Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Odborník varuje pred ôsmimi skorými PRÍZNAKMI možného NÁDORU v tele: Aj takto sa môže UKÁZAŤ choroba!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci skoršie varovné príznaky rakoviny sa môžu značne líšiť v závislosti od typu tejto choroby, existujú určité všeobecné prejavy, na ktoré si treba dávať pozor.

Rakovina je výsledkom poškodenia alebo zmeny genetického materiálu našich buniek.

Takéto zmeny sa môžu vyskytnúť v dôsledku mnohých faktorov, ako je starnutie, vystavenie sa určitým chemikáliám a látkami, životný štýl a dokonca aj zdedené génové mutácie,“ vysvetľuje Dr Wouter Hendrickx, hlavný výskumník laboratória Functional Cancer Omics Laboratory na oddelení rakoviny v Sidra Medicine pre express.co.uk

Ako ďalej odborník pokračuje, rakovina sa považuje za vážnu chorobu, preto sú pravidelné skríningy a samovyšetrenia rozhodujúce. Vďaka nim si všimnete, že sa niečo deje s vaším telom. Skoré odhalenie a tým pádom aj liečba zvyšuje šancu, že sa rakoviny úplne zbavíte. 

Odborník varuje pred ôsmimi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Takto môže dať o sebe vedieť

Čo sa týka samovyšetrenia, mali by ste spozornieť, ak zbadáte akékoľvek nezvyčajné príznaky. Dr Hendrickx vymenoval všeobecné skoré príznaky rakoviny:

  • Nezvyčajné hrče alebo opuch
  • Nevysvetliteľná strata alebo prírastok hmotnosti
  • Pretrvávajúca únava
  • Zmeny na koži
  • Ťažkosti s prehĺtaním
  • Pretrvávajúci kašeľ
  • Problémy s dýchaním
  • Nevysvetliteľné bolesti

"Mnohé z týchto symptómov však môžu byť spojené aj s inými stavmi ako je rakovina," varuje doktor Hendrickx. "Preto je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom, ak spozorujete akékoľvek pretrvávajúce alebo nevysvetliteľné symptómy."

Odborník varuje pred ôsmimi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Liečba sa neustále zlepšuje

Odborník však ubezpečuje, že tempo zlepšovania liečby rakoviny sa stále zrýchľuje, čo je vidieť posledné desaťročia. 

„Pokroky v genomike viedli k vývoju personalizovaných terapií, ktoré upravujú liečbu na základe špecifickej genetickej výbavy rakoviny človeka. Imunoterapia, ktorá využíva silu imunitného systému tela na boj s rakovinou, je ďalšou oblasťou rýchleho pokroku. Podobne pokrok v technológiách, ako je úprava génov CRISPR a terapie CAR-T bunkami, má obrovský potenciál," neskrýva nadšenie doktor. 

Nedávno sa dokonca zistilo, že mikrobióm hrá určitú úlohu a vplýva na náš imunitný systém. Hoci pokrok je rýchly, kým budú nové poznaky implementované do nových liečebných postupov a schválené, to vyžaduje určitý čas. Musí sa dbať na bezpečnosť a účinnosť. Stále platí, že každý, kto si všimne na sebe čokoľvek neobvyklé, mal by vyhľadať svojho lekára. 

Viac o téme: ZdravieRakovinaNádorPrevenciaPríznaky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9