Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FARBA kože ako zrkadlo vášho zdravotného stavu: Kedy môže ísť o problémy s PEČEŇOU!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Žiarivá, hladká pokožka je považovaná za znak dobrého zdravia. Keď je trochu opálená, pridáva jej to na kráse. No prečo sa niekedy sfarbí do oranžova?

Čudne sfarbená pokožka nemusí byť len estetickou záležitosťou. Keď sa z ničoho nič zmení na oranžovú, často to človeka šokuje. A pritom za tým môže byť len maličkosť, napríklad vyšší prísun určitých potravín, ako sa píše na livetrong.com.

„Môže ísť o krátkodobý stav, ktorý časom sám odznie, ale aj vážnejší zdravotný problém,“ konštatoval lekár a odborník na zdravú výživu William Li.

Toto sú podľa neho dôvody, prečo sa farba pokožky môže náhle zmeniť na oranžovú a kedy je potrebné navštíviť lekára.

1. Máte karotenémiu

Milujete mrkvu? Každodenná konzumácia oranžovej zeleniny môže byť dôvodom, prečo sa  pokožka stáva oranžovou.

„Karoténémia je neškodný stav, pri ktorom koža pripomína farbu tekvice práve kvôli vysokej konzumácii potravín, obsahujúcich vysoké hladiny karoténu, teda prírodného pigmentu," vysvetlil doktor Li.

FARBA kože ako zrkadlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dochádza k tomu vtedy, keď sa prebytok betakaroténu v krvi usadí na častiach tela s hrubšou pokožkou ako sú dlane, chodidlá, kolená, lakte a záhyby okolo nosa. Zatiaľ čo pokožka vyzerá oranžovo, farba očných bielok sa nemení a aj sliznica úst zostáva ružová a zdravá.

Okrem mrkvy majú vysoký obsah betakaroténu aj tieto potraviny:

  • marhule
  • kantalup
  • mango
  • pomaranče
  • tekvica
  • sladké zemiaky

Dokonca aj potraviny ako jablká, kapusta, listová zelenina, kivi, špargľa, vajcia a syr môžu spôsobiť karotenémiu, keď sa konzumujú vo veľkom množstve.

„Okrem jedla môžu sfarbiť pokožku do oranžova aj doplnky stravy či vitamíny s obsahom betakaroténu,“ upresnil doktor Li.

Ak je vaša pokožka zafarbená od jedla, riešenie je jednoduché, treba znížiť konzumáciu potravín obsahujúcich betakarotén a zafarbenie zmizne. Môže to však trochu trvať. Keď sú však oranžové alebo žlté aj očné bielka a jazyk, ihneď navštívte lekára, pretože môžete mať žltačku, ktorá môže vyvolať zlyhanie pečene alebo niektoré druhy rakoviny.

2. Užívate určité lieky

Vaša lekárnička môže obsahovať odpoveď na náhlu zmenu farby pleti.

FARBA kože ako zrkadlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Niektorí ľudia reagujú na určité lieky tak, že sa ich kožný pigment zmení a niekedy vyzerá oranžovo," tvrdí odborník na výživu.

Niektoré medikamenty spôsobujú chemickú reakciu, ktorá vedie k zmene farby pokožky. Ak si myslíte, že za ňu môže liek, ktorý denne užívate, porozprávajte sa so svojím lekárom, ktorý vám vie upraviť dávku alebo predpíše iný medikament.

3. Používate samoopaľovací prípravok

Niektoré samoopaľovacie prípravky obsahujú chemikáliu nazývanú dihydroxyacetón, ktorá má oranžovú farbu a zafarbí pokožku tak, aby pripomínala opálenie.

„Pri ich nadmernom používaní však môže vaša pokožka vyzerať oranžovo,“ tvrdí Li.

Ako dodal, pri samoopaľovacích prípravkoch platí, že menej je viac.

„Ak ste to prehnali, stačí na pokožku naniesť detský olej, nechať niekoľko minút pôsobiť a následne sa v sprche poriadne vydrhnúť špongiou,“ radí odborník.

4. Práve ste podstúpili operáciu

Ak ste práve podstúpili chirurgický zákrok a vaša pokožka v tejto oblasti má marhuľovú farbu, nie je to nič nezvyčajné. Aj keď toto náhle sfarbenie kože môže byť na prvý pohľad alarmujúce, zvyčajne existuje jednoduché, neškodné vysvetlenie.

„Oranžovo-hnedá farba na koži po operácii je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená betadínom, antiseptickou tekutinou, ktorá sa používa na čistenie a prípravu oblasti kože, ktorá bola operovaná,“ uviedol Li.

FARBA kože ako zrkadlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ak si postihnuté miesto budete umývať mydlom a vodou, ľahko odstránite zvyšky antiseptika.

5. Máte hypotyreózu

Problémy so štítnou žľazou môžu tiež vyvolať oranžový odtieň vašej pokožky.

„Napríklad pri takej hypotyreóze, keď sa neprodukuje dostatok hormónov, sa stáva, že sa karotén nahromadí v krvi,“  konštatoval Li.

Medzi ďalšie príznaky hypotyreózy patrí:

  • únava
  • necitlivosť a brnenie v rukách
  • zápcha
  • prírastok hmotnosti
  • svalová bolesť a slabosť
  • depresia
  • fyzické zmeny na tvári

Ak máte niektorý z vyššie uvedených príznakov, navštívte svojho lekára, aby vás vyšetril. Hypotyreóza je zvyčajne liečená liekmi.

Kedy navštíviť lekára?

Ak spozorujete akékoľvek náhle, nevysvetliteľné sfarbenie kože, dohodnite si stretnutie so svojím lekárom. Aj keď sa vaša pokožka môže zmeniť na oranžovú z mnohých dôvodov a väčšina z nich nie je vážna, niektoré príčiny si vyžadujú naliehavú lekársku pomoc. Môže ísť o problémy s pečeňou, žlčníkom, trávením, ale aj o ťažkú dehydratáciu, či podvýživu.

Viac o téme: KožaZdravieMrkvaOranžová pokožka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9