Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhoršie bolesti, aké môže človek zažiť: Tieto choroby spôsobujú muky

Niektoré bolesti spôsobujú priam muky!
Niektoré bolesti spôsobujú priam muky! (Zdroj: thinkstock.com)

Bolesť nás upozorňuje na to, že niečo nie je v poriadku. Aj keď má v našom živote veľký význam, niektoré typy bolestí bývajú takmer na nevydržanie. Ktoré choroby sprevádzajú najväčšie muky?

Pásový opar

Pásový opar sa zvyčajne objaví ako vyrážka alebo pľuzgiere na jednej strane tela. Túto chorobu sprevádza veľmi nepríjemná bolesť, pacient cíti, akoby mu horela postihnutá časť tela a pociťuje brnenie. Stačí, ak zafúka len jemný vánok a spustí sa nepríjemná bolesť. U niektorých ľudí, ktorí majú pásový opar, sa môže pretrvávajúca bolesť vyvinúť do tzv. postherpetickej neuralgie, píše nhs.uk.

Čítajte tiež: Omyl, po ktorom vám smrť dýcha na krk: Tieto škody napáchajú v tele elektronické cigarety

Clusterová bolesť hlavy

Clusterová bolesť hlavy patrí medzi tie najhoršie, ktoré by nechcel nikto zažiť. Spôsobuje návaly bolesti na jednej strane hlavy, často okolo oka. Zvyčajne začne rýchlo a bez varovania. Bolesť je veľmi závažná, zvyčajne opísaná ako ostrá až pálčivá. Ľudia sa vtedy cítia nepokojne a rozrušene. Keďže bolesť je veľmi intenzívna, môžu reagovať pohybom alebo nárazom hlavy o stenu.

Syndróm zamrznutého ramena

Nielenže cíti človek extrémnu bolesť, ale môže trvať aj niekoľko rokov, ak nie je riadne liečená. Pacient má pri tejto bolesti kĺb pevný a tuhý, takže je prakticky nemožné vykonať čo i len jednoduchý pohyb, ako napríklad zdvíhanie rúk. Každodenné aktivity, napríklad obliekanie trička, zdvíhanie kanvice, nasadenie kabáta alebo dokonca česanie vlasov, sa stávajú utrpením. Nie je jasné, čo spôsobuje tento syndróm, ale môže nastať po úrazoch a poraneniach ramien a je bežnejší u ľudí s cukrovkou.

Zlomeniny kostí

Zlomená noha, zlomené bedrá, zlomené rameno alebo zlomený nos. Nič príjemné. Ak je zlomenina menšia, je možné, že človek nepocíti žiadnu bolesť. Zvyčajne však bolí, často ju mnohí prirovnávajú k veľmi hlbokej bolesti, pri ktorej im vyhŕknu slzy. Hoci sa zlomené kosti môžu uzdraviť samé, je nutné, aby boli zarovnané a na svojom mieste. Tento proces je najbolestivejší. Vo všeobecnosti platí, že čím ste starší a väčšia kosť je zlomená, tým dlhšie sa bude liečiť.

Komplexný syndróm regionálnej bolesti (CRPS)

CRPS spôsobuje ťažkú a dlhotrvajúcu bolesť, ktorá sa môže objaviť krátko po zranení – po zlomenine alebo popálení. Pálčivá bolesť je často intenzívna a často úplne neprimeraná závažnosti pôvodného zranenia. Spočiatku môžu ísť o časť tela, ale bolesť sa zvykne rozšíriť do iných častí. Koža postihnutej časti tela môže byť taká citlivá, že len nepatrný dotyk, náraz alebo dokonca zmena teploty môže spôsobiť silnú bolesť.

Infarkt

Ak máte srdcový záchvat, zvyčajne pocítite bolesť v strede hrudníka - často označovanú ako pocit ťažkosti, napätia alebo stláčania – môže byť až taká zlá, že hrozí kolaps. Človek sa cíti, akoby mal veľmi zlé trávenie a bolesť sa niekedy rozšíri do čeľuste, krku, chrbta alebo žalúdka.

Vyskočená platnička

Jednou z najčastejších príčin bolesti chrbta je vyskočená platnička. Je to často dôsledok zranenia. Jedna z platničiek sa v chrbtici pretrhne a gélová tekutina z nej unikne. Väčšina ľudí s vyskočenou platničkou zaznamená náhle a silné bolesti dolnej časti chrbta. Zvyčajne pocíti úľavu pri ležaní a často sa zhoršuje pohybom chrbta, kašľom alebo kýchaním. Vykĺznutý disk môže tiež spôsobiť bolesť nôh.


Botanik Jaromír Kučera radí: Tipy na izbové rastliny, ktoré dokážu čistiť vzduch


Kosáčikovitá anémia

Ide o ochorenie krvi a je jednou z najbežnejších a najťažších symptómov kosáčikovitých ochorení. Bolesť, ktorá sa zvyčajne vyskytuje v kostiach a kĺboch, sa môže meniť od miernej až po závažnú a trvá až sedem dní. Niektorí ľudia môžu mať bolesti niekoľko týždňov, zatiaľ čo iní menej ako jeden rok.

Artritída

Ľudia s artritídou trpia neustálymi a často znepokojivými bolesťami kĺbov, zvyčajne v bokoch, kolenách, zápästiach alebo prstoch. Bolesť môže prísť náhle alebo v priebehu času a často súvisí so svalovými bolesťami a stuhnutím kĺbov.

Migréna

Prejavuje sa vo forme intenzívnej bolesti na jednej strane hlavy. Človek pociťuje mierne až ťažké pulzujúce stavy, ktoré sa zhoršujú pri pohybe a zabraňujú mu vo vykonávaní bežnej činnosti. V niektorých prípadoch môže dôjsť k bolesti na oboch stranách hlavy. Migrény môžu spôsobiť zvracanie a extrémnu citlivosť na svetlo a zvuk. Niekedy, v prípade ťažkých migrén, je najlepšie nájsť tmavé a tiché miesto na ležanie, kým bolesť neprejde.

Ischias

Ide o chorobu, pri ktorej bolesť vyráža z bokov dole do nôh. Dochádza k nej podráždením, pricviknutím alebo poškodením sedacieho nervu. Bolesť cítiť v krížoch, v sedacom svale a smeruje až k lýtku. 

Viac o téme: Bolesť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9