Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

RASTLINA, ktorá PRINAVRÁTI stratenú chuť na SEX: Profitujú z nej muži i ženy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ashwagandha. Zvláštny názov, ktorý v sebe ukrýva veľkú silu a potenciál. Jej užívanie je v mnohých ohľadoch zdraviu prospešné. Ťažko vyjadriť slovami užitočnosť tejto rastliny.

Ide o stredne vysoký krík, ktorý dorastá do výšky 1,5 metra. Má malé žltozelené kvety a listy a guľaté plody podobné bobuliam, ktoré sú oranžové až červenooranžové. Rastie v tropickom a subtropickom podnebnom pásme. Pôvod má v Indii, no nájdeme ju aj na severe Afriky a na Blízkom východe. Už v starej Mezopotámii ju mnohí obdivovali a považovali za narkotikum. Dokonca ju mnohí oslavovali ako životodárny prostriedok, ako sa uvádzalo v indických spisoch. 

Čítajte tiež: 6 ZNAKOV, ktoré prezradia nočné ŠKRÍPANIE zubami: ZISTITE, čo sa to netýka aj VÁS!

Je známa tým, že zvyšuje libido, dlhovekosť a pomáha pri úľave od stresu. Preto niet divu, že priťahuje pozornosť ľudí, ktorí chcú žiť zdravo. Hovorí sa jej aj indický ženšen a ajurvédski lekári ju už stovky rokov používajú pre jej liečivé vlastnosti, ako sa píše na livestrong.com. Používa sa vo forme kapsule, tinktúry alebo čaju.

RASTLINA, ktorá PRINAVRÁTI stratenú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účinky rastliny

V ajurvéde, tradičnej medicíne praktizovanej v Indii, sa táto bylina používa po stáročia na širokú škálu zdravotných problémov, vrátane liečby infekčných chorôb a zápalov. Bylinu tiež podávajú ako tradičný liek v Afrike na liečbu horúčky a zápalových stavov. V ľudovom liečiteľstve sa používa už 3-tisíc rokov. Hoci neexistuje žiadny výskum na podporu tohto tvrdenia, ajurvédski praktici veria, že ashwagandha môže byť účinným liekom na stratu chuti na sex u mužov aj žien.

Najviac študovanými zložkami ashwagandhy je skupina chemikálií nazývaných withanolidy. Jeden z nich - withaferín A, vykazuje protirakovinové účinky. Aj štúdia Clevelandskej kliniky podporuje tvrdenia ajurvédskych odborníkov o liečivých účinkoch. Na čo všetko zaberá?

  • úľava od stresu​
  • znížený zápal
  • afrodiziakum
  • zlepšená imunitná funkcia
  • bojovník proti starnutiu
  • protirakovinové schopnosti

Užívanie Ashwagandhy sa považuje za bezpečné. Konzultácia s lekárom je potrebná, ak je žena tehotná, podáva sa dieťaťu do 6 rokov, alebo máte nízky tlak, či ochorenie štítnej žľazy.

Z ashwagandhy sa využíva predovšetkým jej koreň, ktorý obsahuje množstvo výživných látok.
Zobraziť galériu (3)
Z ashwagandhy sa využíva predovšetkým jej koreň, ktorý obsahuje množstvo výživných látok.  (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: 12 stravovacích NÁVYKOV, ktoré zmenia vašu SNAHU o CHUDNUTIE: Priblížia vás k cieľu!

Ako pripraviť čaj?

Čaj ashwagandha si môžete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, alebo si pripraviť vlastný. Je to úplne jednoduché. Varte 3/4 až 1 1/3 čajovej lyžičky koreňa 15 minút. Potom nechajte vychladnúť. Ak sa rozhodnete pre užívanie tabletkovej formy, mali by ste si dať  podľa Cleveland clinic 500 miligramov Ashwagandhy dvakrát denne.

Viac o téme: RastlinaZdravieŽenšenAshwagandha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9