Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

PRÁVNA PORADŇA Pokazili nám plánovanú narodeninovú oslavu syna: Mám nárok na vrátenie peňazí?

JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka
JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka (Zdroj: archív ZP)

BRATISLAVA - Neviete, či sa rozviesť, keď nežijete spolu, čo s dedičstvom maloletého alebo čo s dlžobou, ak ju spoludlžník nevie splatiť? Ak ani vy v niektorých otázkach či sporoch nemáte jasno, píšte svoje otázky prostredníctvom formulára Cenné rady v občianskych, pracovných i rodinných problémoch vám poskytne JUDr. Mgr. Zuzana Pračková, advokátka Wolf&Case.

Dobrý deň, potreboval by som sa poradiť. Spolu s bratom sme podpísaní na zmluve, ktorou sme si požičali peniaze od nášho kamaráta na opravu domu, v ktorom obaja bývame. V zmluve sme obaja uvedení ako dlžníci. S bratom sme sa medzi sebou predtým dohodli, že každý z nás kamarátovi vráti polovicu do konca marca. Brat nemá peniaze a nevie ich vrátiť, ja som vrátil kamarátovi tú moju polovicu. Teraz je dlžníkom už len môj brat? Prosím, poraďte mi, nechcem mať problém.

Podľa Vášho opisu, na zmluve ste s bratom uvedení ako solidárni dlžníci. Občiansky zákonník v § 511 uvádza: „Ak právnym predpisom alebo rozhodnutím súdu je ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté alebo ak to vyplýva z povahy plnenia, že viac dlžníkov má tomu istému veriteľovi splniť dlh spoločne a nerozdielne, je veriteľ oprávnený požadovať plnenie od ktoréhokoľvek z nich. Ak dlh splní jeden dlžník, povinnosť ostatných zanikne.“ Veriteľ má právo požadovať zvyšok dlhu rovnako od Vás ako aj od Vášho brata, aj ak ste už svoju polovicu, ako ste sa s bratom dohodli, zaplatili. Vy následne, ak by ste celý dlh uhradili, ste oprávnený žiadať od brata túto polovicu, ktorú by ste za neho zaplatili.

Viac o téme: Právna poradňaZuzana PračkováWolf&CaseAdvokátka
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu