Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ťažký úder pre Putina: Ukrajinské drony vyradili rafinérie, Rusom už došli zásoby paliva!

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Alexander Kazakov/Sputnik/Kremlin Pool Photo, Getty Images)

MOSKVA – Vojna na Ukrajine sa okrem bojov na fronte presunula aj k strategickým oblastiam. Medzi tie ruské patria určite rafinérie. Útoky ukrajinských dronov však niektoré poškodili natoľko, že ťažba tekutého zlata musela byť obmedzená. Výsledkom sú nižšie zásoby a vyššia ceny palív.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 796 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Útoky ukrajinských dronov na ruské rafinérie spôsobili, že Rusko sa muselo zamerať na ich obranu. Napriek tomu utrpel Kremeľ značné škody, ktoré sa odzrkadlili na súčasnom stave, a síce, že ropnému gigantovi dochádzajú zásoby paliva. 

Ako informuje POLITICO, ceny nafty pre ruských spotrebiteľov vzrástli len od minulého týždňa o desať percent. V prípade benzínu sú ceny najvyššie za posledného pol roka, pričom od januára vzrástli o 20 percent. Čoraz viac podnikov je nútených obmedziť, v horšom prípade prerušiť výrobu. 

Úspešné útoky

V druhej polovici apríla tohto roku vykonala ukrajinská armáda úspešný útok na dva zásobníky paliva Rosnefť, ktoré boli lokalizované zhruba 500 km od hraníc. V tomto roku to nebol prvý takýto útok. Ukrajinské drony zasiahli viac ako desať rafinérií v deviatich ruských regiónoch. 

"Je to ako komár, ktorého neviete zabiť. Vracia sa každú noc a vy ste čoraz viac vyčerpaní," zhodnotil súčasnú situáciu Philip Ingram, bývalý britský vojenský spravodajský dôstojník a plánovač NATO. Okrem toho dodal, že takáto forma útokov aspoň odľahčí nátlak na fronte. 

Historické minimum

Cieľ Ukrajiny sa zrejme naplnil, pretože Moskva už znížila export ropy na historické minimum. V týždni od 22. do 28. apríla išlo na vývoz o 132-tisíc ton ropy menej ako v rovnakom čase počas minulého roku. 

Pre Moskvu je to politický aj vojenský problém. Ropu potrebuje Kremeľ nielen pre vojenské vozidlá na fronte, ale toto tekuté zlato je hybnou silou svetovej ekonomiky. Práve vďaka dopytu po ruskej rope mohol prezident Putin zvyšovať mzdy, znížiť infláciu či ceny liekov. 

Ohrozené aj Bielorusko 

Analytik ruského Národného fondu pre energetickú bezpečnosť Igor Juškov povedal, že je nepravdepodobné, že by ceny v dohľadnej dobe klesli, Rusko sa dokonca môže dostať do stavu, že bude dovážať palivo zo zásob pôvodne určených pre Bielorusko. Minulý rok bola Moskva nútená zaviesť zákaz vývozu benzínu a nafty v dôsledku nedostatku na domácom trhu, kde regulácie historicky udržiavali nízke ceny, aby upokojili motoristov a umelo podporili svoj agrosektor. 

Ťažký úder pre Putina:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Ukrajinské 'fyzické sankcie' môžu urýchliť tie skutočné. Kyjev zistil, že technologická zraniteľnosť Moskvy a útoky ukrajinských bezpilotných lietadiel na ruské rafinérie urýchľujú dopad západných sankcií." povedala Maria Shaginová, expertka na ruskú ekonomiku z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie. 

Viac o téme: VyradenieRafinérieRuskoVojna na UkrajineZásoby ropy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu