Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smutný rekord: Muž (72) bojoval s Covid-19 neuveriteľných 613 dní, vírus zmutoval! Lekári varujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM – Sedemdesiatdvaročný dôchodca z Holandska vytvoril pochmúrny rekord v najdlhšie trvajúcej infekcii Covid-19. S vírusom bojoval neuveriteľných 613 dní a napokon umrel. Vedci sa domnievajú, že za tento čas vírus u pacienta zmutoval približne päťdesiatkrát.

Do lekárskeho centra Amsterdamskej univerzity bol vo februári 2022 prijatý starší muž, ktorý trpel infekciou Covid-19. Lekári predpokladali, že išlo o variant omikron. Pacient spadal do rizikovej kategórie, pretože v minulosti prekonal transplantáciu kmeňových buniek. Napriek tomu, že bol starší muž niekoľkokrát očkovaný proti Covid-19, po prijatí do nemocnice nevykazoval žiadnu merateľnú protilátkovú odpoveď. Lekári mu nasadili ďalšiu liečbu vrátane protilátky proti SARS-CoV-2 nazývanej sotrovimab, anti-IL6 protilátky sarilumab a dexametazónu, no k žiadnemu zlepšeniu nedošlo.

Smutný rekord: Muž (72)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci však zistili, že vírus si vyvinul rezistenciu na sotrovimab už 21 dní po podaní protilátky, píše denník Daily Mail. Pozorovali tiež minimálny vývoj anti-spike protilátok v prvom mesiaci, čo naznačuje, že pacientov imunitný systém nebol schopný reagovať na vírus. Táto dlhotrvajúca infekcia viedla k vzniku nového, imunitne vyhýbavého variantu vírusu. Pacient s vírusom bojoval celkovo 613 dní, až napokon umrel. Našťastie zmutovaný variant, ktorý sa u pacienta vyvinul, sa nepreniesol na nikoho iného.

Dôležité je včasné testovanie

Magda Vergouweová, kandidátka na doktorandské štúdium v Centre pre experimentálnu a molekulárnu medicínu (CEMM) v Amsterdame a hlavná autorka štúdie, varovala, že prípad podčiarkol dôležitosť sledovania infekcií u najzraniteľnejších pacientov. „Tento prípad podčiarkuje riziko pretrvávajúcich infekcií SARS-CoV-2 u jedincov s oslabenou imunitou, pretože sa môžu objaviť jedinečné varianty vírusu SARS-CoV-2 v dôsledku rozsiahleho vývoja v rámci hostiteľa,“ vysvetlila. Možné riešenia, ktoré výskumníci navrhli, zahŕňajú zvýšenie povedomia o potenciálnych rizikách v kombinácii s včasným testovaním pacientov hneď, ako sa u nich objavia príslušné symptómy.

Smutný rekord: Muž (72)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vergouweová dodala, že aj keď existuje zvýšené riziko vývoja nových variantov u pacientov s oslabenou imunitou, nie každý variant bude predmetom verejného záujmu. „Trvanie infekcie SARS-CoV-2 v tomto prípade je extrémne, ale dlhotrvajúce infekcie u pacientov s oslabenou imunitou sú oveľa bežnejšie v porovnaní so všeobecnou komunitou,“ povedala Vergouweová. „Z pohľadu širokej verejnosti zostávajú dlhotrvajúce infekcie zriedkavé, pretože imunokompromitovaná populácia je len veľmi malé percento z celkovej populácie,“ dodala.

Viac o téme: SeniorRekordCovid-19SARS-CoV-2Oslabená imunita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu