Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fascinujúci účinok repkového oleja v boji s cigaretami: O tejto výhode ste ešte nepočuli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Fajčenie je závislosť s negatívnymi účinkami na zdravie. Pre mnohých ľudí je preto novoročným predsavzatím rozhodnutie prestať s cigaretami. Nie je to jednoduchý cieľ, ale môžu vám s ním pomôcť napríklad omega-3 mastné kyseliny!

 „V tejto situácii môže pomôcť správna strava, najmä taká, ktorá obsahuje omega-3 mastné kyseliny,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Katarína Babinská. Fajčiari, ktorí už niekedy chceli ukončiť túto smrteľnú závislosť, pravdepodobne vyskúšali mnoho spôsobov, náhrad i pokrmov, ktoré by potlačili chuť zapáliť si cigaretu – ale nie vždy s dobrými výsledkami. „Sľubnou nádejou na pomoc by mohli byť omega-3 mastné kyseliny. Vedci uskutočnili štúdiu, v ktorej podávali fajčiarom omega-3 mastné kyseliny vo forme výživových doplnkov. Opakované vyšetrenie po uplynutí jedného mesiaca preukázalo, že dobrovoľníci obmedzili fajčenie a prejavili menšiu chuť vrátiť sa k závislosti,“ hovorí odborníčka Babinská. Vedci na základe svojho výskumu dospeli k záveru, že ich nedostatok nepriaznivo vplýva na mozgové centrá, ktoré sú zodpovedné za závislosť.

Čítanosť: Mýtus o tukoch, ktorým sme boli kŕmení dlhé roky: Toto je oveľa dôležitejšie!

Výskumov, v ktorých sa vedci pokúšali nájsť spojenie medzi omega-3 mastnými kyselinami a fajčením, bolo veľa. „Počas iného výskumu sa zistilo, že fajčiari sa vyznačovali nižším príjmom omega-3 mastných kyselín v strave, ako aj nižšou hladinou omega-3 v krvi než nefajčiari. Okrem doplnkov výživy je preto prospešné dbať i na príjem omega-3 mastných kyselín z prírodných zdrojov. Medzi bežne používanými rastlinnými olejmi sa ich významným obsahom vyznačuje repkový olej,“ potvrdzuje Babinská s tým, že spomedzi potravín sú vynikajúcim zdrojom týchto zložiek napríklad ryby.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Čo sa týka repkového oleja, práve ten je charakteristický vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín. No dôležité nie je iba množstvo prijímaných nenasýtených mastných kyselín, ale aj ich vzájomný pomer. Väčšina olejov obsahuje oveľa viac omega-6 ako omega-3 mastných kyselín. Výnimkou je repkový olej, ktorý je veľmi dobrým zdrojom omega-3 a má ideálny pomer týchto kyselín - 2:1.

Omega-3 mastné kyseliny sú v tzv. západnej strave nedostatočne zastúpené a odporúča sa zvýšenie ich príjmu. Stačia už dve lyžice repkového oleja denne - táto dávka úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka. Mála zmena návykov stojí za to – jednoducho jedzte rybu niekoľkokrát ta týždeň, pridajte repkový olej do šalátu, polievky či ranného smoothie.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Zbavenie sa závislosti na fajčení je ťažké, ale nie nemožné. Ak dostanete chuť zapáliť si cigaretu, skúste si nájsť náhradnú činnosť, počas ktorej zamestnáte ruky i myseľ. Veľkou pomocou bude i podpora rodiny a priateľov, ktorí vám pomôžu pripravovať jedlá bohaté na omega-3 s repkovým olejom. 

Viac o téme: FajčenieRybyRepkový olejOmega-3 mastné kyseliny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9