Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Viete, o čo na každom rohu ZAKOPÁVATE? BURINA, ktorá podporuje tvorbu KOLAGÉNU a zničí VREDY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rastie na lúkach, popri cestách aj v záhradách. Všade je jej veľa, niet divu, že ju mnohí považujú za burinu. V skutočnosti ukrýva v sebe liečivú silu. Regeneruje pokožku a lieči respiračné ochorenia. Skorocel pomáha aj na iné neduhy.

Bylinka, na ktorú natrafíte takmer všade, je trváca rastlina, ktorá pomáha pri liečbe mnohých ťažkostí. Zaberá na kašeľ, prieduškové problémy, zaženie zápal a poradí si aj s infekciami. Rastie najmä v Európe, ale aj v Ázii a Amerike. Má veľmi charakteristické listy, dlhé až 15 centimetrov a žltkasté kvety v klasoch. Nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť, preto ju môžete mať vo svojej záhrade alebo v črepníku počas celého roka, píše sa na steptohealth.com.

Listy sa zbierajú na jar alebo v lete. Mali by sa sušiť na tienistom a vzdušnom mieste. Potom ich uchovávajte v čistých a vzduchotesných nádobách. Rastlina obsahuje množstvo prospešných látok ako sú flavonoidy, polysacharidy, terpenoidy, lipidy a iridoidné glykozidy.

Nájdeme v nej aj:

  • sliz, teda látku, ktorá pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest
  • taníny, ktoré jej dodávajú sťahujúce vlastnosti
  • kyselinu olejovú a linolovú (omega-9 a omega-6 mastné kyseliny)
  • kyselinu kávovú, skvelý zdroj antioxidantov

Prečo by sme mali používať skorocel?

Viete, o čo na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

1. Urýchľuje hojenie rán

Existujú dôkazy, že masť obsahujúca skorocel je bezpečná a účinná pri liečbe popálenin druhého stupňa. Okrem toho má aj analgetické a antimikrobiálne vlastnosti, čo prispieva k zlepšeniu symptómov. Je to bezpečná rastlina, keďže pri jej používaní neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky. Najlepšie ju využijete pomocou lokálnych produktov, ktoré ju obsahujú. Z jej listov môžete dokonca robiť obklady.

2. Je to dermálny regulátor

To znamená, že dezinfikuje a hojí rany, a tým podporuje regeneráciu pokožky. Vďaka tejto vlastnosti je skorocel veľmi vhodný na liečbu dermatitídy, vredov, pustúl a iných podobných stavov. Je za tým bohatý obsah trieslovín, alantoínu, látky, ktorá podporuje rast epidermálnych buniek a ich regeneráciu. Skorocel sa pre túto vlastnosť používa v kozmetickom priemysle na výrobu regeneračných krémov. Je známe, že spolu s aloe vera zlepšuje syntézu kolagénových vlákien. Chráni tiež pred nepriaznivými UV lúčmi slnka.

3. Pomáha pri liečbe ochorení dýchacích ciest

Skorocel má protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Preto sa používa aj pri bolestiach hrdla, v ústach a dokonca aj pri vredoch. Je účinný aj v prípade afónie, čiže chrapote. Zmierňuje zápal dýchacích ciest a pomáha vypudhlien. Najlepšie na to zaberá sirup. Nie je ťažké pripraviť ho.

Viete, o čo na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako na to:

  • Rozdrvíme jeho listy a po prefiltrovaní zmiešame získanú tekutinu v rovnakom pomere s cukrom.
  • Všetko rozpustíme vo vodnom kúpeli. 
  • Pri kašli sa užívajú tri polievkové lyžice sirupu denne.

4. Zlepšuje obranyschopnosť organizmu

Skorocel by nemal chýbať v lekárničke u ľudí s nízkou obranyschopnosťou, pretože stimuluje tvorbu protilátok. Zlepšuje a posilňuje imunitný systém, má imunomodulačné vlastnosti. Okrem toho je známy ako antioxidant a lapač voľných radikálov.

5. Nakopne tráviaci systém

Rastlina je taktiež účinná pri zastavení hnačky. Pomáha aj pri kolitíde a enterokolitídetiež znižuje bolesť spôsobenú žalúdočnými vredmi. Zlepšuje aj zdravie čriev. Jej semená  užitočné pri zápche. Stačí, keď ich povaríte vo vode. Pomôžu tri polievkové lyžice denne, no musíte k tomu vypiť minimálne 8 pohárov vody.

Ďalšie výhody skorocelu

  • Používa sa na zníženie produkcie aflatoxínov, toxínov produkovaných hubami rodu Aspergillus.
  • Zvyšuje produkciu moču, preto sa používa ako prírodné diuretikum.
  • Upokojuje pri bodnutí hmyzom.
  • Je to dobrý liek na uvoľnenie unavených, červených alebo zapálených očí. Pomáha odvar z 5 polievkových lyžíc sušených listov a litra vody. Namočené tampóny si priložte na oči minimálne na 15 minút.
Viac o téme: RastlinaZdraviePrevenciaSkorocel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9