Čučoriedky ako nepriateľ zdravia? Konzumácia bobúľ sa vám môže vypomstiť

Čučoriedky by sa mali jesť za každých okolností umyté vodou.
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-31 14:40:00

Tmavofialové gulôčky sú doslova zdravou bombou, ktorá sa postará o posilnenie zraku, zníženie cholesterolu a celkovo pevné zdravie. Na prvý pohľad bezkonkurenčné ovocie, čo sa týka množstva výživných látok, na druhej strane, ľahko sa z neho môže stať váš nepriateľ!

Čučoriedky patria medzi najzdravšie ovocie. Posilňujú imunitný systém, spomaľujú proces starnutia, čistia krv, pomáhajú pri problémoch s cholesterolom, znižujú riziko rakoviny a odbúravajú stres. To je len zlomok toho, čo dokáže toto bobuľovité ovocie spraviť s našim zdravím. Za tým všetkým stojí zmes výživných látok, vitamínov, mineráloch a kyselín, vďaka ktorým sú jedinečné.

Čítajte tiež: Celibát sa vám môže vypomstiť: Vážny dôsledok nedostatku sexu

Pásomnica ako hrozba

Horšou správou však je, že môžu byť pre nás nebezpečné! Usádza sa na nich malá pásomnica s názvom echinokok, ktorú trusom prenášajú líšky. Hrozí tak zdravotný stav - echinokokóza, ktorá sa môže prejaviť až po 15 rokoch!

Na čučoriedky nás zvyčajne prepadne hlad v horúcich letných dňoch. Keď zbadáme krík s bobulami, zvyčajne neodoláme a osviežime sa. A to je tá chyba! Čučuriedky by sa nikdy nemali jesť neumyté.

V našich lesoch pobehuje množstvo infikovaných líšok, ktoré prenášajú spomínanú pásomnicu. Keď sa usadí na čučoriedkach, nedá sa len tak ľahko zmyť!

"Ovocie či zeleninu je potrebné pred konzumáciou dôkladne poumývať pod čistou tečúcou vodou, aby sme ich zbavili nečistôt, ktoré sa na nich nachádzajú. Pretože v dnešnej dobe sa na nich môže nachádzať veľké množstvo chemických látok z ošetrovania plodín, fyzikálnych či biologických nečistôt. Preto, aby sme mohli využiť ovocie či zeleninu vo svoj prospech, mali by byť zbavené týchto nečistôt," zdôrazňuje dôležitosť umývania ovocných plodov a zeleniny výživový poradca Ing. Libor Javro.

Riziko, ktoré by sa nemalo podceniť

Dokonca sa odporúča čučoriedky radšej niekoľkokrát opláchnuť pod tečúcou vodou, keďže vajíčka pásomnice prežijú aj mrazenie či varenie. Ak by človek skonzumoval neumyté ovocie, hrozí riziko nákazy ochorenia, ktoré môže zasiahnuť aj pečeň, pľúca či mozog. Dokonca hrozí aj smrť! Choroba sa môže ľahko rozvinúť a spôsobiť cysty v tele. Keď cysta praskne, následky môžu byť fatálne!


Jeden z najväčších mýtov, ktorým nás kŕmili dlhé roky: Pravda o margarínoch!


Čo je najhoršie, môže trvať roky, kým sa infekcia prejaví. Často krát býva zamieňaná s rakovinou - hlavne v jej neskoršom štádiu. A to je už dostatočný dôvod, prečo nezabúdať na dôkladné umytie bobúľ. Keď vás nepresvedčí fakt, že sa na nich môžu nachádzať zvyšky chemických látok z pesticídov, pesvedčiť by mnohých mohol aspoň tento fakt..

2017-08-31 14:40:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia