Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obľúbené JEDLO z detstva s BONUSOM, ktorý využijete v LETE: Koniec častému problému kvôli SLNKU

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak je cesta do lekárne alebo drogérie príliš dlhá, svoju úlohu splnia aj prírodné prostriedky, ktoré nájdete u seba doma. Potešia sa hlavne milovníci paradajkových polievok, ktoré majú skrytú výhodu.

Spálená pokožka nie je nič zábavné. Vtedy to mnohým dôjde. Nedostatočne sa natreli opaľovacím krémom alebo sa naň úplne vykašľali. Podľa Better Health môže už menej ako 15 minút nechráneného slnenia viesť k spáleniu, ktoré bude nielen bolestivé a tiež k trvalému poškodeniu kože, ako sa píše na thelist.com.

Pomôže!

Neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Kým sa zbavíte následkov opaľovania, potrvá to istý čas. Na druhej strane, lepší pocit vám dodajú mlieka po opaľovaní alebo tiež určité domáce prostriedky. Otázkou ostáva, ktoré z nich sú skutočne účinné. Spomínajú sa ovsené vločky i jablčný ocot, no taktiež paradajky. Údajne stačí plátky rajčiny aplikovať na postihnutú pokožku. Naozaj nám táto zelenina pomôže? 

Použitie plátkov paradajok na ošetrenie pokožky môže znieť ako bláznivá liečba, ale v skutočnosti  funguje, aspoň podľa Good Housekeeping. Zelenina bude mať chladiaci efekt na vašej pokožke. Podľa StyleCaster pomôže čerstvá paradajková šťava pri akomkoľvek začervenaní alebo opuchu spojenom s úpalom. Zmierni červenú farbu a zápal a upokojí. Dokonca je dobrá na akýkoľvek druh spálenia, nielen na ten od slnka!

Nenahradia opaľovací krém

StyleCaster poznamenáva, že konzumácia paradajok vás môže taktiež ochrániť pred slnkom, ak ich budete jesť pravidelne! Podľa niektorých odborníkov sa v zelenine nachádza magická zložka a veľmi účinný antioxidant. Ide o lykopén, teda živinu, ktorá môže posilniť reakciu pokožky na škodlivé UV žiarenie. Presnejšie povedané, môže neutralizovať škodlivé molekuly, produkované v koži, vystavenej ultrafialovým lúčom slnka. Poškodenie spôsobené molekulami voľných radikálov v kožných štruktúrach a DNA môže viesť k predčasnému starnutiu a rakovine kože.

Obľúbené JEDLO z detstva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vaše telo si tak vybuduje obranu proti týmto škodlivým lúčom. Paradajky vás, samozrejme, nezachránia pred spálením, ale ide o celkom dobrý bonus, ktorý môžete získať z ich pravidelného jedenia.

V štúdii BBC malá skupina žien, ktoré sa ľahko spálili na slnku, jedla zvýšené množstvá paradajkového pretlaku počas 12 týždňov. Výsledok? Na konci tohto obdobia sa zistilo, že zaznamenali 30% zvýšenie ochrany pred spálením. Účinok jedenia paradajok bol rovnaký ako v prípade, keby ste si natreli na pokožku opaľovací krém s faktorom 1,3.

Dokonca boli zaznamenané zmeny, čo sa týka prejavov starnutia, ktoré boli miernejšie. Ako ukázali testy na University of Newcastle, lykopén znižuje poškodenie mitochondriálnej DNA v koži vplyvom slnka. Jeho narušenie súvisí aj so starnutím pleti.

Profesor Lesley Rhodes z Manchesterskej univerzity povedal: "Paradajková diéta výrazne zvýšila hladinu prokolagénu v pokožke. Tieto zvyšujúce sa hladiny naznačujú potenciálne zvrátenie procesu starnutia pokožky."

To však neznamená, že môžete opaľovací krém vymeniť za paradajkový pretlak. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúčajú chrániť sa pred slnkom nielen opaľovacím krémom so SPF 15 alebo vyšším. Zakryte si čo najväčšie množstvo pokožky vhodným oblečením, zdržiavajte sa tiež v tieni a nezabúdajte na klobúk so širokým okrajom.

Viac o téme: ZeleninaRajčinyParadajky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9