Neskutočná sila aspirínu vás ohromí: Dokáže opraviť aj pokazené zuby!

Aspirín by mohol mať priaznivé účinky na zuby!
Zdroj: profimedia.sk
2017-09-20 09:30:00

Odvráti vznik zubného kazu. Taký je vraj podľa vedcov liek, ktorý používame na bežné bolesti. Ak užijete aspirín, je pravdepodobné, že sa vyhnete návšteve zubára. Tento liek to dokáže tak, že spustí samoobnovu zubov!

Aspirín dokáže vytvoriť nový dentín, teda tvrdú štruktúru zubov, ktorá zvyčajne poškodí zubný kaz, ako uviedli výskumníci z Queen's University Belfast. Zubný kaz je najčastejšou chorobou zubov na celom svete - postihuje až tretinu dospelých. Podľa NHS urobia pacientom v Anglicku približne sedem miliónov výplní každoročne. Odborníci tvrdia, že tieto zistenia by mohli znížiť náklady na zubnú starostlivosť vo výške 3,4 miliardy ročne!

Čítajte tiež: Benefity chorôb, o ktorých vám lekár nepovie: O týchto pozitívach ste netušili

Vedúci výskumu Dr. El Karim povedal: "Existuje obrovský potenciál, že sa nakoniec zmení prístup k jednému z najväčších zubných problémov, ktorému čelíme. Naše počiatočné výskumné zistenia v laboratóriu naznačujú, že užívanie aspirínu by mohlo ponúknuť okamžité inovatívne riešenie, ktoré umožní zubom, že sa sami zregenerujú a opravia. Nielenže by tak zuby vydržali dlhšie zdravé, ale náklady na opravu zubov by sa znížili.“

Ako opravuje zuby?

Zubný kaz sa vyskytuje vtedy, ak kyselina z úst rozpustí sklovinu a dentín zubov, čo spôsobí tvorbu dier alebo dutín. Kyselina je produkovaná baktériami, ktoré sa nachádzajú v plaku - lepivom a tenkom filme - ktorý sa vytvára na našich zuboch. Keď jeme potraviny s obsahom cukru, ten interaguje s baktériami v plaku a vytvorí sa deštruktívna kyselina. Ak povlak povolí, kyselina môže začať rozkladať povrch vášho zubu, čo spôsobí otvory známe ako dutiny. Dutina začína rozožierať zubný materiál, ktorý leží pod sklovinou: dentín. Zubný kaz môže viesť k abscesom zubov, čo môže mať za následok odstránenie zubu.

Výplň môže byť použitá na zastavenie náporu baktérií napádajúcich zub, aby sa zabránilo tomu, že dutina dosiahne najdôležitejšiu zložku zubu: buničinu. Väčšina výplní však nakoniec zlyhá a môže sa stať, že je potrebné ju vymeniť niekoľkokrát počas životnosti zubu.

Typy amalgámu zvyčajne vydržia 10 až 15 rokov. Menej robustné, ale esteticky príjemné výplne z kompozitných živíc alebo farebné výplne zubov zvyčajne až sedem rokov.

Stimulujú kmeňové bunky

Nové výsledky výskumu, ktoré boli predložené na výročnej konferencii Britskej spoločnosti pre orálny a stomatologický výskum v Plymouthe zistili, že nízke dávky aspirínu výrazne zvýšili obnovu minerálov, ktoré obnovujú silu a funkciu. Taktiež stimulovali existujúce kmeňové bunky v zube, aby regenerovali poškodenú zubnú štruktúru. Dr. El Karim povedal, že ďalším krokom bude testovanie účinnosti lieku na zubný kaz v klinických štúdiách.


Tagy:
zuby aspirín

2017-09-20 09:30:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia