Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najčastejšie CHYBY pri užívaní DOPLNKOV výživy: NEZABERAJÚ a spôsobujú zdravotné problémy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Užívanie vitamínov je účinný spôsob, ako pridať do stravy živiny, ktoré telu môžu chýbať. Niektorí si ich dajú hneď ráno po prebudení, iní pred tým, ako sa uložia na spánok. Málokto vie, že by malo mať svoje pravidlá.

Niektoré nalačno, iné nie

Dopriať si vitamíny na začiatku dňa je dobrá stratégia, hlavne v prípadoch, ak ste počas dňa zaneprázdnení a mohli by ste na ne zabudnúť. Na druhej strane, ich užívanie na lačný žalúdok môže mať určité nevýhody. Než sa rozhodnete, či zjete vitamín bez jedla alebo nie, je najlepšie vedieť, ako ho vaše telo absorbuje, píše sa na livestrong.com.

„V prvom rade musíte zistiť, či sú tieto medikamenty rozpustné vo vode alebo v tukoch," konštatovala dietologička Crystal Scottová.

Ako vysvetlila, medzi vitamíny, rozpustnými vo vode, patrí vitamín C a B, ktoré telo rýchlo vstrebe, ale neuloží. Naopak, vitamíny A, D, E a K sa považujú za rozpustné v tukoch, takže zostanú v tkanivách tela.

„Ak beriete C a B vitamíny, môžete ich užívať nalačno, pravdepodobne nespôsobia žiadne tráviace problémy," tvrdí Scottová.

Najčastejšie CHYBY pri užívaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V prípade vitamínov rozpustných v tukoch ich radšej konzumujte s jedlom, a to práve kvôli reabsorpcii. Ako už samotný názov napovedá, sú najúčinnejšie, keď sa užívajú so zdrojom tuku.

„To umožňuje ich ukladanie v tele, inak živiny prejdú priamo cez váš tráviaci systém,“ poznamenala Scottová.

Riziká užívania na prázdny žalúdok

Bolesti brucha

Boľavý žalúdok je častým vedľajším účinkom po užití vitamínov bez jedla. Keď prechádzajú črevami, žalúdok môže byť podráždený, ak v ňom nie je nič, čo by ho zaplnilo. Môžete tomu zabrániť tak, že si pred užitím doplnkov dáte aspoň desiatu, napríklad hrianku alebo malý kúsok ovocia. To platí aj pre ľudí, ktorí zvyčajne vynechávajú raňajky.

„Neznamená to, že musíte zjesť veľké jedlo, stačí niečo malé. Aj to bude stačiť na to, aby ste sa vyhli problémom s trávením,“ tvrdí Scottová.

Iné gastro problémy

Medzi vedľajšie účinky podráždeného žalúdka patrí nevoľnosť, vracanie a hnačka. Problémy môžu spôsobiť aj doplnky výživy, ak ich prijímate príliš veľa naraz alebo vynechávate jedlo. Scottová odporúča, aby ste sa dobre pozreli na to, koľko ich užívate. Potom zvážte ich užívanie počas celého dňa, všetky naraz totiž môžu spôsobiť tráviace problémy.

Najčastejšie CHYBY pri užívaní
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Vitamíny B si doprajte na prázdny žalúdok, po jedle pridávajte postupne ďalšie,“ radí odborníčka.

Ohrozené vstrebávanie vitamínov

Ako Scottová spomenula, niektoré vitamíny, zvyčajne tie rozpustné v tukoch, ako je A,D, E a K, potrebujú trochu podpory navyše, aby sa vstrebali do tela. Preto odporúča, užívať ich so zdrojom tuku, ako je avokádo alebo kokosový olej.

Myslite na prírodné zdroje

Treba mať na pamäti, že väčšina vitamínov sa prirodzene nachádza v potravinách, ktoré bežne konzumujeme. Vápnik nájdeme v mliečnych výrobkoch, v listovej zelenine a sardinkách, železo zase v červenom mäse, strukovinách a mäkkýšoch. Sústreďte sa na kvalitnú a pestrú stravu. 

Bez jedla, či s jedlom?

Všetko závisí od druhu vitamínov, ktoré užívate. Tie, ktoré sú rozpustné vo vode môžete konzumovať nalačno, pokiaľ ich neprijímate príliš veľa. Ale, ak vás dlhodobo bolí brucho po užití vitamínov, môže to byť znak väčšieho problému ako je ich užívanie nalačno. Ak pociťujete nevoľnosť a užívanie vitamínov s jedlom nepomáha k jej zníženiu, mali by ste o tom porozprávať so svojím lekárom.

Viac o téme: ZdravieVitamínyPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9