Šediviete už pred štyridsiatkou? Zlé znamenie z budúcnosti, pozor na zdravie!

Ilustračné foto
2017-12-08 12:00:00

Prvé šediny sa na hlave môžu objaviť už pred tridsiatkou. Väčšina ľudí však viditeľne šedivie až po štyridsiatke a vedci tvrdia, že tí, u ktorých sa tento prirodzený proces odštartuje už v mladšom veku, by mohli v budúcnosti trpieť vážnymi zdravotnými problémami. Rovnako zlou prognózou je predčasná tvorba plešiny.

 

Predčasné šedivenie a tvorba plešiny v mladšom veku je podľa indických vedcov u mužov spojená s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Ak sa plešina alebo šediny objavia už pred štyridsiatkou, riziko hroziacich problémov so srdcom je dokonca vyššie ako pri obezite!

Čítajte viac: Dermatologička Jana Chudíková: Vlasy plné lupín môžu byť príznakom ochorenia

Až doteraz vedci odhaľovali riziko kardiovaskulárnych ochorení na základe vysokého krvného tlaku, zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi, nadváhy či cukrovky. K týmto hlavným ukazovateľom však môže pribudnúť ešte nový rizikový faktor, ktorým je stav vlasov, píše CNN.

Päťnásobné vyššie riziko

Indická štúdia do výskumu zapojila mužov, ktorí ešte nedosiahli štyridsiatku. Vedcov zaujímalo, či môže existovať vzťah medzi šedivením, vypadávaním vlasov a koronárnou chorobou srdca. Muži, u ktorých boli zaznamenané prejavy koronárnej choroby srdca, ošediveli s polovičnou pravdepodobnosťou už pred štyridsiatkou (u zdravých mužov je pravdepodobnosť skoršieho šedivenia 30-percentná). Takisto plešina sa objavovala u rizikovej skupiny o polovicu častejšie (na rozdiel od 27 percent zdravých mužov). Vedci tvrdia, že ak stratíte vlasy už pred štyridsiatkou, čelíte 5,6-krát vyššej pravdepodobnosti, že sa u vás rozvinie koronárna choroba srdca. Pri predčasnom šedivení je táto pravdepodobnosť 5,3-krát vyššia.

Do výskumu bolo zapojených 780 mužov s koronárnom chorobou srdca a 1 270 mužov bez prejavov tejto diagnózy. Výsledky ešte bude potrebné podrobiť ďalšiemu skúmaniu. Keďže boli do štúdie zapojení iba indickí muži, nie je zrejmé, či je možné zistenia aplikovať na celú populáciu. Takisto nie je jasné, ako a prečo sa kardiovaskulárne riziko môže odrážať na stave vlasov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
plešina šediny vlasy

2017-12-08 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia