Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Jedávate SUROVÉ jablko? CHYBA, v tejto FORME získate z neho TROJNÁSOBOK živín!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je známe, že varenie čerstvých potravín má vplyv na kvalitu živín. Inak povedané, tým sa zničí množstvo výživných látok. Nie je to však úplne tak. Napríklad jablko je skvelé dať si vo varenej podobe!

Keď jablko upečiete alebo podusíte, je pravda, že niektoré živiny sa v ňom stratia. Na druhej strane, získate ďalšie výhody, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

„Ak uvaríte ovocie, prídete o vitamíny B a C, ktoré sa rozpustia vo vode. Živiny však jednoducho získate tak, ak skonzumujete tekutinu, v ktorej varíte potravinu,“ hovorí Liangzi Zhang, odborník na výživu z výskumného tímu Food Databanks National Capability. „Grilovanie, dusenie alebo mikrovlnná rúra vo všeobecnosti zachovávajú viac živín.“

Čítajte tiež: Máte pocit, že si vyškrabete dieru do hlavy? SVRBIACA pokožka nemusí byť len BEŽNÝM problémom!

Ľahké varenie jabĺk však môže strojnásobiť množstvo polyfenolov, ktoré vaše telo absorbuje, podľa štúdie v časopise Journal of Fruit and Ornamental Plant Research z roku 2010. Varenie rozkladá bunky v šupke, čo umožňuje únik živín zachytených vo vláknitej šupke. Taktiež pomáha ničiť enzým polyfenoloxidázu, ktorý reaguje s kyslíkom a spôsobuje, že čerstvé jablká zhnednú – proces, ktorý vyčerpáva hladiny polyfenolov.

Jedávate SUROVÉ jablko? CHYBA,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vplyv na črevné baktérie

Málokto vie, že dusené jablká sú ľahšie aj na črevá. Uvoľňujú tiež vlákninu, pektín, ktorou sa živia črevné baktérie. Štúdie, vrátane jednej publikovanej v American Journal of Clinical Nutrition v roku 1991, ukázali, že jablkový pektín podávaný črevným baktériám zvýšil produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré udržujú črevnú výstelku a chránia pred zápalom ešte účinnejšie ako ovsená vláknina.

Viac o téme: Varenie ZdravieJablkoPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9