Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

DERMATOLÓGOVIA varujú na ČASTO používanú vec na SPÁLENÚ pokožku od SLNKA: Ruky preč, ZHORŠÍ stav!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci na pokožku upozorňujú, že existuje jeden bežne používaný prípravok na starostlivosť o pleť, ktorý by ste si nikdy nemali dávať na spálenú pokožku. Bohužiaľ, mnohí sa naň spoliehajú. Jeho účinky sú pritom opačné, zintenzívni bolesť a spôsobí podráždenie.

Leto je v plnom prúde, kúpaliská plnia davy ľudí s cieľom okúpať sa a chytiť bronz. Prvotné nadšenie však môže vystriedať nepríjemná bolesť. Bez opaľovacieho krému v týchto dňoch by ste nemali spraviť ani jeden krok, no napriek tomu to mnohí podcenia. Výsledkom je červená pokožka, ktorá páli a svrbí. 

Spálenie od slnka sa najčastejšie lieči produktom po opaľovaní a ak nemáte žiadny po ruke, pomôžu domáce prostriedky. Mnohé z nich zmiernia bolesti a svrbenie spojené s popáleninami. Okrem jedného. 

Podľa odborníkov sa treba vyhýbať hlavne jednému triku, ktorý je prezentovaný ako veľmi účinný, píše sa na mirror.co.uk. Hoci na iné problémy s pokožkou sa hodí dokonale, odporúča sa napr. po tetovaní, nemal by sa používať na spálenú pokožku! Bude ešte viac páliť a celkovo zhorší váš stav. Ako tvrdí British Skin Foundation, nevhodná je vazelína, o ktorej si mnohí myslia, že zvlhčí pokožku. 

Oheň v pokožke

Tento prípravok vytvára bariéru medzi pokožkou a vzduchom, ktorá bráni uvoľňovať teplo a potiť sa. V konečnom dôsledku to znamená, že vaša pokožka bude horúca a svrbiaca – preto sa neodporúča ako kúra na spálenie od slnka.

Vazelína je bežným produktom starostlivosti o pleť a mnohí ju ospevujú pre svoju schopnosť pomôcť zmierniť suchú pokožku – najmä na očných viečkach a perách – a zabrániť odieraniu, ale nikdy by sa nemala používať na pokožku spálenú slnkom.

British Skin Foundation varuje na produkty s určitým zložením.

DERMATOLÓGOVIA varujú na ČASTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Dávajte si pozor na používanie krémov alebo pleťových vôd, ktoré obsahujú ropu, benzokaín alebo lidokaín. Môžu zachytiť teplo v koži, alebo spôsobiť lokálne podráždenie pokožky," varuje organizácia. 

Stavte na týchto pomocníkov!

Ak však chcete zmierniť pálenie pokožky pomocou domáceho prostriedku, Dr Nisith Sheth z British Skin Foundation radí, že ovos a ovsené vločky sú skvelé na zmiernenie zápalu. Pridajte do kúpeľa šálku ovsa. Upokojujúci ovsený kúpeľ vám pomôže zbaviť sa spálenej pokožky. Mali by ste sa však uistiť, že voda je vlažná alebo studená pred tým, než do nej vstúpite.

"Ovos a ovsené vločky znižujú zápal a nachádzajú sa v niektorých komerčných výrobkoch určených na liečbu kožných stavov, ako je ekzém, kvôli ich protizápalovým účinkom," vysvetľuje Dr Sheth. 

Existuje množstvo prírodných prostriedkov, po ktorých sa vám uľaví. Stačí len otvoriť chladničku. Podľa farmaceuta Parvinder Sagoo sem patria potraviny ako je uhorka, mrkva a grécky jogurt. Buď si na nich pochutnáte alebo aplikujete priamo na pokožku. Ide o skvelých bojovníkov proti červenej pokožke. 

Prevencia je však lepšia ako liečba. V tomto prípade to platí dvojnásobne. Dbajte radšej na ochranu pred slnkom pomocou opaľovacieho krému každé dve hodiny, zatiaľ čo si užívate počasie vonku. 

Viac o téme: SlnkoZdravieVazelínaSlnečné žiarenieSpálená pokožka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9