Keď vás postihne gastritída, bolestiam a páleniu záhy v hornej časti žalúdka sa nevyhnete. Hoci nejde o nebezpečný zápal, človeka vie vyradiť z každodenných povinností. Ako sa zbaviť bolestí bez použitia liekov?
Niektorí okamžite siahajú po liekoch, iní dúfajú, že bolesť odoznie sama. Našťastie, existujú prírodné metódy, ktoré zaberajú, píše sa na steptohealth.com.
Spúšťače a príznaky
Gastritída je zápal žalúdočnej sliznice. Tá má na starosti ochranu vnútorných stien žalúdka pred žalúdočnou kyselinou. Spúšťačov tohto ochorenia je viacero.
Medzi najznámejšie patrí:
- fyzický alebo psychický stres
- infekcie spôsobené baktériou Helicobacter pylori
- úzkosť
- konzumácia alkoholu a tabaku
- operácie
Symptómy tohto ochorenia sú individuálne. V závislosti od závažnosti môže byť potrebná gastroskopia.
Toto sú jej najčastejšie príznaky:
- nadúvanie
- bolesť brucha
- pálenie žalúdka
- plynatosť
- zvracanie
- krv v stolici
Potraviny, ktoré pomôžu
Na gastritídu zaberajú niektoré potraviny, ktoré bežne nájdete doma. Ide o domáce lieky, ktoré sú skutočne účinné. Čo pomáha v úľave od bolesti?
1. Zemiaková šťava
Surové zemiaky sú vynikajúcou voľbou na liečbu gastritídy. To platí najmä vtedy, ak použijete ich šťavu. Má skvelé antacidové vlastnosti, ktoré znižujú zápal žalúdka, ako aj tvorbu plynov.
Ingrediencie:
- 2 zemiaky
Postup:
Najprv ošúpte dva zemiaky a nastrúhajte ich. Potom ich vložte do sitka a vytlačte z nich šťavu. Tú zrieďte s teplou vodou, ktorá jej dodá tekutejšiu konzistenciu. Šťavu pite aspoň trikrát denne.
2. Ryžová voda
Funguje podobne ako zemiaková šťava. Je veľmi účinná pri liečbe chorôb, ako je gastritída.
Ingrediencie:
- 4 šálky vody
- 1/2 šálky ryže
Postup:
Najskôr zohrejte vodu, kým nezovrie. Potom pridajte ryžu. Varte 8 minút a potom odstavte z ohňa. Nakoniec ryžu preceďte a vodu z nej odložte bokom. Počkajte, kým vychladne. Pite dvakrát denne.
3. Prírodný jogurt
Konzumácia prírodného jogurtu zabraňuje zápalu žalúdočnej sliznice. Toto jedlo obsahuje probiotiká a laktobacily, vďaka ktorým sa znižuje schopnosť kolonizácie baktérie Helicobacter pylori. Nemusíte hneď bežať do obchodu, viete si ho pripraviť aj v pohodlí domova!
Ingrediencie:
- väčší hrniec
- sklenené nádoby s viečkom
- nepasterizované mlieko (môže byť aj čerstvé, plnotučné)
- biely jogurt
Postup:
Na 1 liter mlieka pripadá približne 200 ml jogurtu. Mlieko nalejte do hrnca a bez miešania zohrejte na 80°C. Odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť na 35°C. Primiešajte jogurt a teplý nápoj prelejte do pripravených fliaš. Prikryte dekou a nechajte 10 až 12 hodín.
4. Ovos
Ovos dokáže účinne liečiť zápal a pálenie záhy spôsobené gastritídou. Je to vďaka obsahu rozpustnej vlákniny, ktorá má množstvo zdravotných výhod.
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsa
- 2 šálky vody
Postup:
Najprv zohrejte vodu a potom v nej uvarte ovos po dobu 6 minút. Neslaďte cukrom, ani medom. Ovsenú vodu by ste mali piť ráno počas raňajok.
5. Organický med
Aj organický med pomáha v boji proti gastritíde. Znižuje nepríjemné pálenie a lieči žalúdočnú sliznicu.
Ingrediencie
- 1 šálka vody
- 2 alebo 3 polievkové lyžice organického medu
Postup:
Zohrejte šálku vody, ale nesmie byť príliš horúca. Pridajte med, dobre premiešajte a vypite. Vzniknutý nápoj pite najmä ráno.