Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MAGNÉZIUM vám môže UŠKODIŤ: Kedy môže vyvolať ZÁVRATY a svalovú paralýzu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Keď ho máte málo, môže vás rozbolieť hlava, keď až príliš, bude vám na zvracanie. Áno, aj dôležitého minerálu, akým je horčík, by nemalo byť veľa, inak vám to dá pocítiť.

Ak vám hypermagneziémia nič nehovorí, zrejme ste ju nikdy nezažili. Alebo ste o tom nevedeli, že ju máte. Ide o zdravotný stav, ktorý môže viesť k vážnym, dokonca smrteľným následkom! Zvyčajne s ním bojujú ľudia so zlyhaním obličiek, no postihuje aj tých, ktorí konzumujú príliš veľa horčíka prostredníctvom doplnkov alebo liekov, píše sa na steptohealth.com.

K tomuto stavu dochádza vtedy, keď je v krvi príliš vysoká koncentrácia horčíka. Normálna hodnota tohto prvku u dospelého človeka je 1,5 až 2,5 mEq/l. Ak sa tieto hodnoty prekročia, lekári diagnostikujú hypermagneziémiu. Jej prítomnosť znamená, že máte v tele hydroelektrolytickú nerovnováhu.

Potrebný k životu

Horčík je jedným z elektrolytov. Cieľom elektrolytu je vytvoriť elektrický náboj, keď sa rozpustí v telesných tekutinách. Väčšina horčíka v tele však nemá elektrický náboj. V každom prípade je hypermagneziémia zriedkavý stav spojený s problémami s obličkami. Aj preto sa najčastejšie prípady vyskytujú u tých, ktorí majú problém s týmto orgánom. 

Na druhej strane, bez horčíka by sme nemohli žiť. Ide o základný prvok pre všetky živé bytosti nevyhnutné pre život. Existuje viac ako 300 enzýmov, ktoré vyžadujú horčík k tomu, aby vykonávali niektoré z najdôležitejších funkcií. V princípe bunky regulujú tok horčíka. Zaktivovaný prvok zmierňuje rôzne biochemické reakcie v tele.

MAGNÉZIUM vám môže UŠKODIŤ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Udržiavanie normálnej hladiny horčíka je pre ľudské zdravie nevyhnutné. Akýkoľvek nedostatok alebo nadbytok tohto prvku teda môže spôsobiť problémy so srdcom a nervovým systémom. Hypermagneziémia, teda priveľa minerálu v tele, je nebezpečná a môže mať negatívne dôsledky. 

Príčiny hypermagneziémie

Keďže obličky sú zodpovedné za vylučovanie horčíka, akékoľvek poškodenie môže viesť k hypermagneziémii.

Hlavnými príčinami sú:

  • Renálna insuficiencia – najčastejšia príčina hypermagneziémie, zlyhanie obličiek bráni normálnemu vylučovaniu horčíka
  • Nadmerné užívanie niektorých látok, ako sú laxatíva, antacidá alebo niektoré doplnky stravy.
  • Niektoré chemoterapeutické liečby, ktoré môžu viesť k rozvoju syndrómu rozpadu nádoru. To zase spôsobuje zvýšenie hladiny horčíka.
  • Ťažké, rozsiahle popáleniny
  • Iné chronické stavy, ako je hypotyreóza a Addisonova choroba

Symptómy a diagnóza

Na diagnostiku hypermagneziémie sa používajú krvné testy, ktoré vám spraví lekár. Keď sú hladiny horčíka len mierne zvýšené, zvyčajne to nepocítite na svojej koži. Ak sa však index horčíka naďalej zvyšuje, je veľmi pravdepodobné, že sa objavia nasledujúce príznaky:

  • Svalová slabosť
  • Zvracanie a nevoľnosť
  • Bolesť hlavy
  • Nepravidelný alebo pomalý tlkot srdca
  • Teplo a začervenanie tváre
  • Ospalosť
  • Závraty, mdloby a/alebo pomalé reflexy
  • Pomalé dýchanie
  • Svalová paralýza

MAGNÉZIUM vám môže UŠKODIŤ:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dokonca sa stáva, že osobu s hypermagneziémiou nie je možné zobudiť a má tiež ťažkosti s pohybom rúk a nôh! V tom prípade treba ísť ihneď za lekárom. Mali by ste sa s ním poradiť aj vtedy, ak cítite, že máte pomalé dýchanie a taktiež srdcovú frekvenciu. Zvýšená ospalosť a svalová slabosť sú tiež dôvodom, prečo sa obrátiť na odborníka. 

Ako vyzerá liečba?

Ak vám zistia, že máte v tele nadbytok minerálu, nasleduje liečba. Tá závisí od toho, čo ju spôsobuje. Ľudia s renálnou insuficienciou, čo je najviac postihnutá skupina, musia dodržiavať prísnu kontrolu pod dohľadom lekára, čo sa týka liekov, ktoré užívajú. Tieto prípady zvyčajne vyžadujú dialýzu. Tá pomáha obličkám eliminovať niektoré chemikálie a odpad z krvi, keďže obličky nedokážu túto funkciu plniť samy. Sú chvíle, keď dialýza nie je potrebná a na nápravu stačí farmakologická liečba.

Zvyčajne na tento stav lekár predpíše glukonát vápenatý alebo diuretiká. Vo všeobecnosti by sa pacienti mali držať ďalej od laxatív a antacíd s obsahom horčíka. Ak má človek sklony k zápche, musí svoju situáciu regulovať prostredníctvom vyváženej stravy bohatej na vlákninu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaMagnéziumHorčík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9