Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nenápadný ELIXÍR, ktorý prinúti bunky k OBNOVE: Bonusom je OMLADENÁ pleť a nulový zápal v tele

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nachádza sa v určitom ovocí aj zelenine, najmä v hroznových šupkách, orechoch a červenom víne. Má množstvo zdravotných výhod a je skvelým spojencom v starostlivosti o pleť. Napriek tomu je stále veľkou neznámou pre mnohých ľudí.

Táto zložka má antioxidačné, kardioprotektívne, neuroprotektívne, protizápalové a protirakovinové účinky. Resveratrol nájdete v perorálnych doplnkoch, ako aj v kozmetických krémoch. Jeho perorálna konzumácia je dobre tolerovaná, bezpečná a netoxická, ako sa píše na steptohealth.com. Rovnako bezpečná je aj lokálna aplikácia resveratrolových krémov. Pozor si však treba dať na jeho koncentráciu, vyššia ako 0,5 percenta zvyčajne spôsobuje podráždenie. Týchto 10 vecí by ste o ňom mali vedieť. 

1. Antioxidant na likvidáciu voľných radikálov

Resveratrol je mnohými považovaný za molekulu proti starnutiu. Funguje ako duálny antioxidant, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály a zvýšiť vnútornú schopnosť tela zbaviť sa ich. V kombinácii s baicalínom a vitamínom E omladzuje pokožku.

2. Bojovník proti starnutiu

Poradí si s príznakmi starnutia ako sú:

  • jemné linky a vrásky
  • ochabnutá pokožka
  • hyperpigmentácia
  • drsná koža

3. Pomáha pri problémoch s pigmentom

Resveratrol je inhibítor tyrozinázy. Ide o enzým, ktorý je príčinou nadmernej pigmentácie. Je teda sľubným prostriedkom na liečbu pigmentových porúch a škvŕn na koži.

Nenápadný ELIXÍR, ktorý prinúti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Zlepšuje stav akné

Štúdie dermatológov odhalili, že je účinným bojovníkom proti akné. Acne vulgaris je ochorenie charakterizované zápalovou imunitnou odpoveďou na baktérie Propionibacterium acnes. Resveratrol je antibakteriálny a dokáže bojovať s mikróbami.

5. Má protizápalové účinky

Zápalové dermatózy sú najčastejším klinickým problémom v dermatológii. Resveratrol má protizápalové účinky a znižuje zápal v tele.

6. Poradí si s rakovinou

Oxidačný stres je hlavným prispievateľom k rozvoju rakoviny kože, ako je melanóm. V dôsledku toho môže užívanie antioxidantov, vrátane resveratrolu, pomôcť pri prevencii a liečbe tohto onkologického ochorenia.

Nenápadný ELIXÍR, ktorý prinúti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Regeneruje epiderm

Lokálna aplikácia resveratrolu urýchľuje regeneráciu pokožky po peelingových procedúrach zvýšením produkcie kolagénu. A čo viac, znižuje podráždenie a začervenanie pokožky.

8. Chráni pred ultrafialovým žiarením (UV)

Nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu spôsobuje spálenie, fotostarnutie a rakovinu kože. Štúdie ukázali, že resveratrol chráni pokožku pred UV žiarením. Navyše, chráni keratinocyty, teda kožné bunky, pred poškodením UVB.

9. Zastaví rast keloidov

Keloidy sa môžu objaviť na akomkoľvek mieste, kde došlo k poškodeniu kože. Za ich vznikom môže byť akné, uštipnutie, škrabanec, či popálenina. Objaviť sa môžu aj po chirurgickom zákroku. Ide o nadmerný rast tkaniva v okolí rany. Našťastie, štúdie v oblasti biovedy naznačujú pozitívne účinky resveratrolu na tieto jazvy. Spomalí a dokonca zastaví ich rast. Podporuje totiž produkciu kolagénu.

10. Hojí rany

Hojenie kožných rán zahŕňa tvorbu nových fibroblastov a keratinocytov, aj kolagénu. Podľa viacerých pozorovaní resveratrol stimuluje bunkovú obnovu, čo urýchľuje proces hojenia.

Viac o téme: VínoZdraviePrevenciaResveratrol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9