Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dôverujte intuícii, môže vám zachrániť krk: Oči prezrádzajú šiesty zmysel imunity!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Už aj veda potvrdzuje, že ľudia možno majú šiesty zmysel. Podľa výskumníkov pravdepodobne dokážeme intuitívne rozoznať chorého človeka od zdravého len na základe vizuálneho vnemu tváre.

Ľudia zrejme majú na odhalenie infekcie a vírusu vyvinutý špeciálny zmysel, ktorý sa aktivuje, keď tvár človeka vykazuje jemné rozdiely vyvolané ochorením. Infikovaná osoba máva niekoľko hodín po nakazení bledšie pery, poklesnuté kútiky úst a unavene pôsobiace viečka.

Čítajte viac: Krutá pravda: Toto si ženy naozaj myslia o silných svalnatých chlapoch!

Nová štúdia realizovaná na Štokholmskej univerzite sa zamerala na nezjavné prejavy ochorenia v jeho počiatočnej fáze. Ukazuje sa, že ľudský imunitný systém môže byť natoľko sofistikovaný, že dokáže nákazu rozoznať aj vtedy, keď ešte neprepukla naplno. Pre organizmus to môže byť signál, aby sa chorobe vyhol.

Obrázok A) infikovaná osoba; obrázok B) snímka po podaní placeba. Zdroj: Proceedings of the Royal Society B
Zobraziť galériu (2)
Obrázok A) infikovaná osoba; obrázok B) snímka po podaní placeba. Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

Podrobnosti výskumu boli opísané v odbornom magazíne Proceedings of the Royal Society B. Vedci do experimentu zapojili 16 zdravých dobrovoľníkov, ktorí nevedeli, kedy boli experimentálne infikovaní molekulami baktérie E. coli, ktorá rýchlo spúšťa príznaky podobné chrípke, alebo či dostali placebo. Potom dobrovoľníkov dvakrát odfotili (pred a približne dve hodiny po podaní injekcie) a ich portréty ukazovali 62 ďalším účastníkom výskumu. Tí mali zhodnotiť, či na obrázku vidia zdravého alebo chorého človeka, pričom každý z portrétov mohli vidieť len päť sekúnd.

Bledšia pokožka a unavené viečka

Podľa výskumníkov boli výsledky o niečo presvedčivejšie ako náhodné hádanie – 52 percent odpovedí bolo správnych. Paradoxne, na fotografiách vedeli účastníci oveľa presnejšie identifikovať zdravé osoby (70-percentná úspešnosť). Podľa vedcov však mohol výsledky skresľovať aj kontext uvažovania hodnotiacich účastníkov. Preto pokus zopakovali ešte raz s novou skupinou dobrovoľníkov a snažili sa v ňom vyhnúť metodickým chybám. Tentoraz boli výsledky o niečo lepšie. Infikovaných účastníci v priemere hodnotili ako unavenejšie a chorľavejšie vyzerajúcich. Ukázalo sa, že najspoľahlivejším symptómom bola bledšia pokožka a unavené viečka. Vedci však pripúšťajú, že je výsledky potrebné vysvetľovať opatrne, pretože štúdia bola realizovaná len na malej vzorke dobrovoľníkov. Je to však impulz pre ďalší výskum, ktorý by raz mohol vniesť nové svetlo do chápania evolučných a obranných mechanizmov ľudského tela. 

Viac o téme: ChorobaImunitaSymptómy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9