Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Koniec chaosu okolo SKLADOVANIA vajíčok: TOTO je jediné MIESTO, kde vydržia dlho ČERSTVÉ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí ich majú na kuchynskej linke, iní v pivnici, ďalší v chladničke vo dverách. Koniec zmätku o skladovaní vajíčok! Existuje len jeden spôsob, ktorý zaručí, že vydržia čerstvé čo najdlhšie.

Miest, ktoré sa zdajú byť ideálne na uchovávanie vajíčok je množstvo. Hoci nemusia byť zlé a vďaka nim vám vydržia dlho, len v jedinom prípade je ich životnosť aj niekoľko týždňov. Šéfkuchárka Anna Williamsová na portáli express.co.uk prezradila, ako to docieliť.

Väčšia ochrana

V prvom rade by podľa odborníčky nemali byť vajcia uskladnené v keramických nádobách či na policiach v chladničke, ktoré na to nie sú určené. Najlepšie miesto pre vajíčka je stredná polička v chladničke. Nestačí ich však uložiť na toto miesto, a tým sa skončili zásady správneho uchovávania potraviny. Mali by sa nachádzať v zadnej časti a navyše, v kartóne, v ktorom ste ich kúpili. 

"Toto miesto v chladničke je najlepšie na uchovanie vajec. Vďaka konštantnej teplote a kartónovej škatuli budú dokonale chránené. Navyše, na kartóne je uvedený dátum spotreby, čo je dôležitá informácia, o ktorej by ste mali vedieť," vysvetľuje šéfkuchárka.

Koniec chaosu okolo SKLADOVANIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimage.com)

Na spomínané miesto v chladničke by mali putovať tiež zvyšky jedál, rôzne plnky do pokrmov a pochutiny. 

Ako s rozbitými vajíčkami?

Pozor však na uskladnenie rozbitých vajec. V tomto prípade by to malo vyzerať inak. Bielka a žĺtka by mali byť zvlášť vo vlastných nádobách oddelene od ostatných surovín. 

"Baktérie sa môžu tvoriť na poréznych vaječných škrupinách a môžu ľahko kontaminovať ostatné vajcia," dodáva odborníčka. 

Ako uviedla Agentúra pre potravinové štandardy (FSA), skladovanie vajec pri „konštantne nízkej teplote“ je najlepší spôsob, ako ich „udržať v bezpečí“. Podľa usmernenia od FSA treba rozbiť vždy len tie vajcia, ktoré budete potrebovať daný deň. Vyhýbajte sa skladovaniu tekutých vajec na viac ako 24 hodín. Taktiež nikdy nepridávajte nové vajcia do nádoby, kde už máte iné. 

Viac o téme: ChladničkaVajíčkaSkladovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9