Desať minút každý deň po dobu jedného mesiaca cvičila jogu: Takto žena dopadla!

Joga má množstvo výhod pre zdravie človeka.
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-13 11:30:00

O joge sa hovorí ako o zázračnom cvičení, ktoré posilňuje fyzické i psychické zdravie. Telo i myseľ sa začne meniť už v deň, kedy s ňou začnete. Vyskúšala ju aj jedna žena, bola zvedavá ako a či vôbec bude joga pôsobiť na jej telo. Pozrite sa na výsledok!

Mladá žena, editorka portálu prevention.com nikdy nebola štíhla. Mala pár kíl navyše, no so svojím telom bola nadmieru spokojná a neplánovala to meniť. Preto rozhodnutie dať sa na jogu prišlo nie z dôvodu, že by chcela schudnúť. Mala totiž iný zdravotný problém, ktorý ju trápil dlhšie obdobie. Takmer každé ráno sa prebúdzala s bolesťami chrbta. So spánkom nemala problém, aj matrac, na ktorom spala bol v poriadku. Nepríjemné bolesti ju prinútili k menšiemu experimentu, ktorý by jej mohol pomôcť. Joga totiž poriadne precvičí chrbát a spevňuje stred tela.

Už niekoľkokrát sa mladá žena odhodlávala začať s cvičením, no zakaždým to skončilo rovnako. Ostalo len pri rečiach. Celé hodiny až do večera trávila v práci a hodinu jej trvala cesta domov. Zmohla sa len na uvarenie večere a spánok. Zrazu na cvičenie nebolo čas. Tentokrát si povedala DOSŤ a vrhla sa na jogu. Desať minút denne na pohyb si predsa nájde, žiadne výhovorky! Naštudovala si kurzy jogy a potom začala.

Začiatok bol ťažký

Prvé minúty jogy jej dali zabrať. Pocítila aj také svaly, o ktorých nevedela, že ich má. Dokonca niektoré pozície ani nezvládla. Jej telo zo začiatku nebolo vôbec ohybné. Aj státie na jednej nohe, pričom držala členok druhej nohy v rukách, jej dalo zabrať. Problém mala aj so správnym dýchaním. Dýchanie zhlboka je pri tom pri cvičení jogy veľmi dôležité. Treba sa naň sústrediť a navyše, pomôže pri krkolomných pozíciách. Navyše, znižuje stres i krvný tlak a zlepšuje náladu, ako potvrdila inštruktorka jogy Kristin McGee. Nečakala, že to bude až také ťažké, správne dýchanie úplne zvládla až na konci experimentu, t.j. po jednom mesiaci.

Mladá žena nemala dokonalú štíhlu postavu. S kilami navyše mala problémy vykonať niektoré pózy. Nebola ohybná a prekážalo jej objemnejšie telo. Podľa inštruktorky jogy Rosanny Gordon môže tvar tela a kostnej štruktúry urobiť veľký rozdiel v tom, ako človek urobí niektoré jogové pózy. Aj s tým mladá editorka bojovala.. Našťastie len na začiatku experimentu.


Vypláchne z úst všetky toxíny a iné neduhy: Dôkaz, či je olejový výplach naozaj účinný!


Veľkou výhodu bol fakt, že kvôli joge nemusela opustiť svoju komfortnú zónu - domov. Mohla cvičiť doma v obývačke. Zvykla ju cvičiť ráno po zobudení a párkrát ju dokonca skúšala aj pred spaním. A sama sa čudovala, ako to na ňu zapôsobilo. Lepšie sa jej spalo!

Obávala sa však, že jej joga zasiahne do peňaženky. Treba predsa oblečenie a iné vybavenie, aby ju mohla cvičiť. Nakoniec sa ukázalo, že nič nepotrebuje. Mäkkú podložku mala a na cvičenie jej stačilo staré tričko a pohodlné legíny. Dokonca niekedy cvičila len v spodnej bielizni.

Keďže chcela, aby mala po mesiaci nejaké výsledky, každú stredu prinútila svoje lenivé "ja" a hodinu strávila s inštruktorom jogy. Bol to jediný deň v týždni, ktorý mala voľnejší. Na konci hodiny, keď už len ležala na podložke a sústredila sa na dýchanie, k nej prišiel inštruktor, dotkol sa jej hlavy a povedal, aby sa viac upokojila. Aj ďalšiu hodinu ju na to upozornil, až cítila, ako sa jej svaly zakaždým uvoľnili viac a viac a cítila sa oddýchnutá. Sama si uvedomila, že vtedy bola veľmi nervózna. Zistila, že hodina s inštruktorom v hale je na nezaplatenie. Doma je úplne sama a cvičí len podľa seba. A taktiež si nie je istá, či má správnu techniku. Inštruktor dohliada na to, aby cvičila správne. Navyše, tá atmosféra v telocvični je neopísateľná. Každý jej podľahne a skutočne uvoľní svoje telo i myseľ.

Takto dopadla

Mladá žena nevedela na začiatku experimentu, koľko vážila. Jej cieľom nebolo schudnúť, chcela si len zlepšiť držanie tela a zbaviť sa pulzujúcej bolesti v hornej časti chrbta. Existuje celý rad štúdií, ktoré potvrdzujú pozitívne účinky jogy - priaznivo vplýva na náladu, dýchanie, flexibilitu, energiu a chrbát. Samozrejme, že vám aj spevní telo, no záleží na tom, ako často a dlho ju cvičíte a či sa pri nej zdravo stravujete.

Napriek tomu, že ju mladá žena cvičila len 10 minút denne, si všimla na vlastnej koži jej výhody! Do konca mesiaca zvládala balančné pozície, ktoré boli náročnejšie na silu, pohyblivosť a hlavne koordináciu. Celkové držanie tela mala lepšie, chodila s vystretým chrbtom, s čím mala predtým problém. Dokázala vyjsť na tretie poschodie bez toho, že by sa zadýchala. A chrbát? Aj keď bolesti nie sú úplne preč, bolí ju oveľa menej, pričom niektoré dni vôbec!

Čítajte tiež: Rýchla záchrana pre nafúknuté bruško: Už do jednej minúty výsledky, o akých sa vám nesnívalo!

Fotogaléria

2016-06-13 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia