„Chlapská nádcha“ vraj nie je iba výmysel: Z vysvetlenia naskakuje husia koža

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-27 19:30:00

Prečo mužov dokáže položiť aj banálne prechladnutie, ktoré ženy za pár dní „prechodia“? Podľa kanadského vedca na to muži majú pádny dôvod. Odpoveď sa ukrýva v ich imunitnom systéme.

„Mužská nádcha“ nie je výmysel, napísal v správe o svojom výskume Kyle Sue z Memorial University of Newfoundland. Muži majú zrejme slabší imunitný systém ako ženy, súdi vedec.

Čítajte viac: Imunoalergológ Tibor Prunyi o typických zimných chorobách: „Chorobu z chladu“ medicína nepozná

Sue chcel prísť to, či muži pri týchto stavoch skutočne trpia viac ako ženy, alebo či je to len mýtus. Analyzoval teda niekoľko vedeckých výskumov. „Tie podľa mňa poukazujú na to, že muži majú v prípade obyčajných vírusových infekcií horných dýchacích ciest aj chrípky slabšiu imunitnú reakciu,“ uviedol Sue v lekárskom časopise The BMJ, predtým známom ako British Medical Journal. „Mužská nádcha“ či prechladnutie sa u mužov podľa neho prejavuje horšími príznakmi a zotavenie trvá až dvakrát dlhšie. Dospelým mužom preto v súvislosti s týmito virózami častejšie hrozí hospitalizácia a miera úmrtnosti je u nich vyššia.

V hre môže byť testosterón

Vedec vo svojej práci citoval napríklad jednu štúdiu, podľa ktorej pokusy na myšiach ukázali, že mužský imunitný systém možno potláča testosterón, kým ženský imunitný systém, naopak, posilňujú niektoré ženské pohlavné hormóny. Iný výskum podľa Kanaďana ukázal, že s obyčajným prechladnutím lepšie bojujú ženy pred menopauzou.

Sue však priznal, že výskumy nebrali do úvahy ďalšie rozdiely medzi mužmi a ženami, napríklad to, či a ako veľmi dotyční fajčili. „Je potrebné spracovať ďalšie kvalitné štúdie, ktoré sa budú venovať iným faktorom, aby sme mohli s definitívnou platnosťou povedať, že existuje rozdiel medzi mužskou a ženskou imunitou,“ povedal Sue britskému denníku The Guardian. Podľa neho nie je celkom jasné, či sú ženy odolnejšie, alebo či sa u nich choroba prejavuje miernejšie.

Evolučná (ne)výhoda

Vedec sa zameral aj na to, či môže existovať nejaké evolučné vysvetlenie toho, že muži ochorenia dýchacích ciest prežívajú horšie. Jednou z teórií môže byť podľa neho skutočnosť, že pri súperení s ostatnými mužmi sa zvyšuje hladina testosterónu bez ohľadu na negatívny dopad na imunitný systém. Ďalším možným vysvetlením je, že ak sa muž cíti zle a zostane doma v bezpečí, chráni ho to pred predátormi.

„Možno je teraz vhodný čas na to, aby boli zriadené priestory priateľské k mužom, vybavené ohromnými obrazovkami a polohovateľnými kreslami, kde sa muži budú môcť bezpečne a pohodlne zotavovať z vysiľujúcich príznakov ,mužskej chrípkyʻ,“ uviedol Sue. „Dúfam, že až budú muži nabudúce kritizovaní, že preháňajú, budú môcť povedať: hej, pozri sa na tento výskum, ukazuje, že to nie je pravda!“

Chrípka nie je sexistická, tvrdia kritici

Nie všetci lekári a vedci ale so závermi kanadského výskumníka súhlasia. „Väčšina zásadných vedeckých dôkazov poukazuje na to, že chrípka nie je sexistická a nič také ako ,mužská chrípkaʻ neexistuje,“ uviedla šéfka organizácie britských praktických lekárov Helen Stokes-Lampardová. Uznala však, že niektoré výskumy naznačujú, že infekcie dýchacích ciest môžu mať silnejší dopad na mužov než na ženy.

„Každopádne, najlepšou radou pre každého je zostať doma, dopriať si dostatok tekutín a ak je to nutné, vziať si voľnopredajné lieky, napríklad tie s obsahom paracetamolu,“ dodala Stokes-Lampardová.

Fotogaléria


Tagy:
prechladnutie chlapská nádcha

2017-12-27 19:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia