Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Manželka exprezidenta Sarkozyho vypovedala v kauze financovania jeho kampane

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PARÍŽ - Francúzska speváčka a modelka Carla Bruniová sa vo štvrtok podrobila vypočúvaniu v kauze, ktorá sa týka jej manžela, francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Ako uviedol spravodajský web France Info, vypočúvanie Carly Bruniovej v priestoroch Ústredného úradu pre boj proti korupcii a finančným a daňovým deliktom (OCLCCIF) trvalo štyri hodiny a skončilo sa bez vznesenia obvinenia.

archívne video

Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z postu členov Súdnej rady SR (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Bruniovej vypočúvanie sa týkalo prípadu Ziada Takieddina, ktorý roky tvrdil, že Sarkozy financoval svoju kampaň pred prezidentskými voľbami v roku 2007 nedovoleným spôsobom - vďaka peniazom od líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. V novembri 2020 však Ziad Takieddine v rozhovore pre magazín Paris Match i vo videu odvysielanom televíziou BFM z Libanonu tieto svoje tvrdenia odvolal.

Majú podozrenie

Francúzske súdy sa týmto zvratom v Takieddinových výpovediach začali zaoberať, pretože majú podozrenie, že Sarkozyho tábor mu výmenou za stiahnutie obvinení ponúkol peniaze. Ak sa táto domnienka potvrdí, Sarkozy môže byť stíhaný aj za navádzanie svedkov na falošnú výpoveď a zločinecké sprisahanie.

Justícia sa začala o Carlu Bruniovú zaujímať po vypočutí bulvárnej novinárky Michle (Mimi) Marchandovej, ktorá je podozrivá, že zinscenovala Takieddinovo nečakané vyhlásenie pre médiá. Sudca v prípade preveruje okrem iného aj motiváciu, ktorá viedla Bruniovú k tomu, aby si vymazala všetky správy s Marchandovou zo dňa, keď bola táto novinárka v júni 2021 obvinená z ovplyvňovania svedkov.

Bruniová je tiež podozrivá, že v októbri 2020 pomohla Marchandovej a paparazzovi Sébastienovi Valielovi získať testy na covid s negatívnym výsledkom, čo im umožnilo vycestovať do Libanonu nahrať rozhovor s Takieddinom, v ktorom odvolal svoje tvrdenia proti Sarkozymu.

Sarkozy, ktorý bol prezidentom Francúzska v rokoch 2007 až 2012, sa v kauze pochybného financovania svojej prezidentskej kampane z roku 2007 má postaviť pred súd začiatkom roku 2025. Je to len jeden z viacerých právnych problémov, ktoré má Sarkozy od odchodu z Elyzejského paláca, dodala AFP.

Viac o téme: ExprezidentNicolas SarkozyCarla Bruniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu