťažkostí. Ako povedal lekár svaly sú oslabené a tabletka na posilnenie stále neexistuje. Takže treba začať pravidelne cvičiť – napr. Pilates, jógu, funkčný tréning, v posilovni....a samozrejme denne 10-15 minútové cvičenie. Môžete sa obrátiť na fyzioterapeuta nech Vás to naučí.

2013-07-24 11:19:48 - otázka od: hh Dcéra má 26 r.- ako má bojovať pri Scheuermanovej chorobe s bolesťami v chrbte a klbe. Ako často doporučujete do kúpeľov. Dobrý deň, pani HH. Pri liečbe majú kúpele pozitívny prínos. Podľa vážnosti zdravotného stavu 1 až 2 krát ročne. Najdôležitejšie je vypestovať návyk denného cvičenia a správne pohybové návyky podľa školy chrbta.

2013-07-24 11:20:00 - otázka od: Peťo Dobrý deň, môže mať arytmia alebo extrasystoly súvis s chorou chrbticou ? Ďakujem Áno, môžu. Nervy z chrbtice vyživujú aj srdce.

2013-07-24 11:20:10 - otázka od: Jana Gazurova V poslednom case mi v noci trpnu ruky.(asi rok) Je to sposobene bolestami chrbtice,alebo sa jedna o inu pricinu??? Dakujem Toto bližie určí vyšetrenie neurológom. Môže sa jednať aj o inú príčinu.

2013-07-24 11:20:18 - otázka od: peter vysnovsky Bolest klbov moze sposobit aj ich vysychanie da sa ich liecit aj konzumaciou zelatiny? Dakujem Áno, dá sa.

2013-07-24 11:20:41 - otázka od: Rado Dobry den, mam na Vas otazku v suvislosti s bolestami v oblasti krizov: Bolest zacala priblizne pred mesiacom, nakolko dovtedy som nic bolestive nepocitoval;len sa domnievam, ze dovodom mohol byt spanok bez tricka pri otvorenom okne. Skusim Vam priblizit sprievodne znaky tej mojej bolesti: ked dlhsie sedim, napriklad pri PC a chcem sa postavit, mam pocit ako by sa mal postavit pacient geriatrie, proste sa neviem uplne vyrovnat, len nasilu...akoby bola v krizoch hrdzava hruda...neviem do kaje miery som si mohol privodit bolest tym spankom, to necham na Vas nazor, za ktory budem velmi vdacny...dakujem s pozdravom Rado Dobrý deň, pán Rado. Pri spánku je dôležitá správna poloha a chrbticu a nohy je dobré mať v teple. Ofúknutie môže dráždiť svaly, rovnako ako aj nesprávna poloha za PC. Skúste aktívne / dynamické sedenie na fit lopte alebo dynamickej podložke na sedenie. Výhody a nevýhody nájdete na stránke www.skolachrbta.sk

2013-07-24 11:25:24 - otázka od: beata dobrý deň, mám po 40 tke, často ma bolieva krčná chrbtica, mám sedavé zamestnanie, je vhodné preliečenie rehabilitáciou ? Áno, rehabilitácia je pre Vás najvhodnejšia liečebná cesta.

2013-07-24 11:25:31 - otázka od: pavol macko Aké máte poznatky úspešnosti ozonoterapie s kolagénom v segmentoch kde tomu nasvedčujú i výsledky MIR. Je podľa Vás účinnejšie "vybudovať" kvalitný HSS, ktorý je totálne zanedbaný a spôsobuje bolesti chrbtice a následne i dolných končatín? Dobrý deň, pán Pavol. O vhodnosti ozonoterapie musí rozhodnúť lekár. Ak ste vhodný kandidát, výsledky bývajú dobré, ale len pri nastavení na dalšiu rehabilitáciu. Pretože “kvalitný HSS” chrbta je nezbytný.

2013-07-24 11:25:37 - otázka od: Martin Dobry den, mam problem s bolestami chrbatu uz asi 3 tyzden odkedy som zacal pracovat, aj ked to nie je az taka fyzicka praca. Bolest vyzaruje v oblasti hrudnych stavcov, pricom niekedy dochadza az k intezivnu paleniu, ktore prechadza z chrbtice na lavu stranu. Viete mi poradit? premyslal som akurat tak nad masazaou, ale k tomu paleniu prislo asi pred tyzdnom, takze nvm ci to moze byt aj sval napriklad Dobrý deň, pán Martin. Bolesť môže byť spôsobená nie len funkčnou poruchou ale aj štrukturálnou – to znamená, že lekárske vyšetrenie bude nezbytné. Určite je dôležitá správna poloha pri práci (aj fyzicky nenamáhavej…). Po diagnóze – napr. zaseknutie rebra – môže byť nastavená liečba.

2013-07-24 11:25:43 - otázka od: Eva Pekný deň, v poslednom čase ma pobolievajú nohy, raz sú to kolená, raz bedrá, raz zase píšťaly (hlavne pri chôdzi, ale niekedy aj v kľude), ani neviem presne povedať, kde presne tie bolesti sú, len sa mi zdá, že idú z krížovej oblasti, ale chrbtica ma nejak výrazne nebolí, len to tam cítim. Veľa cvičím, bicyklujem , chodím, plávam. Čo iné mám ešte robiť, alebo je to práve z cvičenia? Dobrý deň, pani Eva. Treba nájsť príčinu. Skúste lekárske vyšetrenie. Rovnako býva niekedy príčina v nesprávnej technike športovania. Treba vykonávať rozcvičku a s trečing. A cvičiť denne 10-15minút. Ak to nezlepší stav, treba ísť na vyšetrenie.

2013-07-24 11:25:49 - otázka od: Pavol Dobrý deň, mam často bolesti v časti zhruba medzi tretím a štvrtým stavcom od kostrče. Mám sedavé zamestnanie a často keď sa postavím pociťujem bolesti v popísanom mieste, chvíľu mi trvá kým sa môžem vyrovnať. Idem v predklone. Chcem sa spýtať čím by sa to dalo zlepšiť. Ďakujem. Pavol Dobrý deň, pán Pavol. Určite správnou technikou sedenia, vstávania zo stoličky….teda dodržiavaním zásad školy chrbta a kompenzačným cvičením – každý deň 10-15minút.

2013-07-24 11:26:08 - otázka od: Michaela Dobrý deň,chcela by som sa Vas opytat robila som v krčme a ked som prestala tak ma zacal boliet chrbat a dostavala som krče do chrbta okolo lopatiek.Beriem aj magnezium a chodim na masaze kazde 3tyzdne.Trapila som sa tak asi rok a teraz to povolilo.Boli ma ked dlho sedim alebo šoferujem.Na masaže chodim raz do mesiaca a cvičim kazdy den.Ked viete tak mi poradte z coho to mohlo byt mozno z presilenia?a co by som mala este robit.Ďakujem za radu. Dobrý deň, pani Michaela. To, že sa bolesti zmenili pri správnom režime a objavujú sa po dlhšom sedení a šoférovní ukazuje na nesprávnu techniku týchto činností. Do auta potrebujete driekovú opierku a správne nastavenie sedadla. Čo sa týka sedenia hodné je každých 30 minút meniť techniku sedu a sedávať aj aktívne – na lopte alebo špeciálnej podložke. Skúste si pozrieť moju stránku www.skolachrbta.sk. Alebo denné cvičenie konzultovať s fyzioterapeutom.

2013-07-24 11:26:15 - otázka od: DuosDios Dobry den. Mam neustale bolesti v dolnej casti chrbta,ale ked som bol na rontgene v mladosti diagnostikoval mi moj lekar ze som s jednych mala a nemam treti stavec od spodu..?Neviem co mam robit. Dakujem teraz mam uz sice viac rokov,ale rad by som sa zbavil bolesti. Dobrý deň, pán DuosDios. Takáto diagnóza síce môže byť predispozíciou na bolesť, ale treba ju aktívne riešiť. Mali by ste začať s rehabilitáciou kde Vás naučia cviky a pohyby na zlepšenie zdravotného stavu.

2013-07-24 11:26:53 - otázka od: Jana Tomková Mám 52 rokov a sedavé zamestnanie. Už roky ma trápia bolesti bedrových a kolenných kĺbov a chrbta. Rengen a magnetická rezonancia nenašla závažné zmeny kĺbov a chrbtice. Ale ja bolesti mám, ktoré sú niekedy veľmi, veľmi veľké, najmä v oblasti krížov a od jedného bedrové kĺbu ku druhému. Napríklad, keď zakašlam nemôžem byť vystretá - vtedy sú najhoršie. Musím sa ohnúť v chrbte alebo si sadnúť, aby som ich vydržala. Pravidelne cvičím, plávam, bicyklujem, ale mám nadváhu 20 kg. Čo by ste mi doporučili okrem schudnutia? Ďakujem za Vašu radu. S pozdravom Jana Dobrý deň, pani Jana. Keď sa nenájdu štrukturálne zmeny, treba hľadať funkčné – teda vyšetriť funkciou svalov, kĺbov a celého tela. Odporúčam Vám konzultovať to s fyzioterapeutom, ktorý upraví Vaše pohybové návyky – cvičenie musí byť cielene zamerané na problém.

2013-07-24 11:27:00 - otázka od: Daniela Neurológ mi povedal, že sa mi kriví chrbtica do opačnej strany. Nadváhu nemám. Mám časté bolesti hlavy, krčnej chrbtice a krížov. Mám 3-ročného syna, ktorého dvíham často na ruky. Čo by ste mi prosím poradili, aby som sa zbavila bolestí? Ďakujem Dobrý deň, pani Daniela. Treba zabrániť kriveniu chrbta. Správna technika manipulácie s dieťaťom a cvičenie. V tom Vám pomôže cielená fyzioterapia a denné cvičenie.

2013-07-24 11:27:07 - otázka od: Slavo Dobry den, kazde rano ked sa zobudim tak sa rozcvicujem vykrucanim a natahovanim a stale mi "zachrapci" v tej oblasti ktoru vykrucam - krize, medzi lopatkami, krk,... Deje sa to aj pocas dna. Je to normalne? Dobrý deň, pán Slavo. Ak je “chrapčanie” nebolestivé a vzniká pri nenásilnych pohyboch je normálne. Dochádza k uvoľneniu kĺbov. Nesprávne je ak si vytvoríte návyk, že sa popukáte aj keď to nie je treba – ako zlozvyk.

2013-07-24 11:30:48 - otázka od: Inga Dobrý deň, už 2 roky pociťujem v nohách, najmä v lýtkach pocit ťažkých nôh, tŕpnutie, pichanie. Mám 41 rokov. Absolvovala som angiologické vyšetrenie ciev. Cievy mám v poriadku. V poslednom období sa pridalo aj pichanie pod kolenom. Predpokladám, že to súvisí s problémom v chrbtici, nakoľko mám sedavé zamestnanie. Predtým som rekreačne lyžovala, chodila na turistiku, behala. Teraz mi beh robí problémy, bolia ma po ňom kolená. Mala som stuhnuté sedacie svalstvo. Po jeho rozmasírovaní bolesť prešla, no po následnej masáži sa všetko vrátilo. Viete mi prosím poradiť, čo môže byť príčinou bolesti a ako ju liečiť? Ďakujem. S pozdravom a prianím pekného dňa Inga.B Dobrý deň, pani Inga. Určite by ste mali podstúpiť rehabilitáciu. Špeciálne cvičenia a cievna gymnastika by Vám mali ideálne posilniť svaly dolných končatín aj chrbta a zmierniť obtiaže.

