Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nebezpečný trend v hlavnom meste: Smrteľná choroba útočí v Bratislavskom kraji!

Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda.
Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. (Zdroj: thinkstock.com)

Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. Stúpajúci trend pozoruje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku 21. storočia. Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší kumulatívny výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku monitorovať od roku 1985. Do konca roku 2015 zaznamenali u Slovákov i cudzincov 811 prípadov infekcie vírusom HIV.

"Zo 674 Slovákov bolo nakazených 587 mužov a 87 žien," píše úrad.

HIV infekcia prešla do štádia AIDS u 87 ľudí, z toho u 74 mužov a 13 žien. Zomrelo 59 ľudí. Slovensko však naďalej patrí k členským štátom Európskej únie (EÚ) s najnižším výskytom HIV infekcie.

Aká bola situácia minulé roky? 

V roku 2014 zaznamenali hygienici 86 prípadov HIV, čo bol doteraz najvyšší počet prípadov v jednom kalendárnom roku. Vlani evidovali rovnaký počet nových prípadov.

"Z toho sedem sme v roku 2015 diagnostikovali u cudzincov pri ich pobyte na Slovensku, a to bez prechodu infekcie do štádia AIDS," informuje úrad.

AIDS, teda syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti, hlásili vlani lekári u deviatich ľudí. Zaznamenali päť úmrtí s HIV infekciou. Všetky prípady AIDS sa vyskytli u občanov Slovenska, v prípade jedného úmrtia išlo o HIV infikovaného cudzinca.


Vypláchne z úst všetky toxíny a iné neduhy: Dôkaz, či je olejový výplach naozaj účinný!


Týka sa hlavne mužov

HIV infekciu možno počas sledovaných rokov badať najmä u mužov majúcich sex s mužmi.

"Získanie nákazy homosexuálnym stykom sa vyskytlo v 65 percentách prípadov," informoval úrad.

Heterosexuálnym stykom sa prenieslo takmer 24 percent infekcií, 2,2 percenta injekčným užívaním drog, 0,2 percenta transfúziou krvi a v 8,7 percenta prípadov lekári spôsob prenosu nestanovili.

Štádiá infekcie

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS. HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne.

Čítajte tiež: Ochráni nás pred tichým zabijakom: Neuveriteľný účinok futbalu, ktorý vás dostane do kolien!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9