Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orechy odvrátia najhoršie nástrahy zimy: Vieme, ktoré z nich by mali jesť nervózni ľudia!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Orechy by v našom jedálničku nemali chýbať. Podľa slov doktorky Alžbety Béderovej, odborníčky na zdravú výživu, by sme mali denne zjesť päť veľkých alebo desať malých orechov. Viete, čo všetko sa pod ich škrupinou ukrýva?

Slováci najčastejšie siahajú po vlašských orechoch – dokazuje to najmä množstvo receptov, v ktorých sú kľúčovou surovinou. Podľa doktorky Alžbety Béderovej tvoria až 70 percent ich obsahu tzv. zdravé tuky, polynenasýtené mastné kyseliny, vrátane mastných kyselín omega-3, ktoré majú ochranný efekt na srdce a cievy, informuje na svojej stránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Čítajte viac: Veľká predvianočná KONTROLA potravín: Povestný nápoj zarazil nečakaným obsahom

Vlašské orechy

„Vlašské orechy sú bohatým zdrojom magnézia, železa, zinku, draslíka, medi či selénu, ale aj vitamínov E a A. Čím sú čerstvejšie, tým je obsah vitamínov v nich vyšší. Ochraňujú cievy a srdce, znižujú cholesterol a riziko vzniku mozgovej mŕtvice,“ vysvetľuje doktorka Béderová s tým, že pravidelná konzumácia vlašských orechov výrazne redukuje riziko srdcovo-cievnych problémov.

Pri kúpe vlašských orechov sledujte najmä ich kvalitu a čerstvosť a skladujte ich v škrupine. Po vylúpaní totiž na vzduchu veľmi rýchlo oxidujú, žltnú a majú zatuchnutý pach.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Gettyimages.com

Lieskovce

„Lieskovce sú ľahšie stráviteľné než vlašské orechy alebo mandle. Zo všetkých orechov majú najviac vitamínu E a sú bohatým zdrojom fosforu, draslíka, horčíka, vápnika, železa a medi. Zlepšujú pamäť, upokojujú nervy, posilňujú organizmus a pôsobia preventívne proti obličkovým kameňom,“ dopĺňa lekárka.

Arašidy

Obľúbenými orechmi sú aj arašidy, ktoré by sme v ideálnom prípade mali jesť v ich zdravšej verzii, teda nepražené a nesolené. Pred konzumáciou je vhodné ich trocha nasucho opražiť na panvici, pretože surové sú ťažšie stráviteľné. „Majú antioxidačné účinky, pomáhajú pri poruchách nervovej sústavy, kožných problémoch a kardiovaskulárnych chorobách,“ opisuje lekárka. Ich nevýhodou je však to, že sú náchylné na tvorbu rakovinotvornej plesne. Ak sú zatuchnuté, do úst už nepatria.

Mandle

Mandle sú vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných látok považované za kráľovné medzi orechmi. „Obsahujú najmä vápnik a horčík. Kombinácia týchto minerálov prospieva pokožke, vlasom a nechtom. Posilňujú tiež nervovú sústavu, spevňujú zubnú sklovinu a bránia vzniku rakoviny hrubého čreva,“ ozrejmuje odborníčka na zdravú výživu s upozornením, že ak majú mandle horkú chuť, kumulujú sa v nich škodliviny a nie sú vhodné na konzumáciu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Kešu

V nákupných košíkoch Slovákov sa často nachádza aj kešu oriešky. Obsahujú veľa horčíka, betakaroténu, zinku a ďalších stopových prvkov, ktoré pozitívne vplývajú na oči, kožu a sliznice. Majú sladkastú chuť, ktorou obohacujú najmä ázijskú kuchyňu, no ich nadmerný príjem môže spôsobiť nevoľnosť.

Pistácie

„Pistácie majú z orechov najvyšší obsah železa, ďalej sa v nich nachádza meď, draslík, fosfor či vápnik. Obsahujú vitamín A a celú škálu vitamínov zo skupiny B,“ vyzdvihuje odborníčka a opäť varuje pred konzumáciou orechov napadnutých plesňou.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Para orechy

Podráždení, depresívni ľudia by podľa lekárky mali do svojej stravy zaradiť para orechy, pretože majú vysoký obsah vitamínu B1. Navyše, zlepšujú pamäť a koncentráciu. Po vylúskaní je vhodné ich čo najrýchlejšie spotrebovať, pretože rýchlo žltnú. Ich jadro by malo chutiť sladkasto, nie horkasto.

Kokos

Svoje miesto v zdravej výžive majú aj kokosové orechy, ktoré sú výdatným zdrojom selénu posilňujúceho imunitný systém. Okrem toho tiež obsahujú veľa vápnika. Ak sú ale na plode čierne bodky, ich konzumácii sa vyhnite – podľa doktorky Béderovej to signalizuje prítomnosť toxínov.

Gaštany

V zimnom období tiež narastá konzumácia jedlých gaštanov. Ako ozrejmuje lekárka, v porovnaní s orechmi obsahujú menej tukov a viac škrobu a vlákniny. Sto gramov jedlých gaštanov pokrýva tretinu odporúčanej dennej dávky vitamínu E a štvrtinu dennej dávky vitamínu B6. „Nachádza sa v nich aj vitamín C, draslík, fosfor či železo. Gaštany rýchlo plesnivejú, pri nakupovaní preto pozorne sledujte ich kvalitu,“ odporúča expertka.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (5)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

Viac o téme: OrechyAlžbeta Béderová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9