2013-07-24 11:31:03 - otázka od: Johana Dobrý deň, liečim sa na protrúziu krčnej chrbtice stavce C2/3, 3/4, C 5/6/7 do 3 mm a mám zúžený spinálny kanál na 10-12 mm na C 6/7. Mám veľké bolesti, pichavého charakteru akoby ma na stavcoch pichali osy, hlavne pri predklone hlavy. Vybrala som infúzie, rehabilitácie, obstreky. Najnovšie mám zákaz liekov NSA kvôli podráždenému pankreasu. Dostala som náplasť, po ktorej mi bolo veľmi nevoľno. Momentálne som len na Dorsiflex a Paralen. Vybrala som i prístrojovú trakciu - 10 x.Okrem toho elektroliečbu, parafín. Liečim sa i na tinnitus na ľavej strane, ten sa mi zhoršuje pri pohybe hlavou. Prosím o radu. Cvičím denne cviky, ktoré ma naučili na rehabilitácii. Neviem, ako ďalej. Ďakujem a ostávam s pozdravom. Dobrý deň, pani Jolana. Kedže máte na krčnej chrbtici vážne štrukturálne zmeny mali by ste naozaj strikne dodrźiavať zásady školy chrbta a pravidelne cvičiť pod dohľadom fyzioterapeuta. Práve spevnenie celého chrbta je kľúčom v liečbe. Cviky pre Vás musia byť individuálne zvolené.

2013-07-24 11:31:41 - otázka od: pavol grodecky od januara bolest v pravom bedrovom klbe je mozne aby bolest vystrelovala az do praveho semenika?pri natahovani nohy svalu bolest povolila ale v noci bolest pocitujem,inac bolest v krizovej oblast asi 15 rokov.Mam 158 76 a 55rokov. Dobrý deň, pán Pavol. Je načase ísť k lekárovi a začať s rehabilitáciou. Bolesť môže ísť od kĺbu alebo chrbta. Chornické bolesti môžu vyústiť vo vážnejšie problémy.

2013-07-24 11:31:55 - otázka od: Beáta Dobrý deň, tu Beáta z Trenčína, chcem sa spýtať, už dlhšie mám problémy - bolesti chrbta, ktoré mi vystreľujú až do hlavy, hlava ma posledný rok bolí už každý deň, chodila som ja po neurológií, vraj to mám z chrbtice (mám zničenú krčnú chrbticu) a to je všetko. Už ráno vstávam ako dolámaná a aj v noci sa budím na bolesti v chrbte a posledné asi 2 mesiace dostávam v chrbtici kŕče. Občas mi býva z tých bolestí až na zvracanie. Ďakujem. Dobrý deň, pani Beáta. Určite Vám pomôže rehabilitácia. Treba ísť k fyzioterapeutovi a postupne sa prepracovať k lepšiemu stavu. Denné cvičenie a možno aj nejaké režimové obmedzenia budú nevyhnutné.

2013-07-24 11:32:06 - otázka od: zuzana Fabianová Dobrý deň, môže byť moja bolesť spôsobená aj pooperačným stavom po hysterektómii. Od operácie sa mi zvýšila bolesť chrbtice v krížovej oblasti Dobrý deň, pán Zuzana. Áno, môže. Určite to treba došetriť.

2013-07-24 11:32:15 - otázka od: beba pekný deň, mám bolesti chrbta z fyzickej námahy,dvíham ťažké v práci. Niekedy je to bolesť hore pri krku, inokedy bolesť nižšie nad pásom.Niekedy je to veľmi intenzívne, niekedy "len" bolí.Sem tam si na cca 3 hod. zoberiem ortopedický pás predpísaný ortopédom, ktorý mi ale veľmi vadí na tele. Bola som aj na masáži, ale...nemožem tomu predísť alebo zabrániť je to moja práca, ktorá je aj taká. Prosím vás o radu, ako mám postupovať, aby sa to zlepšilo.Ďakujem. Dobrý deň, pani Beba. Určite trba používať pomôcky pri práci, ktoré by ju uľahčili. Je to väčšinou na debatu so zamestnávateľom. Inak je najlepšie pravidelne cvičiť, aby ste prácu fyzicky zvládali. Po práci alebo v prestávkach robiť strečing alebo polohovanie – napríklad záklony. Fyzioterapeut Vás vie konkrétne viesť a naučiť správne cvičiť.

2013-07-24 11:36:20 - otázka od: Martina Grancová dobrá den prajem mam bolesti ruk, hlavne prstov i dlane, ba i viac, a trpnutie ruk, takmer stale, v noci, rano prsty stuhnute, treba rozhybat, vyssetrenia som absolvovala, nezistili nič, na cievnom som ale ešte nebola.Viete mi poradit? dakujem Dobrý deň, pani Martina. Ak budú vyšetrenia negatívne treba skúsiť rehabilitačné vyšetrenie. To totiž odhaľuje funkciu svalov a kĺbov – takže sa môže jednať o svalovú nerovnováhu a ťažkosti od chrbta. Cielená fyzioterapia by mala ťažkosti minimalizovať.

2013-07-24 11:36:27 - otázka od: Jakub Múka Zdravim :) Ked som dlhsie ohnuty tak sa neviem hned narovnat a pocitujem strasnu bolest v oblasti krizov a bedier. Ked som v praci tak po nejakych siestich hodinach dostanem krce do bedier a krizov a su take silne, ze sa musim niecoho chytit aby som nespadol. Pracujem ako montaznik v automobilke a velmi casto sa zohynam ale pracu nechcem menit. Za odpoved vopred dakujem :) Dobrý deň, pán Jakub. Každodenné cvičenie doma, pravidelný šport a kompenzačné cviky v práci by mali Váš stav zlepšiť. Najlepší kompenzačný cviky je záklon chrbta s rukami na krížoch, alebo si čupnúť a relaxovať v tejto polohe.

2013-07-24 11:36:41 - otázka od: Jana Buliková Dobrý deň, môže onkologická pacientka s rakovinou prsníka a metastázami do kostí absolvovať masáž, aký druh masáže je vhodný? Prajem všetko dobré. Jana Dobrý deň, pani Jana. Pri onkologických ochoreniach alebo chemoterapii je masáž kontraindikovaná – neodporúča sa! Samozrejme, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Je to otázka na ošetrujúceho lekára. Na nepostihnuté časti alebo ako úľava od terminálnych bolestí je masáž vhodné zvážiť – samozrejme masáž u odborníka.

2013-07-24 11:36:57 - otázka od: Zuzana Prajem pekný deň,.... mojim problémom už veľmi veľmi dlho je tŕpnutie pravej ruky v určitej polohe - dokonca sa niekedy v noci budím na bolesť a tŕpnutie, musím vstať a nejako to rozhýbať. A taktiež neznesiteľná bolesť medzi lopatkami. Niekedy mi je až do plaču.... :( Dá sa s tým niečo robiť?...verím že áno Ďakujem, Zuzna Dobrý deň, pani Zuzana. Určite by ste mali ísť k lekárovi alebo fyzioterapeutovi. Bolesť a tŕpnutie môžu ísť od chrbtice ale aj z končatiny. Správne pohybové návyky a cvičenie by ich malo zmierniť.

2013-07-24 11:43:18 - otázka od: Róberta Schmidtová Mám 17 rokov. Asi pred 3 rokmi som začala mať bolesti na rôznych častiach tela napríklad na kolenách, článkoch prstov na rukách a nohách, bedrových kĺbov a krka. Už od malička tancujem a všetci mi hovoria, že toto je príčina mojich bolestí. No ja si to nemyslím. Može to byť dedičné? Pretože moja mama má tiež takéto isté problémy napriek tomu, že v živote nešportovala. Bola som u rôznych lekárov no nikdy to k ničomu neviedlo. Pretože každá odpoveď vždy smerovala k tancu. Nezdá sa mi normálne, keď si vykračujem po ulici a zrazu ma začne neznesieteľne bolieť koleno alebo bedrový kĺb. Alebo napríklad, keď príliš dlho v škole píšeme, tak sa mi nedá písať, preťože ma tak čudne bolia prsty na rukách. Aj keď si čupnem a postavím sa, tak mi strašne pukajú kolená. Bola by som veľmi rada, keby sa mi konečne dostavila nejaká rozumná odpoveď. Ďakujem. Dobrý deň, slečna Róberta. Ak tancujete / športujete správne, čo znamená rozcvičenie, primeraná záťaž a následne strečing, nemalo by tancovanie mať priamy súvis. Ak lekárska prehliadka nič neodhalí, treba skúsť buď športového lekára, rehabilitačného lekára alebo skúseného fyzioterapeuta pretože tam môže byť schovaný funkčný problém. Oslabenie nejakej skupiny svalov, hypermobilita a pod. Ako každý šport aj tanec vyžaduje cvičiť kompenzačné cvičenia. Tie by Vás mal naučiť tréner alebo fyzioterapeut. Niekedy bolesti súvisia aj s hormónmi alebo stresom.

2013-07-24 11:45:27 - otázka od: Barbora Dobrý den, Uz dlhsiu dobu ma trapi bolest chrbta v onlasti lavej lopatky a nizsie je to dost neprijemna pichlava bolest niekedy stupnujuca inokedy menej a niekedy ma zaboli az tak ze sa mi tazko nadychuje. Bolest niekedy pocitujem pri otacani sa do stran a zohybani sa ako keby ma niekto bodal s nozom. Chcem sa spytat ci mi viete povedat co to moze byt a ako postupovat dalej. Dakujem pekny den. Dobrý deň, pani Barbora. Treba odstrániť nesprávne preťažovanie svalov a kĺbov – teda správne sedieť a hýbať sa. Jednoduché cviky by to mali vyriešiť. Ak sa Vám nepodarí stav zlepšiť jednoduchým domácim cvičením mali by ste vyhľadať fyzioteraputa alebo to riešiť cez lekára.

2013-07-24 11:45:38 - otázka od: roman Dobry den . mam problemy z chrbticou a križamy a chcel by som sa spytat či od križov možem pocitovat nutkanie na močenie Dakujem Dobrý deň, pán Roman. Áno, je to možné. Jednoznačne treba liečiť krížovú chrbticu a sledovať či je tam jasné spojenie s nutkaním na močenie alebo sa jedná o samostatný problém.

2013-07-24 11:46:44 - otázka od: Ivana Dobry den. Mam 33 rokov. Pred cca 2 rokmi som utrpela uraz chrbtice. Mam frakturu tela L4 s ventralnym poklesom o 3mm, protruzie diskov L4/5, L5/S1 ... sakroiliakalgia. Navyse som hypermobilna. Absolvovla som 3x fyzioterapeuticku liecbu (elektro, magnet, masaze, LTV) a po kazdej procedure sa moj stav zhorsoval, az som sa dopracovala ku hospitalizacii na neuro. Tam ma medikamentozne dali dohromady, ale kedze mam naordinovane dalsie procedury, historia sa opakuje. Som po siestej elektro a opat sa vracaju spazmy a nabeh na lumbago. A to ma este caka LTO, masaze a vodoliecba. Obavam sa, ze skoncim opat na lozku. Mali ste uz pripad, kde sa pacientovi pocas fyzioterapie zhorsil stav tak, ze musel byt hospitalizovany? Je mozne, aby som zacala posilnovat s vlastnou vahou alebo v posilnovni s malymi vahami? Potrebujem sa aj napriek bolesti zacat hybat, ale toto je ako bludny kruh, ktory ma neposuva vpred, skor naopak. Pravda je taka, ze aj ked som predtym chodievala do posilnovne a precvicovala som antagonisticke svalove skupiny (brucho vs. chrbat), mavala som velmi caste lumbaga. Co dalej? Dakujem za odpoved. Prajem Vam krasny den. Dobrý deň, pani Ivana. Samozrejme, že rehabilitačná liečba by nemala byť ordinovaná mechanicky – parafín, elektro, masáž, LTV. Často práve elektroterapiu pacienti zle znášajú – vtedy by ste nemali procedúry ani dobreť. Masáže môžu pôsobiť dráždivo – vtedy sa skúša metóda pani Hermachovej. Čo sa týka cvičenia, cvičenie na rehabilitácii neznamená vždy LTV. Ja, využívam prvky z Pilates metódy, jógy, funkčného tréningu kde sa práve pracuje s vlastnou váhou. A je veľká pravdepodobnosť, že takéto cvičenie by Váš stav stabilizovalo! Neodporúčam Vám cvičiť v posilovni bez dohľadu odborníka.

2013-07-24 11:49:31 - otázka od: Sue Dobry den uz asi dva tyzdne ma bolia krize, vacsinou ked sedim, ked chodim alebo lezim je to v poriadku ako nahle si sadnem pocitujem tupu bolest, ktora mi ide az do stehennych kosti. Dobrý deň, pani Sue. Dodržovaním zásad školy chrbta (www.skolachrbta.sk), jednoduchými cvikmi v práci a denným cvičením (10-15minút) by mali ťažkosti odoznieť.

2013-07-24 11:52:22 - otázka od: kaja Dobry den mojho 14rocneho syna bolieva chrbat a hlava, asi dva tyzdne dozadu sa mu stalo, ze mu doslova puklo v lavej strane hlavy a zacal mu trpnut jazyk a pery o chvilu to preslo a viac sa to nezopakovalo.Ten chrbat ho zacal bolievat od skolskeho roka kedy spadol na telesnej na zadok, dost silno. Dobrý deň, pani Kaja. Choďte so synom k lekárovi nech sa vylúčia nejaké štrukturálne poškodenia a došetrí jeho zdravotný stav. Inak je dobré aby po škole robil jednosuché dýchacie a strečové cviky a dodržoval zásady školy chrbta - teda viesť ho k správnemu sedeniu a zdravému pohybu.

2013-07-24 11:54:05 - otázka od: iveta Dobrý deň.Chcem sa opýtať od krčnej chbtice ma stále začína bolieť horná časť pravej ruky od ramena po lakeť.Aké cviky aby sa mi predlžily interval vrátenia bolesti a závratov.Mám sedavé zamestnanie s počítačom . Dobrý deň, pani Iveta. Dôležitá je správna ergonómia pracoviska, dodrźiavanie zásad školy chrbta a po vyšetrení Vám fyzioterapeut odporučí konkrétne cviky, ktoré budú cielene zlepšovať Vás zdravotný stav.

2013-07-24 11:56:40 - otázka od: Oľga Karlíková Mám zistenú herniu chrbtice a osteopéniu. Neužívam žiadne lieky, cvičím kondičné cvičenie 2 x týždenne a tiež zumbu. Mám sedavé zamestnanie. Snažím sa správne stravovať a udržiavať si svoju váhu (163/61).No pri zvýšenej námahe - dvíhaní ťažšieho nákupu, práci v záhradke, mám bolesti v krížovej oblasti. Čo by som ešte mohla urobiť pre zlepšenie môjho zdravotného stavu. Dobrý deň, pani Oľga. idete na to veľmi správne. Nevyhnutné je však cvičiť denne 10-15 minút, pri problémoch 30-60minút. Fyzioterapeut Vás ich vie naučiť na mieru. Pri zvýšenej námahe je dôležité dodržať pravidlá školy chrbta - www.skolachrbta.sk. Cvičenie a správne pohyby zastabilizujú Vás zdravotný stav.

