Ste žena? Gratulujeme! Túto prekvapivú výhodu pri športe vám bude závidieť každý muž!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-16 15:30:00

Nový výskum kanadských vedcov dospel k mimoriadne zaujímavému poznatku. Ženy sú, prekvapivo, na náročné športové výkony oveľa lepšie disponované ako muži. Vďačia za to evolučnej výhode.

Z kanadskej štúdie vyplýva, že ženské telo spracováva pri fyzickej námahe kyslík oveľa efektívnejšie ako mužské. Podľa vedcov sú to práve ženy, ktoré disponujú vynikajúcou aeróbnou kapacitou, čím zároveň spochybňujú stereotypné spoločenské presvedčenie, že predpoklady žien na šport sa tým mužským nevyrovnajú.

Čítajte viac: Nezáleží, či každý deň cvičíte: Ak máte tento zvyk, privolávate na seba pohromu

Ženy, naopak, zvládajú aeróbne cvičenia oveľa lepšie ako muži. Výsledky výskumu kanadskej University of Waterloo boli publikované v magazíne Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

V testovanej skupine zdravých mladých dospelých ľudí prekonávali ženy mužov až o 30 percent! Účastníci výskumu pestovali aktívny životný štýl, boli zhruba v rovnakom veku a spadali do približne rovnakej hmotnostnej kategórie.

Vedci výskum uzavreli s tým, že ženy majú prirodzené atletické nadanie. Podľa profesora Richard Hughsona, jedného z autorov štúdie, dokážu svaly žien extrahovať kyslík z krvi rýchlejšie, čo naznačuje, že disponujú vynikajúcim aeróbnym systémom a predpokladmi na intenzívny výkon. Efektívnejšie využitie kyslíka súčasne znamená, že ženy sú menej náchylné na pociťovanie svalovej únavy a fyzickej námahe sa ich telo dokáže lepšie prispôsobiť.

Fotogaléria


Tagy:
beh Atletika kyslík šport pľúca aeróbna kapacita

2017-12-16 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia