Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Diagnóza po pár SEKUNDÁCH? Bežná každodenná ČINNOSŤ napovie, či trpíte CUKROVKOU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Umelá inteligencia (AI) ide míľovými krokmi vpred a pomaly sa dotýka aj zdravotnej starostlivosti. Najnovšie dokáže rozpoznať ochorenie len na základe toho, akým spôsobom človek rozpráva.

Boli sme už svedkami množstva spôsobov, ako AI pomáha zrýchliť lekárske diagnózy, no teraz je tu niečo nové.

Či už je človek ospalý alebo ním lomcujú nejaké emócie, možno si všimnúť, že jeho hlas býva trochu iný, pričom je ovplyvnený množstvom biologických faktorov. Práve tento fakt otvára príležitosť pre AI, ktorá dokáže spozorovať jemné zmeny, ktoré sa môžu vyvinúť so zmenami v zdraví, ako sa píše na sciencealert.com. Štúdiu vykonali vedci z jednej spoločnosti, ktorá vyvíja a predáva technológiu detekcie AI. Výskum bol publikovaný v Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.

„Súčasné metódy detekcie si môžu vyžadovať veľa času, cestovania a nákladov,“ hovorí Jaycee Kaufman, vedec z Klick Labs. "Hlasová technológia má potenciál tieto bariéry úplne odstrániť."

Viac ako 80-percentná presnosť

Tím požiadal 267 účastníkov – niektorí s diabetom 2. typu a niektorí bez –, aby šesťkrát denne zaznamenávali pevnú frázu do telefónnej aplikácie po dobu dvoch týždňov. Celkovo bolo spracovaných 18 465 nahrávok, aby sa z vokálov extrahovalo 14 rôznych charakteristík, vrátane výšky a intenzity.

Diagnóza po pár SEKUNDÁCH?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskumníci použili súbor týchto nahrávok na trénovanie AI na to, ako znie hlas človeka, na základe faktorov, ako je pohlavie, vek, BMI a či má alebo nemá cukrovku 2. typu. Zostávajúce vzorky použili na testovanie toho, čo sa AI „naučila“. S prihliadnutím na vek a pohlavie bol model schopný rozpoznať diabetes 2. typu s presnosťou 89 percent u žien a 86 percent u mužov.

Je zaujímavé, že kľúčové hlasové signály, ktoré identifikovali diabetes 2. typu, boli odlišné u mužov a žien. U mužov boli najdôležitejšie zmeny intenzity a amplitúdy, u nežnejšieho pohlavia to boli variácie vo výške tónu.

Zmení sa spôsob kontroly cukrovky?

Výskumníci pripúšťajú, že na potvrdenie týchto výsledkov je potrebné testovať väčšie a rôznorodejšie skupiny ľudí, ale prvé zistenia sú pozitívne. Diagnostika cukrovky 2. typu si vyžaduje odber krvi, po ktorom nasleduje dlhé čakanie na analýzu a správu. Táto metóda potrebuje len o niečo viac ako prístup k aplikácii pre smartfóny.

Zatiaľ čo 1 z 11 dospelých na celom svete trpí týmto stavom, vedci si myslia, že stovky miliónov ľudí nevedia, že žijú s cukrovkou 2. typu. Schopnosť znížiť tento počet by tiež znamenala možnosť skoršieho zavedenia liečby a zníženie nákladov na liečbu cukrovky v populácii.

"Náš výskum poukazuje na významné hlasové rozdiely medzi jednotlivcami s diabetom 2. typu a bez neho a mohol by zmeniť spôsob, akým lekárska komunita kontroluje cukrovku," hovorí Kaufman.

Viac o téme: ChorobaCukrovkaDiagnostikaHlasRozprávanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9