2013-07-24 11:58:05 - otázka od: Stano Dobry den, mam 7 mm vysunutu platnicku medzi L4-L5. Tlaci mi to na nerv, z toho mam trpnutie az palenie nohy. Som po ozonoterapii. Da sa v tomto pripade pomoct fyzioterapeutom. Dakujem Stano Dobrý deň, pán Stano. Áno! Určite treba cvičiť pod dohľadom fyzioteraputa! Zlpeší a udrží to výsledok!

2013-07-24 12:01:09 - otázka od: Silvia Grezova Dobry den, Mam 28 rokov a od tohto roku marec 2013 mi zacalo trpnutie ruk a noh, take mravcenie, neprestajne , bolesti som nemala ziadne. V maji ma zacala boliest dolna cast chrbtice na lavej strane, mala som tlakove bolesti, ktore neprestavali. Brala som infuziu 5 dni, trpnutie prestalo ale bolesti v driekovej casti nie. Prosim o vysvetleni MR: bulging disc: L3-L4, L4-L5 a L5-S1, discrupcia anulus fibrosus interverbalneho discu L5-S1 medialne , multisegmentalne incip. Spondyloticke zmenyL chrbtice, - aj so zahrotenim dorzalnych hran, Spondylatroticke zmeny v useku L3-S1- sobojstrannou fazetovou hypetrofiou stenotizujucou neuroforamen obojstranne Momentalne chodim na rehabilitacie Rada by som Vas poprosila keby sa vyjadritek MR , nakolko mi povie jeden doktor ze mam vyrastky na stavcoch a druhy moerne posunute platnicky co je bezne,. Myslim si ze je to velmi skoro v takomto veku,ale aj tak prosim o vas nazor a co by ste robili dalej. Dakujem vopre za Vasu odpoved Dobrý deň, pani Silvia. Treba pokračovať v rehabilitácii! Najlepšie Vám MR vysvetlí fyzioterapeut na modeli kostri. Ale ide o vysunutie spodných platničiek drieku smerom k nervovým štruktúram, hlavne poslednej a opotrebovanie spodného chrbta. Buďte vytrvalá v pravidelnom cvičení a dodržujte zásady školy chrbta!

2013-07-24 12:05:54 - otázka od: Brano Dobry den, mam denne bolesti hlavy z krcnej chrbtice. Mam sedave zamestnanie. Ktory sport resp.cviky maju priaznivy efekt? Je to "beh na dlhu trat?" Dakujem Dobrý deň, pán Braňo. Zdravý chrbát je celoživotné úsilie, ktoré by malo byť pre každého prirodzené. Denný pohyb a cvičenie by mali kompenzovať sedavý alebo preťažujúci spôsob práce a života. Správne sa dá vykonávať asi každý šport - takže si vyberte to čo Vás baví - môžete to konzultovať s trénerom alebo fyzioterapeutom! „Desatoro“ Školy Chrbta Držte svoje telo vzpriamene Zistite, aké máte nesprávne pohybové návyky a upravte si ich Seďte, čo najmenej, a ak sedíte, upravte si svoje miesto tak, aby ste mali chrbát odľahčený Keď pracujete manuálne zapájajte hlavu, nie chrbát Dávajte si pozor na jednostranné preťažovanie Počas práce si robte pravidelné aktívne prestávky Uprednostnite chôdzu Vyvážte prácu a odpočinok Veďte aktívny životný štýl Rozširujte svoje vedomosti o škole chrbta okoliu Tieto pravidlá sú vhodné pre všetkých a pre každého. Pohybový aparát slúži na pohyb a zdravý, správny pohyb je prevenciou a zároveň liečbou jeho ťažkostí. s pozdravom D.B.

2013-07-24 07:54:00  |  Foto: Mgr. Daniela Biščová  |  Zdroj: Mgr. Daniela Biščová

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia