Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Skrytý JED v kuchyni? Jedna z najpoužívanejších POTRAVÍN sa javí ako veľký HAZARD

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máloktorá kuchyňa sa zaobíde bez neho. Olej, hlavne ten rafinovaný, sa často skloňuje v súvislosti s jeho negatívnymi účinkami na ľudské zdravie. Naozaj je taký zlý?

Jednoducho povedané, rafinovaný olej je umelo spracovaný, aby sa dosiahla ľahká a nelepivá textúra. Existuje niekoľko rôznych druhov rafinovaných olejov – slnečnicový olej, olej z ryžových otrúb, sójový olej a ďalšie, pričom každý je svojím spôsobom špecifický. Majú však spoločnú jednu vec. Všetky prechádzajú procesom čistenia, pri ktorom sa zlúčeniny menia pomocou niektorých chemikálií, ako informuje food.ndtv.com. Tu sa však vynára otázka: je rafinovaný olej bezpečný na konzumáciu?

Podľa odborníka na výživu Richa Ganganiho sa rafinovaný olej považuje za jedovatý, pričom trvá určitý čas (7-12 hodín), kým sa prejavia nejaké príznaky. Hoci sa to môže zdať až príliš, odborník to vysvetľuje v rámci troch oblastí, prečo by rafinovaný olej nemusel byť práve najlepšou voľbou. 

Proces rafinácie

Ide o celkovú úpravu oleja. Proces rafinácie zahŕňa postupy ako bielenie, odvoskovanie, deodorizáciu, odgumovanie a odkysľovanie, ktoré znižujú obsah chlorofylu, chuť a živiny v oleji. To má za následok zvýšené riziko oxidácie a zápalu v tele.

Skrytý JED v kuchyni?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Používanie chemikálií

Počas procesu čistenia sa používa viac ako 10 druhov chemikálií na extrakciu väčšieho množstva oleja zo semien a orechov. Niektoré z týchto chemikálií sú v prírode škodlivé a pridávajú do našich jedál rôzne nebezpečné zlúčeniny.

Zvýšené riziko

Počas extrakcie sa kvôli náročnému spracovaniu z orechov a semien odstránia nutričné hodnoty. To vedie k problémom so srdcom a tráviacim ťažkostiam.

Viac o téme: OlejZdraviePrevenciaRafinovaný olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9