Máte pocit, že si vyškrabete dieru do hlavy? SVRBIACA pokožka nemusí byť len BEŽNÝM problémom!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-10 05:30:00

Keď pokožku hlavy zasiahne intenzívne svrbenie, môže byť ťažké sústrediť sa na čokoľvek iné. Zatiaľ čo väčšina príčin tohto stavu je dočasná a liečiteľná, niektoré môžu byť znakom vážnejšieho zdravotného stavu.

Všetci snívame o krásnych, lesklých a bohatých kaderách. No dobre vieme, že nie sú dopriate každému. Vypadávanie, lámanie, šedivenie a keď sa k tomu pridá aj svrbenie pokožky hlavy, katastrofa je na svete. Odhaliť príčinu býva niekedy náročné, ale ak sa na to príde, problém sa dá ľahko odstrániť, ako sa píše na livestrong.com.

Ak lieky bez lekárskeho predpisu nefungujú a navyše sa objaví bolesť, zápal, horúčka alebo triaška, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, aby sa určila a liečila základná príčina,“ tvrdí certifikovaná dermatologička Claire Changová.

Čítajte tiež: Udržiavajú SILNÚ črevnú BARIÉRU: Od týchto BAKTÉRIÍ závisí, ako funguje IMUNITA!

Toto je podľa nej 10 najčastejších dôvodov, prečo vás môže pokožka hlavy svrbieť a tiež spôsoby, ako ju upokojiť:

1. Máte lupiny

Ak je vaša svrbivá pokožka hlavy sprevádzaná snehovým popraškom na pleciach, pravdepodobne máte lupiny.

Lupiny, v medicíne známe aj ako seboroická dermatitída, sú bežným stavom, ktorý postihuje až polovicu dospelej populácie a zahŕňa svrbivú, šupinatú pokožku hlavy," vysvetlila Changová.

Okrem koruny krásy sa môžu podľa nej vyskytnúť aj v strednej časti tváre a hornej časti hrudníka. Hoci ich príčina nie je úplne jasná, existuje spojenie s kvasinkami žijúcimi na koži.

„Stav sa zvykne zhoršovať aj v zimných mesiacoch alebo vplyvom stresu,“ dodala doktorka Changová.

Napraviť to našťastie môžu voľne predajné produkty a šampóny. Mali by obsahovať sulfid selénu, kyselinu salicylovú, či pyritión zinku.

2. Ide o alergickú reakciu

Svrbivá pokožka hlavy môže naznačovať alergickú reakciu na vlasový produkt.

„Môže postihnúť akúkoľvek časť kože vrátane pokožky hlavy," uviedla Changová.

Akékoľvek vlasové výrobky, šampóny, kondicionéry, vlasové oleje, alebo farby na vlasy, ktoré prichádzajú do kontaktu s pokožkou hlavy, môžu prispieť k začervenaniu, svrbeniu alebo páleniu.

„Pri liečbe alergických reakcií je najdôležitejšie, prestať používať produkt, ktorý je príčinou problému," konštatovala Changová.

Problém je, že pacienti mnohokrát presne nevedia, na aký produkt alebo zložku reagujú.

3. Máte žihľavku

Ak je pokožka hlavy pokrytá červenými svrbivými škvrnami, môže ísť o žihľavku.

Ide o bledočervené a biele opuchnuté hrčky, ktoré sa náhle objavia na koži a môžu byť spôsobené alergickými reakciami na širokú škálu spúšťačov vrátane potravín, liekov, uštipnutia, tlaku, tepla a dokonca aj stresu,“ vysvetlila Changová.

Našťastie však nepotrebujú akútnu liečbu, pretože zvyčajne vymiznú do 24 hodín. Ak je žihľavka sprevádzaná problémami s prehĺtaním, opuchom očí, hrdla alebo úst, zrýchleným búšením srdca alebo závratmi, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, pretože to môže byť príznakom závažnej, potenciálne život ohrozujúcej alergickej reakcie.

4. Máte vši

Príčinou svrbiacej pokožky hlavy môžu byť aj vši. Zvyčajne sa šíria priamym kontaktom s infikovanou osobou. Živia sa ľudskou krvou a žijú na ľudskej pokožke hlavy. Hoci sa tieto nepríjemné chrobáčiky vyskytujú častejšie u detí, chytiť ich môžu aj dospelí. Najčastejším príznakom vši je svrbenie.

„Ide vlastne o alergickú reakciu na uhryznutie hmyzom,“ konštatovala Changová.

Liečba zahŕňa aplikáciu šampónu proti všiam všetkým postihnutým v domácnosti. Je však nutné povyberať všetky vajíčka, teda hnidy špeciálnym hrebeňom.

5. Je to svrab

Bohužiaľ, vši nie sú jedinými škodcami, ktorí môžu sabotovať zdravie pokožky hlavy. Aj svrab môže byť zdrojom. Šíri sa priamym kontaktom kože na kožu. Infekcia je spôsobená ľudskými roztočmi, ktoré sa zavŕtavajú do hornej vrstvy kože a nakladú tam vajíčka. Zatiaľ čo svrab sa môže vyskytnúť na pokožke hlavy u dojčiat a malých detí, u dospelých je bežnejší na miestach, ako sú zápästia, lakte, medzi prstami, v podpazuší a na intímnych ​​partiách. Vo väčšine prípadov sa infekcia lieči scabicídmi, ktoré zabíjajú roztoče svrabu.

6. Máte kožné ochorenie

Kožný lišaj môže byť príčinou svrbiacej pokožky hlavy. Vlasy v postihnutých oblastiach sú často krehké a zanechávajú malé čierne bodky v mieste, kde sa ulomili.

V tomto prípade zaberajú perorálne antimykotické lieky na predpis," uviedla Changová.

7. Máte psoriázu

Psoriáza je bežný zápalový stav kože, ktorý spôsobuje červené, šupinaté škvrny na pokožke hlavy, ktoré zvyknú svrbieť a páliť. Postihuje aj iné časti tela a môže súvisieť s formou artritídy známej ako psoriatická artritída. V závislosti od závažnosti psoriázy na pokožke hlavy je niekedy nutné predpísať pacientovi steroidné šampóny.

8. Je to ekzém

Ekzém, známy ako atopická dermatitída, môže tiež postihnúť pokožku hlavy. Ide o chronické ochorenie kože, ktoré spôsobuje svrbenie, začervenanie a šupinatenie. Podráždenie sa môže objaviť aj na rukách, nohách, členkoch, zápästiach, krku, hornej časti hrudníka, očných viečkach a vo vnútri ohybu lakťov a kolien.

Suchá pokožka len zhoršuje ekzém, takže jej časté zvlhčovanie je najlepšou prevenciou," radí Changová.

Snažte sa vyhnúť spúšťačom, ktoré môžu zhoršiť tento problém. Ide najmä o pot, stres, určité druhy mydiel a čistiacich prostriedkov, prach aj peľ. Lekár vám môže tiež predpísať lokálny steroid na zmiernenie svrbenia.

9. Máte nervové problémy

Ak máte svrbivú pokožku hlavy bez akýchkoľvek iných kožných príznakov, ako je vyrážka, môže ísť o signál nervového problému. Pokožka hlavy obsahuje veľa nervov a to môže viesť k silnému svrbeniu.

Zaujme vás: Najbežnejší ZVYK v LETE ako zabijak SEXU? Táto ZÁĽUBA môže ZNIČIŤ vaše LIBIDO

„Neuropatie môžu byť spôsobené anomáliami v samotných nervoch alebo infekciami, ako sú pásový opar, ktorý postihuje nervy," vysvetlila Changová.

10. Môže ísť o rakovinu kože

Aj keď je to menej časté, rakovina kože môže tiež spôsobiť svrbenie. Môže sa tiež prejaviť mnohými spôsobmi, vrátane týchto:

  • meniace sa znamienko
  • kupolovitý výrastok
  • šupinatá škvrna
  • nehojaca sa rana
  • miesto na koži, ktoré krváca

Ak máte podozrenie, že svrbivá pokožka hlavy súvisí s rakovinou kože, navštívte dermatológa, ktorý postihnutú oblasť preskúma, diagnostikuje a nasadí primeranú liečbu.

Fotogaléria


Tagy:
hlava zdravie pokožka prevencia svrbenie

2022-06-10 05:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia